• Dedine crtice i slike

  Dedine crtice i slike

  .. prošla su tri dana i nekoliko godina dok tebe dočekam... Ja ovo idem krpat..sve ispočetka, sve novo, izgubit ću mjesece da ovo dovedem u red, a ti se izvoli primit posla, pozvat ekipu, posložit članke, riješit SVE što si inače rješavao, jer inače, majkemi, ubit'ću te ko zeca.. Read More
 • Ivan Mikolji - Intervju

  Ivan Mikolji - Intervju

  Jasno se sjećam da me je majka svako jutro vozila u Caracas u školu. Promet je bio očajno spor, auto do auta. Tada sam imao 5 - 6 godina i svaki dan smo se vozili preko mostova, prelazeći puno malih potoka..

  Read More
 • Vodič za početnike

  Vodič za početnike

  Zaronite u čudesan svijet akvaristike uz Akvarij.NET vodič za početnike. Što je proces kruženja duškia, koliko često mijenjati vodu? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u našem vodiču.

  Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • All
 • Aegagropila
 • Akvarij.NET
 • Betta
 • CIklidi
 • Deda
 • Delbi
 • Monty
 • Svertovi
 • Tanganjika
 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Xiphophorus montezumae

  Originalno potiče iz Meksika i to iz rijeka Rio Tamasopo, Rio Ojo Caliente i Rio Ojo Frio. Najpoznatija izgledom, pa i veličinom je populacija iz Rio Tamosopo čiji su primjerci
  Read More
  • Monty
 • Deda dosadni

  AkvarijNET ima kod mene uvijek posebno mjesto. Da kazem u srcu...moze, uvijek ima posebno mjesto, nisam rekao imao je, imati ce... Kazem ima uvijek posebno mjesto i tocno je tako.
  Read More
  • Akvarij.NET
  • Deda
  • Delbi
 • Priručnik za određivanje kvalitete betta

  Uvijek vas je zanimalo što sve gledaju suci na akvarističkim izložbama? U ovom ćete priručniku moći naći apsolutno sve detalje vezane uz ocjenjivanje betta.
  Read More
  • Betta
load more / hold SHIFT key to load all load all
Za držanje jedne ovakve ljubimice bit će vam potrebno dosta prostora jer ova umiljata riba može narasti i do jedan metar, a ako se pravilno brine o njoj doživjet će čak i do sedamdesetak godina.
Ako baš Koi šaran bude Vaš izabranik koji će krasiti Vaš vrtni ribnjak ili akvarij morate znati neke stvari koje su vrlo bitne za držanje Koi-a. Jedna od važnijih stvari je ta da ribnjak MORA biti dubok najmanje jedan metar ! Naravno, što dublje, to bolje. Razloga ima dva, a ne kao što neki misle , samo jedan. Prvi je taj da temperatura koju moramo osigurati Koi-ima tokom zime treba biti +4 °C ,da bi uspješno prezimili. Ta se temperatura razvija točno jedan metar ispod zaleđene površine, zato ako želite da Koi-ji zdravi i vitalni dočekaju proljeće poželjno je da taj jedan metar još (po svojim mogućnostima) povećate. Ukoliko to učinite, to ne znači da će se temperatura na dnu povećati jer voda od +4 °C, zbog anomalije vode, najgušća i pada na dno, ali ćete biti sigurni da se vaše ribe neće ,doslovno, smrznuti što nije rijetka pojava kod plićih ribnjaka. Drugi je razlog taj da se ljeti dnevne temperature znaju popeti do 35-36 °C, pa i više. Optimalna temperatura za lijep život Koi-a je 20 °C-25 °C, tako je taj jedan metar i više no potreban da se Vaše ribe mogu povući u svježiju dubinu i sijenu lopoča.

Image


Prezimljivanje :
Jedan od glavnih problema svakoga tko u svom vrtnom ribnjaku ima Koi-e je zima. Kako prezimiti ?

Postoji više načina za uspješno prezimljivanje Koi šarana. Koiji spadaju vrstu riba kojima nije potrebno prezimljivanje, pa im stoga možemo priuštiti toplu zimu.
 1. Jedan od načina je grijanje grijačim kabelima. Pri izgradnji ribnjaka trebali bi postaviti kabelske grijače koji idu između gume u kojoj stoji voda i nekog sloja ispod nje. Obično to budu stare deke koje više ne koristimo. Znači: deka, kabel pa guma. (Deku je preporučljivo staviti i ukoliko ne stavljamo kablove, čisto preventivno.) Kabele koje želite koristiti možete nabaviti u svakome malo bolje opremljenom pet-shopu, to su uglavnom oni koji se koriste za terarije. Ovaj način prezimljivanja rijetko je korišten zbog svoje kompliciranosti i mogućih problema, stoga vam ga ne preporučam i neću ga detaljnije opisivati jer ga najviše koriste pomalo ekstremni uzgajivači.
 2. "Obično prezimljivanje" sastoji se od normalnog, prirodnog prezimljivanja sličnog zimskom snu. Radi se o tome da ribe ostaju neaktivne tokom zimskih mjeseci i nije ih potrebno hraniti. Stoga, prije nego što vanjska temperatura spadne (konstantno) ispod +8 °C trebali bi svoje Koije hraniti boljom, vitaminskom hranom, barem jedno dva do tri tjedna prije. Tokom zime ne zahtijevaju puno brige, vaše je jedino da se pobrinete da im se na vrhu ne uhvati sloj leda, tj. da im led ne pokrije cijelu površinu. Ali ako imate dobar filtar koji će praviti areaciju na površini i time sprječavati da se zaledi cijela površina, nemate brige. Poslije "zimskog sna" potrebno je opet određeno vrijeme hraniti ribe vitaminskom hranom, da bi sakupile potrošenu energiju, a svoje Koije možete redovito početi hraniti kada se temperatura konstantno popne iznad +8 °C. Smatram da je ova metoda najbolja jer je najprirodnija i najviše prakticirana.
 3. Postoji još jedna metoda za prezimljivanje Koija, a ta je da ih tokom zime premjestite u akvarij. (Ovo predlažem samo ako imate ribnjak plići od jedan metar.) Možete ih staviti u akvarij koji mora biti veći, dosta veći. Sad opet imate dvije opcije. Možete ih pustiti da imaju "zimski san" ili možete grijati akvarij.
 4. Ako se odlučite da ih grijete nabavite jedan veliki akvarij, cca 800L za jednog Koija od 35cm-60cm dužine, za svakog novog još po 300L-450L. Naravno, litraža akvarija raste ili oscilira usporedno sa dužinom Koija. Ako imate manje ili veće Koije pokušajte izvesti proporcionalnu računicu ravnajući se po ovim mjerama. Akvarij možete urediti slično akvariju sa ciklidima, možete postaviti zidić od grubljeg kamenja, na dno stavite ono što imate i u jezercu (to bi trebao biti sloj finijeg pijeska ili sloj kamenčića, oblutaka), dodajte pokoji lopoč, kugu, lokvanj ili rogolist od bilja. U akvariju je relativno lakše kontrolirati pH, gH i kH tako da bi bilo idealno da su vam karakteristike vode slijedeće: pH=7.0-7.5, gH=10-12, a kH=5-10. Pokušajte se držati toga i kod jezerca. Naravno, treba im i filtar, grijač i temperatura od 20 °C do 25 °C. Možete ih hraniti kao i obično, ali je preporučljivo da ipak malkice smanjite sa hranom zbog napućenosti akvarija i da ne bi došlo do bujanja algi, viška amonijaka i ostalih nočnih mora svakog akvarista.
 5. Možete, također, nabaviti akvarij (25% manjih proporcija od 3a) ) i u njega staviti Koije. Stavite im podlogu i ništa više (filtar i rasvjeta se podrazumijevaju) jer neće biti aktivni. Možete ih staviti u garažu, ali ne na otvoreno. Prostorija se ne mora grijati, ali neka ne prelazi +8 °C i neka ne ide ispod +4 °C. Pripremite ih vitaminskom hranom za prezimljivanje i isto tako kad ih budete vračali nazad u jezero (tokom zime ih ne hranite). Dnevno osvjetljenje im možete smanjiti za 25%. I još jedan savjet: Ako možete birati ili pak pravite akvarij vodite računa da, u ovom slučaju, dubina nije toliko važna kao površina donje stranice, neka ona bude što veća jer Koiji najviše vremena provode na dnu.
Volite Koije, brinite se za njih i čuvajte ih ! Oni će vam to sigurno uzvratiti svojom ljepotom !

Zadnje na forumu

Forum

Tko je online

Imamo 397 gostiju i nema članova online

Facebook

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem