Važnost zaštite jadranskog crvenog koralja

Mineral po skeletu, biljka po svom izgledu i životinja u stvarnosti, crveni koralj (Corallium rubrum) opčinjavao je ljude još od davnina. Egipćani, Grci i Rimljani crtali su njegov oblik na zidovima svojih palača ili vaza, te ga koristili u izradi nakita. Za Kršćansku religiju, crvena boja koralja bila je simbol Kristove krvi i njegove žrtve. Za crveni koralj potrebno je reći i to kako on nije obična životinja, već proizvod bogova. Po grčkoj legendi, crveni koralj je nastao kada je Perzej odsjekao Meduzinu glavu i bacio je u more. Morske alge prekrivene krvlju iz Meduzine glave, okamenile su se i postale koralj.

Opširnije...

More kroz objektiv

ImageOduvijek sam voljela more. Jedva sam čekala onaj zadnji zavoj iza kojeg bih ugledala more. I uvijek bi mi pobjegao onaj isti oduševljeni usklik: MOOOOOREEEEEEEE!!

Maska i disalica bile su obavezna morska oprema. Dok su djeca bila mala, stavila bih ih u čamčić koji sam si privezala oko pojasa kao bovu, i ušli bismo u more. Tako su nastale moje prve podvodne fotografije snimljene fotoaparatom za jednokratnu upotrebu. Nasmijana dječja lica, morska trava u kojoj se skrivaju radoznali glavoči, rakovice...

Opširnije...

Morske kornjače - tihi moreplovci Jadrana

ImageU vrijeme pojave prvog čovjeka na Zemlji, u svjetskim oceanima plivale su stotine milijuna morskih kornjača. Kad je Kolumbo 1503. godine otkrio današnje Kajmansko otočje, nazvao ga je “ La Tortugas“ (španj. Kornjače) jer je more oko otoka bilo ispunjeno kornjačama. Bilo ih je toliko da su se tupi udarci oklopa o oklop mogli čuti miljama daleko. Od tog trenutka je broj morskih kornjača počeo opadati u svim morima, a tijekom samo jednog, posljednjeg stoljeća ovi su morski gmazovi dovedeni pred sam rub nestanka.

Opširnije...

Zaštićeni morski organizmi u Jadranu

ImageRazvojem znanosti i tehnologije, nekontroliranim i prevelikim iskorištavanjem prirodnih resursa kao i onečišćivanjem gradskim i industrijskim otpadnim vodama čovjek je u velikoj mjeri ugrozio prirodni okoliš i bioraznolikost živog svijeta na Zemlji. Ovakvo stanje potaklo je civilizirane države da počnu brinuti o zaštiti prirode. U našoj zemlji poduzimaju se različite mjere zaštite u smislu očuvanja prirodnih dobara, a jedna od njih odnosi se i na zaštitu ugroženih vrsta i njihovih staništa.

Opširnije...

Caulerpa taxifolia i Caulerpa racemosa

ImageVjerojatno ste preko nekoliko puta čuli da se govori o “algi ubojici” koja je napala naš Jadran. Cilj ovog članka je da razjasni opasnost ove, i nove vrste alge koje obje pripadaju rodu Caulerpa.
Dakle, u Jadranu trenutno žive TRI vrste zelenih algi iz roda Caulerpa. Svima već dobro poznata Caulerpa taxifolia, nešto novijeg datuma otkrivena Caulerpa racemosa, te Caulerpa prolifera. Ova posljednja, Caulerpa prolifera naša je autohtona i potpuno bezopasna vrsta.

Opširnije...

Zadnje na forumu

 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  03 Prosinac 2021
  ...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  03 Prosinac 2021
  Predivno. Zanimljiv je. 
 • Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
  02 Prosinac 2021
  Uzeo sam 7u1 tester da vidim na čemu sam, jer stakla mi se užasno prljaju od te neke alge i imao...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  01 Prosinac 2021
  Evo trenutno stanje. Drop checker upao na dno,nemojte zamjerit
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  01 Prosinac 2021
  Trenutno stanje je ovakvo. Još uvijek imam malo končaste alge i crne bradate al riješit ću i to....
 • Odg: Akvarij 54l
  30 Studeni 2021
  Eto, malo se razraslo.
  Ima tko kakav savjet?
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  30 Studeni 2021
  Trenutno stanje? 
 • Odg: Problemi sa padom PH parametra u akvariju
  24 Studeni 2021
  Rekao bih da je problem u kombinaciji lošije kvalitete ribe, mladih riba i stresa od selidbe u...
 • Odg: Što se sluša?
  24 Studeni 2021