Rio Lancetilla Honduras Biotope

PODACI O AKVARIJU:
Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
Filtracija: sump filter, hang on overflow box,
Filter materijali:
1. komora: keramički valjci, lava rock
2. komora: spužva, glinene kuglice  (cca 50 lit.)
3. komora: refugium sa anubiasom

Povratna pumpa SICCE synchra 1.5 1350l/h    
Grijanje: 300 W + 250 W Jager
Rasvjeta: DIY viseća konzola, 2 x 3W LED Spot light, warm + cool wite
Temperatura: 24-26 C
ph vode: 7 – 7,5
tvrdoća vode: 20 - 22 dH

Opširnije...

Jezero Tanganjika

Jezero Tanganjika je jedno od  afričkih Velikih jezera. Procjenjuje se da je drugo ili treći slatkovodno jezero po veličini u svijetu po obujmu, a drugo po dubini, nakon Bajkalskog jezera u Sibiru. Jezero je podijeljeno između četiri države  s time da  DRK (45%) i Tanzanija (41%) posjeduju većinu jezera. Voda teče u rijeku Kongo i na kraju u Atlantski ocean.  

Opširnije...

Labidochromis caeruleus i njegov put u akvaristiku

U ovom članku nećemo opisivati jednog od najpoznatijih ciklida Labidochromis caeruleus koji je stanovnik u gotovo svakom Malawi akvariju. Zbog njegove popularnosti svaka bi riječ bila suvišna, jer o njemu se takoreći sve zna. Je li to stvarno istina? Znate li kako je on dospio u akvaristiku? E, to je zanimljiva priča.

Opširnije...

Sumatra - biotop iz riblje perspektive

ImageBilo jednom davno.... U svakom slučaju priča o Indoneziji mogla bi početi na taj način. Većini ljudi kada spomenete naziv Indonezija, to je samo još jedna od zemalja negdje na Dalekom istoku.  Za nekoga je to Bali i lješkarenje na tropskom suncu, za nekoga su to politčki problemi Istočnog Timora. Što li akvarist pomisli na spomen Indonezije...vjerujte pokušao sam sam sebi postaviti ovo pitanje za vrijeme pisanja teksta i dogodio mi se lagani pad sustava od silne raznovrsnosti područja. Indonezija nije samo još jedna od zemalja Dalekog istoka, to je arhipelag koji opasava ekvator s otprilike 17500 otoka, od čega 6000 naseljenih.

Opširnije...

Bilje - da ili ne u akvariju sa istočnoafričkim ciklidima?

ImageVeć sam naslov teme najvjerojatnije će podijeliti mišljenja akvarista na dvije tvrdnje:
- jedan će dio zagovarati biljke kao neophodan detalj u akvariju
- drugi će dio zagovarati akvarij bez bilja.Naravno, postavlja se pitanje: bilje - da ili ne?

Kako bismo došli do pravoga odgovora, pogledajmo kako sve to izgleda u prirodi.

Opširnije...

Dekoracija Malawi akvarija

ImageKoliko ciklidaša, toliko dekoracija, toliko ideja. Da, to je po mom mišljenju "živa istina", pogotovo kad pogledamo činjenicu da si svaki akvarist pravi akvarij po svojoj ideji, a i prema financijskim mogućnostima. No što god nas vodilo k ostvarenju toga cilja, ja se nadam da će vam ovaj mali tekst isto tako biti putokaz, k pravljenju jednog dobrog Malawi ciklid akvarija.

Opširnije...

Razmišljanje o Malawi akvariju

ImagePotaknut posljednjim člancima o tim, mogu reći, jako zanimljivim ciklidima, evo još ponešto, kako bih ja rekao: sveobuhvatno. Akvaristi se u posljednje vrijeme često susreću s Malawi ciklidima. Neke od njih ti ciklidi zaintrigiraju pa žele imati i sami takav akvarij, a iz dana u dan ima ih sve više. Naravno, sve počinje s akvarijem i to primjerenim akvarijem. Moram napomenuti da neki akvaristi ciklide smještaju u premale akvarije i kad se dogodi ono najgore, krivci su obično ni krivi ni dužni ciklidi.

Opširnije...

Mali mi je akvarij, a hoću afrikance!?

ImageBili ste kod prijatelja, vidjeli njegov akvarij sa ciklidima i poželjeli ste tako nešto i sami. Dođete kući, pogledate svoj 100l akvarij i pitate se: "Što sad?"

Ništa.. Treba se samo osvrnuti u jezero Tanganyika, gdje Vas čekaju ciklidi zvani školjkaši. Tako ih nazivamo zbog njihovog stila života, jer se sve njihove aktivnosti odvijaju u blizini ili u samoj kućici puža zvanog Neothauma. Neothauma je puž sa jezera Tanganyika i puno praznih kućica se nađe u jezeru , a gdje ima njih ima i naših patuljka. Pošto tih kućica nema kod nas, dobre su i prazne kučice vinogradarskog puža zvanog Helix. Te kućice treba prethodno dobro obraditi.

Opširnije...

Afrički biotop - paludarij

ImageVeć me neko vrijeme proganja želja da uredim veliki zapadno-afrički paludarij, ali zbog trenutnog pomanjkanja prostora složio sam jedan manji, kao generalnu probu. Na ovoj stranici ću opisati taj manji, od 120 litara, kao i plan za , nadam se, budući veliki paludarij od nekih 450-500 litara.
Prvo i osnovno-želio sam udomiti leptira, tj. Pantadon buchholzia, sljedeće - htio sam par kribensisa, tj. Pelvicachromis pulchera , a zatim po mogućnosti i nekoliko Synodontis nigriventrisa i treće - želio sam paludarij. Zbog kribova i činjenice da je to paludarij nazvao sam ga Kribarij...i to je prvi akvarij kojem sam dao ime. Ako ćete se smijati - i zadnji ! ;)

Opširnije...

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.