• Dedine crtice i slike

  Dedine crtice i slike

  .. prošla su tri dana i nekoliko godina dok tebe dočekam... Ja ovo idem krpat..sve ispočetka, sve novo, izgubit ću mjesece da ovo dovedem u red, a ti se izvoli primit posla, pozvat ekipu, posložit članke, riješit SVE što si inače rješavao, jer inače, majkemi, ubit'ću te ko zeca.. Read More
 • Ivan Mikolji - Intervju

  Ivan Mikolji - Intervju

  Jasno se sjećam da me je majka svako jutro vozila u Caracas u školu. Promet je bio očajno spor, auto do auta. Tada sam imao 5 - 6 godina i svaki dan smo se vozili preko mostova, prelazeći puno malih potoka..

  Read More
 • Vodič za početnike

  Vodič za početnike

  Zaronite u čudesan svijet akvaristike uz Akvarij.NET vodič za početnike. Što je proces kruženja duškia, koliko često mijenjati vodu? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u našem vodiču.

  Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • All
 • Aegagropila
 • Akvarij.NET
 • Betta
 • CIklidi
 • Deda
 • Delbi
 • Monty
 • Svertovi
 • Tanganjika
 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Xiphophorus montezumae

  Originalno potiče iz Meksika i to iz rijeka Rio Tamasopo, Rio Ojo Caliente i Rio Ojo Frio. Najpoznatija izgledom, pa i veličinom je populacija iz Rio Tamosopo čiji su primjerci
  Read More
  • Monty
 • Deda dosadni

  AkvarijNET ima kod mene uvijek posebno mjesto. Da kazem u srcu...moze, uvijek ima posebno mjesto, nisam rekao imao je, imati ce... Kazem ima uvijek posebno mjesto i tocno je tako.
  Read More
  • Akvarij.NET
  • Deda
  • Delbi
 • Priručnik za određivanje kvalitete betta

  Uvijek vas je zanimalo što sve gledaju suci na akvarističkim izložbama? U ovom ćete priručniku moći naći apsolutno sve detalje vezane uz ocjenjivanje betta.
  Read More
  • Betta
load more / hold SHIFT key to load all load all

Kad smo počeli tražiti stan moj je preduvjet bio da u njemu postoji mjesto za postaviti veeeliki akvarij. Nakon dugog niza godina u kojem sam morao raditi tankove po mjeri kako bih ih mogao smjestiti u svoju „ciklosobu“, napokon sam mogao činiti obrnuto. Velika osveta ludog ciklidofila. Kako bih olakšao sam projekt, tražio sam stan u visokom prizemlju. Našavši stan, počele su prve pripreme.

Kako smo kupili stan kao visoki roh-bau, imao sam vremena intervenirati i ukomponirati akvarij u cijeli prostor. Kada sam odabrao mjesto za akvarij, dao sam armirano pojačati pod na tome mjestu. Stalak sam napravio od siporeks blokova debljine 25 cm kao noge i na njih izlio armiranu betonsku ploču. Nakon što se sve osušilo, na ploču sam izlio masu za izravnavanje. Dok su se postavljale vodovodne cijevi dao sam umetnuti dovod i odvod u blizini akvarija.


Image

Image

Image

ImageNakon tih početnih radova, mogao sam napokon naručiti staklo. Preko dobrog prijatelja naručene su izravno u tvornicu ploče po mjeri duljine 3,40 m od lamistala debljine dva puta 6mm i folijom između njih. Visinu sam morao zaustaviti na 60 cm jer bi u protivnom staklo trebalo biti napravljeno od tri ploče, a cijena bi se uvećala za duplo. U tvornici je staklo izbrušeno i izbušena je rupa za ispuh sistema kap na kap. Nije mi preostajalo ništa drugo nego čekati kamion. Definitivne mjere su bile 340x70x60.


Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image


Koje je veselje bio dan kada je stigao. Cijeli sam dan čekao i gotovo izludio od uzbuđenja. Kod mene su se skupili mnogi dragi prijatelji akvaristi iz Rijeke i Zagreba. Trebalo nam je pola sata samo da bi unijeli ploče u stan. To smo učinili preko balkona – blagoslov stana u prizemlju. Bez te opcije akvarij ne bi mogao prelaziti dva metra. Nakon kratke pauze uhvatili smo se odmaščivanja ploča kako bi ih pripremili za lijepljenje. Nakon manje od sat vremena posla i nešto više od 9 tuba silikona među dragim prijateljima nekoliko piva. Mrcina je rođena.

Image

Image

Image

Image


Idućih dana smo zalijepili gornja uzdužna i poprečna pojačanja i očistili višak silikona. U zadnjem lijevom kutu sam napravio kotlovnicu u koju su smješteni dva Jeger grijača od 300 w, pumpa AQUA CLEAR POWERHEAD 901 sa biološkom spužvom na usisu i cijev od svježe vode. Cijeli sistem kap na kap funkcionira tako da iz vodovoda pritječe kap po kap svježa voda a višak otječe na drugom kraju akvarija kroz sifon. U principu ovo je prava stvar za lijenčine jer bez ikakvoga filtera ovaj akvarij radi dvije godine bez algi niti djelomičnih izmjena vode.

Image

Image

Image

ImagePozadinu sam htio čim prirodniju i nakon dugog proučavanja mnoštva slika bio sam spreman. Prvo smo zalijepili ploče stiropola 5 cm debljine zajedno. Na njih smo potom zalijepili manje komade koji su trebali produbiti i dati jaču treću dimenziju čitavoj pozadini. Kada se sve osušilo počeo je posao oblikovanja. Iako iz početka nije bilo lako, s vremenom čovjek se ispraksira i postaje sve lakše. Sve je izdubljeno u jedan vikend.


Image

Image

Image

Image

Image

Image


Sljedeće je bilo topljenje svega kako bi se objedinili svi dijelovi. To smo radili sa malom let lampom i starom lemilicom. Tako obrađen stiropol počinje sličiti pravoj stijeni. Nakon toga cijela je pozadina podijeljena u tri djela kako bi se lakše njome manipuliralo. Odvojili smo je neravnim spojevima koje će kasnije biti lakše prikriti. Cijelu pozadinu sam premazao sa dvije ruke Idrobilta – proizvod na bazi lateksa kojim se premazuju cisterne za pitku vodu. Kada se sve osušilo pozadina je bila homogeno pofarbana, te ju je trebalo osjenčati i tonirati kako bi se razbio taj efekt. Za to smo koristili akrilne sprejeve kojima smo se pokušali čim više približiti bojama pijeska i kamenja koje će ići u akvarij. Bio sam i više nego zadovoljan dobivenim. Jedino što u to vrijeme nisam znao, a što bih učinio danas, je nitro razrjeđivačem spaliti cijelu stražnju stranu pozadine kako bi joj se maksimalno smanjio uzgon. Veliko hvala Njuški na pomoći.


Image

Image

Image

ImageNikada nemojte štedjeti silikona za zalijepiti pozadinu. Ja sam to osjetio na svojoj koži. Nakon što sam zalijepio pozadinu, oprao i postavio masu kamenja iz Rječine i gotovo 100 kg sitnog riječnog pijeska krenuo sam puniti akvarij. Kada sam bio na zadnjih 50 litara vode pozadina je isplivala. Velika sreća je bila što je samo isplutala po vertikali i nije se uspjela okrenuti. Sljedeći sam put utrošio gotovo tri tube silikona.
Poklopac. E on mi je dao dosta briga. Dio je to projekta za kojega sam trebao nekakvoga aluminijaša, a nije lako naći jednoga koji bi radio takvu stvar. Morao je biti bijele boje, lagan i najvažnije vodootporan. Nakon dugo traženja našao sam materijal koji bi mi pasao u svim pogledima. Aluplast, lagani materijal koji se koristi za izradu stolarije. Godinu dana sam tražio nekoga tko bi bio voljan izraditi mi takvo što za razumnu cijenu. Kada je napokon izrađen postavio sam na njega 4x39 T5 lampe i sve zajedno zalijepio za akvarij. Sustav ima i izrađen sistem za otvaranje i sve ukupno sam nakon nekoliko mjeseci upotrebe vrlo zadovoljan njime.


Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image


Projekti kao ovaj su dugotrajan posao prije svega zbog nemogućnosti kopiranja i prepisivanja od drugih akvarista. Nadam se da ću ja nekome pomoći. Ima stvari koje bih danas napravio drugačije, ali to su sitnice koje je nemoguće izbjeći. Bit ću pametniji sljedeći put. Neopisiv je užitak gledati svoje ribe kako putuju s jedne strane na drugu ovoga akvarija i kako je netko nedavno rekao lijepo se prošetati pored njega. Uz sve to mogu uživati u prirodnijem ponašanju svojih ljubimaca, onima za koje sam sve to i radio. Nije na odmet u zimskim mjesecima ni efekt mega radijatora radi kojega se već dvije zime štedi kod mene na grijanju.
Jedva čekam sljedeći projekt…


Image

Image

Image

Image

Zadnje na forumu

Forum

Tko je online

Imamo 405 gostiju i nema članova online

Facebook

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem