Srdele iz jezera Tanganjika

Cyprichromis leptosoma

Kada se priča o ciklidima iz jezera Tanganjika (Cyprichromis),tada akvarist greškom pomisli na srdele. Definitivno ne bez razloga jer ove ciklide akvaristi popularno nazivaju i Tanganjika srdele. Cyprichromisi , u akvaristčkom smislu,  slove za jedne od najpopularnijih ciklida i kao takvi zaslužuju riječ, dvije o njima.

Ihtiologija

Rod Cyprichromis se zajedno s rodom Paracyprichromis nalazi u grupi Cyprichromini.
 U rodu Cyprichromis nalaze se sljedeće vrste :
•   Cyprichromis coloratus / Takashi & Hori 2006 /
•   Cyprichromis leptosoma / Boulenger 1898 /
•   Cyprichromis microlepidotus / Poll 1994 /
•   Cyprichromis pavo / Buscher 1994 /
•   Cyprichromis zonatus /Takashi, Hori & Nakaya 2002 /

Opširnije...

O švertovima

Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice Poeciliidae. U prirodi obitavaju u vodama Meksika, Hondurasa, Belizea i Gvatemale od čega je najveći broj opisanih vrsta upravo u Meksiku. Dijelimo ih u tri osnovne grupe; Sjeverne švertove (sabljonoše), Južne švertove i Platije.

Osnovne vrste roda Xiphophorusa u Europu su uvezene u razdoblju od 1906. do 1912. godine. Akvaristima najpoznatiji i najrasprostranjeniji divlji švert je Helleri čija boja varira između zelene i sive, dok su u akvarijima uzgojeni varijeteti u žutoj i crvenoj boji, sa ili bez crnih mrlja, tuksedo varijeteti, švertovi s crnim i crvenim očima i sl.

Opširnije...

Maylandia/Metriaclima/ lanisticola

alt Uvijek se nađe akvarist koji u Hrvatsku uveze neke zanimljive ciklide koji su do sada bili nepoznati pučanstvu. Barem što se tiče ciklidistike i prema mom osobnom mišljenju u posljednje vrijeme to su zasigurno braća Titech i Mastino. Braća su se vratila iz Faenze sa Malawi školjkašem Maylandia/ Metriaclima lanisticola koji nije klasičan školjkaš nalik onima iz jezera Tanganyike. Školjkaš je vrlo zanimljiv i iz razloga što još nije utvrđeno je li to M. lanisticola ili Ps. livingstonii.

 

 

 

Opširnije...

Betta splendens

Malo je poznato da „Betta” zapravo označava rod toplovodnih slatkovodnih riba iz porodice dvodihalica koja broji 28 opisanih vrsta, iako ima još gotovo 15-tak vrsta koje „prijete“ da će biti pribrojene u rod. Betta Splendens tek je jedna od njih. To su male ribe koje variraju u veličini od 2,5 cm do 12,5 cm. Sve Bette su dvodihalice što znači da posjeduju organ (labyrinth) koji im omogućava udisanje atmosferskog zraka. Taj organ je evolucijska prilagodba na okružje u kojima žive: močvare, lokve, sporo-tekući potoci i općenito stajaće vode koje su vrlo siromašne kisikom.

Opširnije...

Zlatna ribica (Carrasius auratus), zanemarena ljepotica

Nakon mnogo znanstvenih i suhoparnih članaka o ribicama, pokušat ćemo vam ispričati neke činjenice i saznanja o najrasprostranjenijim hladnovodnim, zlatnim, ribicama, na malo drugačiji način! Članak se temelji uglavnom na našim vlastitim iskustvima s ovim krasnim stvorenjima, te saznanjima koja smo stekli čitajući mnoštvo tekstova iz knjiga ili s interneta. Iako nismo baš objektivni, jer ih neizmjerno volimo, mišljenja smo da su te ribice često neopravdano zanemarene kod “ozbiljnih” akvarista.

Opširnije...

Biser iz Tanzanije

ImageIz Tanzanije uvijek pristižu zanimljivi ciklidi, što po bojama, što po načinu života, a iako ih akvaristi puno traže, koliko god se činilo čudnim, tanzanijski je dio jezera Malawi još uvijek neotkriven, osobito ako ga usporedimo s malavijskim dijelom jezera.

U ovome članku bit će riječi o zasad još znanstveno neopisanim ciklidima Maylandia sp.Msobo.

Opširnije...

Neki "izgubljeni" ciklidi

ImageKako se opet zakuhtala ciklidna groznica na stranicama, bilo oko izgradnje velikih akvarija, bilo oko opisa Malawi /m'buna/ ciklida iliti Tanganyika ciklida, nekako se osjećam malo dužnim, ako već ne opišem kojeg prekrasnog ciklida iz velike grupe koja se popularno naziva NeM'buna (bolji je naziv - Haplochromis grupa), reći riječ, dvije o toj grupi.

Opširnije...

Udomljivanje Malawi ciklida

ImageIako smo u članku "Malawi u mom domu" malo opširnije pojasnili neke elemente na koje moramo pripaziti kako bismo na što ispravniji i sigurniji način udomili naše Malawi ciklide, a isto tako potaknut brojnim upitima i raspravama glede istog, odlučio sam u još nekoliko riječi skrenuti pozornost na nekoliko situacija koje stvaraju probleme neiskusnim akvaristima. Iako zvuči jako jednostavno, postoji strogo pravilo koje daje odgovor na pitanje koliko je zapravo važan trenutak udomljivanja riba.

Opširnije...

Malawi u mom domu

ImageUkoliko ste se konačno odlučili da u svom domu imate jedne od najljepših ciklida svijeta, slijedi nekoliko bitnih elemenata o kojima bi trebalo povesti računa kako bi svojim ljubimcima omogućili što ugodniji život. Prije svega, nekoliko riječi o samom jezeru Malawi.

Opširnije...

Kako prepoznati "pravog"sijamca

ImagePonukan čestim upitima na forumu, vezano uz identifikaciju ovih sličnih riba, odlučio sam napisati ovaj jednostavan članak koji će olakšati prepoznavanje. Ideju sam dobio na nekoliko stranih web stranica, gdje je sve potanko objašnjeno. Naravno, kako sam prilično obziran što se tiče autorskih prava, da ne koristim tuđe slike, zadatak za crtanje skice je dobila moja šogorica. Ipak jedna slika govori više od 1000 rječi.

Opširnije...

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.