Zelena/zamućena voda

Prečesto se u svom poslu susrećem s ljudima koji imaju velikih problema s algama ili samo mutnom vodom u akvariju. Naravno, njih 90% traži savjet kako je se najlakše riješiti. Brzog rješenja nema.

 

 

Opširnije...

Fiziologija bilja – UVOD

ImageZaista nije nužno u detalje poznavati fiziologiju podvodnog bilja za hobističko bavljenje akvaristikom, ali nije zgoreg poznavati neke osnovne informacije o građi biljke i funkciji njenih osnovnih dijelova. Tako ćemo lakše razumijeti njene potrebe i shodno tome znat ćemo se o svojoj biljci bolje brinuti.

 

 

Opširnije...

Novela o algama - Žutosmeđe ili zlatne alge

Image"Zlatne" alge su uglavnom ograničene na slatkovodna staništa, ali nekoliko vrsta je nađeno i u moru. Slatkovodne vrste su osobito zastupljene u čistim, osunčanim površinskim vodama (oligotrofnim jezerima, slabo kiselim /pH<7/ do neutralnim /pH=7/).

Opisano je više od 1000 vrsta. Klasifikacija je kontroverzna. Različiti ksantofili (među inim lutein i fukoksantin), te beta karoten gotovo u cjelosti prekrivaju klorofile "a", "c1" ili "c2"(zlatnosmeđe do smeđe obojene alge).

Opširnije...

Novela o algama - Zelene alge

ImageNitasti oblici zelenih (Chlorophyceae) i crvenih (Rhodophycaea) alga, među kojima nalazimo "dobre, loše i zle" (jedino nedostaje glazba E. Moriconea), najčešći su uzrok glavobolje kod akvarista. Akvaristi su im dali opisna imena poput bradolike, četkaste, dlakaste, krznolike, grmolike, rogolike …(eng. hair, horse hair, staghorn, beard, brush, whorl, fur, bush, pelt, haystock, fuzz, itd.), pa ovo šarenilo naziva otežava prepoznavanje i uglavnom zbunjuje akvariste. Najjednostavniji (i najtočniji) način amaterske identifikacije alga je razvrstavanje po obliku grananja i dužini niti.

Opširnije...

Novela o algama - Alge kremenjašice

ImageAlge kremenjašice (ili silikatne alge) su, za razliku od cijanobakterija, prave alge. Rasprostranjene su u vodama (slatkim i morskim) svih klimatskih područja Zemlje. Poznate su kao bioindikator čistoće vode, međutim, među njima nalazimo i vrste koje vole eutrofne vode (npr. vrste iz roda Nitzschia). Podnose temperature između 0 - 50 °C, (optimalno 10 -20° C), sklonije su područjima slabijeg svjetlosnog intenziteta (veće dubine). Najbolje uspijevaju u vodi slabo alkalične reakcije (pH>7). Za život im je neophodan silicij (Si), a česte su i u vodama bogatim željezom (Fe). Uz hrizolaminarin, kremenjašice kao rezervnu tvar nakupljaju i lipide - ulje u vidu sitnih kapljica (lebdenje i antifriz !) .

Opširnije...

Alge

ImageZelena čupava alga
Ova alga se može jako brzo formirati u gusti zeleni tepih na površinama koje su izložene jačem svjetlu. Naraste do 4 cm. Trajanje osvjetljenja duže od 12 sati na dan moze dovesti do pojave ove alge, kao i disbalans makroelemenata. Obično se pojavljuje u akvarijima s niskom razinom CO2 i NO3.

Opširnije...

Novela o algama - Cijanobakterije

ImageOPĆENITO O ALGAMA...
Alge su odjeljak biljaka, razvrstane u sedam razreda (Cyanophyta, Chlorophyta, Cryptophyta, Dinophyta, Haptophyta, Heterocontophyta i Rhodophyta), a razredi prema stupnju organizacije na različiti broj redova, redovi na rodove... Fikologija je znanost koja se bavi proučavanjem alga (stariji naziv algologija se ponekad koristi kao sinonim za fikologiju), a algi ima nekoliko desetaka tisuća vrsta.
Alge nalazimo u oceanima (sve do dubine od oko 300 metara, ovisno o bistrini vode), rijekama, jezerima, zemlji, drveću, kamenju i naravno – u akvariju. Žive pričvršćene za dno (bentoske vrste), za druge biljke ili alge (epifiti), ili slobodno plivaju (fitoplanktonske vrste). Unutar redova Rhodophyceae i Pheophyceae stvaraju se i jednostavna biljna tkiva. Neke alge se mogu kretati pasivno (plinski mjehurići/vakuole i kapljice ulja) ili aktivno (bičevi), odnosno klizanjem.

Opširnije...

Novela o fotosintezi

ImageNovela o Fotosintezi" je pojednostavljena priča o ulozi svjetla u fotosintezi, u fototropizmu i fotoperiodizmu, koja će, vjerujem, biti od pomoći u boljem razumijevanju i nalaženju odgovora na mnoga tako često ponavljana pitanja među akvaristima.

Opširnije...

Zadnje na forumu

 • Odg: Nano početak
  21 Travanj 2019
  Vjerojatno joj nece biti nista, ubuduce 1 kapljica i drzis dok se ne uhvati dobro za drvo/kamen i...
 • Odg: Nano početak
  21 Travanj 2019
  Ma eto slikam s mobitelom koji i nije nesto kamera nazalost.
  Makar da bojala sam se da mi ne...
 • Odg: Nano početak
  21 Travanj 2019
  Meni to izgleda koda si stavila previše ljepila.
 • Odg: Nano početak
  21 Travanj 2019
  To je ljepilo, kad se bilje razraste nebu se niš vidlo...
  Malo su mutne slike, pa mi se možda...
 • Odg: Nano početak
  21 Travanj 2019
  Razbistrio se malo. (1. slika)
  S time da primjecujem gdje god sam stavljala ljepilo tamo je...
 • Odg: Nano početak
  20 Travanj 2019
  Evo ga i zabiljen je s pomocu @dante (jos je mutan jer sam pijesak nadodala) 
 • Odg: Crne mrlje
  19 Travanj 2019
  da...viđao sam to više puta baš kod serpa te crne mrlje i nakon nekog vremena se te mrlje pocnu...
 • Odg: Svaka pomoc dobro dosla
  19 Travanj 2019
  Evo vec par dana akvarij ne pusta a mjehuri se ne sire. Pa ne planiram nista dirati vec nastaviti...
 • Odg: Planovi za novi ribnjak
  19 Travanj 2019
  Ponovo mi je prdnula pumpa. Nabavio sam je 2015, vrisnula je nakon 2 godine pa sam je zamjenio u...
 • Odg: Nano početak
  18 Travanj 2019
  Ma to bu super držalo, ne sekiraj se! 

  ...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 17 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem