Paličnjaci

ImagePaličnjaci su kukci koji su nevjerojatno usavršili mimikruju kao način preživljavanja. Oblikom i bojom tijela sakrivaju se od neprijatelja, stapajući se sa okolinom. Postoje dvije forme nakaznika, štapičaste forme i forme u obliku lista. Kod nas na Jadranu žive samo dvije štapičaste vrste od kojih je mnogo češća Bacillus rossius. Najčešće ćemo ih naći na kupini Rubus fruiticosus. Paličnjaci su noćne životinje, koje se hrane isključivo lišćem, te su polifagi  što znači da jedu više vrsta biljaka, za razliku od kukaca monofaga koji se hrane samo jednom vrstom (npr. Leptir Zerynthia polyxena.) . U tropskim šumama postoje čak i oblici paličnjaka sa krilima. Na tijelu paličnjaka možemo vidjeti razne izrasline, sve u svrhu mimikrije, kao što su razne bradavice, kožne izrasline itd…Ovi su kukci veoma lagani za uzgoj, a zahtijevaju jako malo brige, uz izuzetak dobro uređenog  terarija. Prolaze kroz nepotpunu preobrazbu, dakle bez stadija kukuljice. Nimfe su slične odraslim jedinkama, koje su spolno zrele. Razmnožavaju se partenogenetski, što znači bez mužjaka, koji su veoma rijetki. Da pokušam pojasniti- držim paličnjake već 5. godina i još nisam naišao na mužjaka. Ženke odbacuju jaja na tlo iz kojih se legu ličinke.  Ipak, postoje vrste koje jaja lijepe za grane ili strane terarija, kao npr. ružičasti ili madagaskarski paličnjak, Sipyloidea sipylus. To je veoma nježan paličnjak i prilično plašljiva vrsta. Ima i krila, koja  koristi u slučaju opasnosti.

Image

Kako ovi kukci žive najčešće u krošnjama drveća potrebna im je visina. Dakle terarij mora biti najmanje 3 puta viši od dužine njihova tijela, a ukoliko nemaju taj uvjet može doći do deformacija prilikom presvlačenja, pa čak i smrti. Presvlače se kao i svi drugi kukci, kada ličinke narastu i kada im stara koža postane premalena, ona puca sa dorsalne, gornje strane i kukac se sa novo formiranom kožom izvlači van. Tada su najranjiviji, jer im je oklop mekan i veoma osjetljiv. Dok se ne osuše miruju na grani. Za terarij mogu poslužiti razne kutije. Treba voditi računa o vrsti koju držimo, najviše radi vlage. Ukoliko se radi o domaćoj vrsti dobar je i terarij napravljen od drvenog okvira koji je presvučen nekom mrežom Ukoliko se radi o nekoj tropskoj vrsti koja zahtjeva puno vlage, treba paziti da terarij nema mnogo otvora za zrak, kako bi se vlaga što duže zadržavala..

Image

Najbolje je sam napraviti terarij po svojim dimenzijama. Ja sam ga sastavio od drveta i od prednje staklene strane koja se može vaditi van radi lakšeg održavanja. Dimenzije mog terarija su 60 cm. visine, 30cm. dubine i 40cm.širine. Po mom iskustvu to je idealan terarij, no treba paziti da se ne pretrpa jedinkama jer tada može doći do kanibalizma i do komplikacija prilikom presvlačenja, te na kraju i smrti paličnjaka.


Što se tiče držanja paličnjaka po rukama, to nije problem, ali treba znati da se u opasnosti znaju baciti na pod i praviti mrtvi. Također neke vrste odbacuju noge. Ako se radi o ličinkama noge će im izrasti, ali ako se radi o odraslim jedinkama-neće. Paličnjake se može uzeti za prsa  (mesothorax) koji je dosta dug članak. Ukoliko se stave na stol i treba ih potaknuti da dođu na ruku, treba ih lagano primiti za zadak, toliko nježno da osjete dodir i tada će se pomaknuti.

Image

Još par savjeta u vezi uzgajanja. Imam 2 terarija, jedan veliki gdje su odrasle ličinke i izbačena jaja i terarij u kojem se ta jaja legu, jer je teško napraviti cijeli ekosustav u terariju sa kupinom. Ja, dakle, izdvajam ličinke i tako kontroliram broj jedinki i jaja, a osim toga, ličinke prvoga stadija su velike oko 11mm i mogle bi izaći kroz manje rupe na drvenom terariju. Kada ličinke donekle odrastu prebacim ih u veliki terarij.

Image
Glava ženke - vide se izrasline u obliku rogova

Zadnje na forumu

 • Odg: Filter za akvarij
  12 Travanj 2021
  Za tu dimenziju i litražu trebalo bi ti bar jedno 600l/h protoka.
  Što filter ima veći...
 • Filter za akvarij
  11 Travanj 2021
  Pozdrav!
  Planiram kupiti akvarij od 120l, dimenzija 30×40×100cm. Uzela bi tropske ribice za...
 • Odg: Problem Fluval 205
  11 Travanj 2021
  To je čisti slobodni pad, kad je cijev na podu i nema veze s radom filtera.
  Jesi dobro...
 • Odg: Problem Fluval 205
  11 Travanj 2021
   Jesam to sam odma proba i ne zeli, maloprije san skuzio da kad ulaznu cijev dignem na visinu...
 • Odg: Problem Fluval 205
  11 Travanj 2021
  Pa potegni malo na izlazu, ko da vino iz bačve pretačeš...
 • Odg: Problem Fluval 205
  11 Travanj 2021
  Ahaa, e bas cu pokusat onda tako da ga samo sa kopcama zatvorim pa cemo vidit oce li pustat jer bi...
 • Odg: Problem Fluval 205
  10 Travanj 2021
  kaj se tice curenja........iz tog razloga sam ja umirovio svoj 405. Godinama je radio savrseno i...
 • Problem Fluval 205
  10 Travanj 2021
  Pozdrav ekipa, imam problema sa kanisterom fluval 205. Sve je bilo ok, dok odjednom nije prestao...
 • Odg: Pomoć oko pojačavanja rasvjete
  09 Travanj 2021
  pa za vecinu biljih rasvjeta postoje i sjenila  ili vec imaju rubove ispod nivoa samih...
 • Odg: Pomoć oko pojačavanja rasvjete
  09 Travanj 2021
  Što se tiče ove Led rasvjete otvorenog tipa. Zanima me kada po noći svjetli , a gleda se akvarij...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.