Aspekti akvaristike

Image

Aspekti akvaristike su široki. U današnje vrijeme akvaristika zahvaljujući Internetu pojačano širi svoje horizonte i zadire sve dublje u mnoge ljudske djelatnosti, interesna područja i povezuje znanja iz najrazličitijih znanstvenih disciplina. Ovim člankom preispitat ćemo mnoge današnje razine povezivanja akvaristike sa znanostima, umjetnošću i ljudskim djelatnostima.

Hobizam

Akvaristika je svoju popularnost stekla upravo zahvaljujući hobističkim bavljenjem akvarijima i akvarijskim životinjama i biljem. Hobi je prema definiciji posao kojim se tko bavi iz svog vlastitog zadovoljstva, a ne po dužnosti; omiljela razbibriga, zabava, zanimanje; engl. hobby (Rječnik stranih riječi, Anić/Goldstein, Novi Liber 2000.). Akvaristika bi prije svega i trebala biti upravo to; zadovoljstvo, a ne obveza. Zahvaljujući ljubavi prema akvaristici, ovaj je hobi postao izrazito popularan i rasprostranjen diljem cijeloga svijeta. Iako je hobi razbibriga, on može potaknuti pojedinca da svoje vještine, znanja, iskustvo i stavove snažno proširi i produbi. Možemo reći da hobi može utjecati i na životnu filozofiju pojedinca i da može snažno promijeniti njegova razmišljanja o svijetu i životu.

Opširnije...

Povijest akvaristike ukratko

ImagePrije nego se osvrnem na povijesne navode o počecima držanja riba, opisat ću porijeklo riječi akvaristika, odnosno akvarij. Pojam akvarij nastao je iz latinske riječi aqua, što znači „voda“, kojoj je dodan sufiks -rium, što znači „mjesto“ ili „objekt, zgrada“.

Opširnije...

Legalan uvoz akvarijskih riba od strane privatnih osoba

ImagePotaknut čestim temama na forumu o uvozu i/ili švercu akvarijskih riba, a od nedavno bogatiji za to vrijedno iskustvo, odlučio sam na vidjelo iznijeti pravu istinu.

U ožujku 2007. godine kupio sam avionsku kartu za Urugvaj, gdje sam trebao sudjelovati u sakupljačkoj ekspediciji s još nekoliko kolega ciklidofila iz raznih zemalja svijeta. Posebnost Urugvaja je u tome što dopušta izvoz svojih ribljih vrsta, za razliku od većine država južne i srednje Amerike koje to ne dopuštaju.

S obzirom na to da nisam bio upućen u tematiku uvoza živih riba, za savjet sam pitao iskusnije akvariste, ali nitko mi nije znao pomoći. Uvidjevši da mi nema druge, nazvao sam poznanika koji ima firmu za uvoz akvarijskih ribica te od ljubaznog vlasnika dobio upute od kuda uopće započeti.

Opširnije...

Osnove fotografije - I. dio

ImagePovijest fotografije u nekoliko riječi

Gledajući povijest i kulturu možemo zapaziti da su ljudi oduvijek težili na neki način zabilježiti ili trajno sačuvati svoj izgled kako su ga vidjeli u zrcalu ili u nekoj drugoj refleksiji.

Imućni i bogati davali su izraditi svoje portrete kod slikara, dok je ostalima to bilo nedostižno. Vjerojatno se iz te težnje 1839. godine i rodila fotografija. Poslije parnoga stroja, to je bilo najveće otkriće prošloga stoljeća. Prvu fotografiju u boji napravio je Louis Docos du Hauron davne 1872.
To bi bila povijest fotografije u nekoliko riječi. Ne bih dužio s J.N. Niepceom i I.M.Daguerreom, kao niti s H.F. Tablotom i ostalim ljudima i podacima, jer ako tako nastavim, napisat ću knjigu, a istu vam neću dati, nego ću za nju tražiti i neku naknadu ;) …stoga, idemo dalje…

Opširnije...

Kako fotografirati akvarij

ImageŽelite li da akvarij koji predstavljate na forumu izgleda lijepo? Pokušali ste s fotografiranjem, ali to nije to? Niste još uvijek zadovoljni izgledom akvarija uživo, a kamoli na fotografijama? Što treba učitniti?P

Priprema biljnog akvarija za fotografiranje

Za fotografiranje akvarija treba napraviti određene predradnje. Profesionalci to rade već uhodano i njihove su pripreme komplicirane i dugotrajne, a od njih možemo podosta naučiti. Zato ćemo za početak razložiti kako to rade oni koji se profesionalno bave pripremanjem i fotografiranjem akvarija za izložbe, natjecanja, različite akvarističke časopise ili knjige. U tome nisu svi jedinstveni i zapravo ima puno metoda pripremanja akvarija za fotografiranje. Mi iznosimo samo neke.

CITES

Image Vjerujemo da ste upoznati sa informacijom da se CITES ( Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim biljnim i životinjskim vrstama) odnedavno (odnosno od 01.12.2006) u punom obujmu primjenjuje i u Hrvatskoj. To bi značilo da će držanje, ali i trgovina životinja sa CITES listi bez odgovarajućih prijava i dozvole biti prekršaj.


Opširnije...

Upis u evidenciju - Držanje životinja u zatočeništvu

ImageHrvatska je potpisnica CITES-a (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka). Službeno je ratificirala 12.06.2000 godine, sve egzotične životinje uvezene nakon tog datuma (životinje koje se nalaze na listi CITES-a) trebale su za legalan ulazak ili provoz kroz Hrvatsku imati valjane dokumente.

Budući da trgovci na malo nisu izdavali kopije CITES-a, (niti su na to bili zakonski obvezni) kandidaturom Hrvatske za EU (Europsku Uniju) nastaje "problem" sinkronizacije zakonodavstva zemalja EU i Hrvatske.

Opširnije...

Zadnje na forumu

 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  jel akvarij sa ili bez poklopca?
 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  Puno hvala na savjetima.
  Ne bih htjela ciklide, ne svidjaju mi se, nekako su mi...
 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  --pa vjerojatno manje, ali racunaj 300kg barem
  - filter..... cim veci to bolje. Gledaj nesto...
 • akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  Pozdrav. Trebala bi mi mala pomoc oko postavljanja akvarijuma od 180l. zanima me, kolika bi...
 • Odg: Crvenko
  21 Kolovoz 2019
   
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Morati cu svakako..

  Hvala..
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  ...
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Imam sitni bijeli pijesak kao podlogu. Pocistio sam povrsinu kao i uvijek kod ciscenja. Medutim,...
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Pozdrav,

  Vjerojatno si ubio bakterije u podlozi i/ili filteru.
  Daj opisi to...
 • Mutna voda
  19 Kolovoz 2019
  Pozdrav. Trebam savjet ili uputu. Nakon povratka sa duzeg GO od 3 tjedna, krenem cistit akvarij i...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 17 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem