Maylandia/Metriaclima/ lanisticola

alt Uvijek se nađe akvarist koji u Hrvatsku uveze neke zanimljive ciklide koji su do sada bili nepoznati pučanstvu. Barem što se tiče ciklidistike i prema mom osobnom mišljenju u posljednje vrijeme to su zasigurno braća Titech i Mastino. Braća su se vratila iz Faenze sa Malawi školjkašem Maylandia/ Metriaclima lanisticola koji nije klasičan školjkaš nalik onima iz jezera Tanganyike. Školjkaš je vrlo zanimljiv i iz razloga što još nije utvrđeno je li to M. lanisticola ili Ps. livingstonii.

 

 

 

 

Kad je Burgess u veljači 1976. boravio na jezeru Malawi, u to vrijeme bio je skupljač Malawi ciklida, kod Petera Daviesa i njegove žene načuo je od ronioca da na točki Cape Maclear živi ciklid sličan Pseuotropheus livingstonii u puževim kućicama ili blizu njih (opisao ga je Boulengera 1899. g.) Burgess je naravno krenuo u lov. Prvo što ga iznenadilo jest činjenica da su se ti ciklidi nalazili u plićaku te da su se krili u praznim kućicama puža Lanistes, no tada nije imao sreće  jer su kućice bile prazne. Kasnije je otišao s roniocima i sretne su ruke uhvatili nekoliko ciklida. Naravno opisao ih je i nadjenuo im ime po puževima Lanistes, dakle lanisticola. Naknadno je utvrđeno da je to puž vrste Lanistes nyassanus. Zanimljivost vezana uz puža jest da se u tim  kućicama krije i mali somić, najvjerojatnije vrste Zairechthys. Iako je ta nova vrsta ciklida izrazito sličila već postojećoj i opisanoj vrsti Pseudotropheus livingstonii, Burgess je uporno tvrdio da je to ipak nova vrsta pa ju je tako i tretirao. Otišao je do Britanskog prirodoslovnog muzeja u Londonu i da je tamo još jednom pogledao holotip vrste Pseudotropheus livingstonii, koju je opisao Boulenger 1899. Treba naglasiti da su u to vrijeme ribe ihtiolozima nosili tretirane u alkoholu i da su im boje bile izgubljene, pa je možda i to razlog  Burgessovog  vjerovanja  da je otkrio novu vrstu, a treba u obzir uzeti i činjenicu da je holotip Ps. livingstonii bio duži od njegove nove vrste.

 

Kada je 1984. napravljena revizija tog genusa dr.Trewavas bila je sigurna da je Pseudotropheus lanisticola u biti Pseudotropheus livingstonii. Tu njenu tvrdnju potvrdio je i Ad Konings. Sad priča postaje zanimljivija jer u svim njegovim knjigama i na CD-u stoji da se radi samo o vrsti Pseudotropheus/ Metriclima/ livingstonii. Tu bih samo napomenuo da ih neki ihtiolozi svrstavaju u genus Maylandia. Međutim u 4. izdanju "Malawi cichlids in their natural habitat" on u potpunosti mijenja priču i od njegove Metriaclima livingstonii (prisutne još u 3. izdanju njegove knjige) pojavljuju se nomenklature Pseudotropheus livingstonii i Metriaclima lanisticola. Uzrok takve nove podjele jest ponovno uočena razlika vođena istim kriterijima: vrsta Pseudotropheus livingstonii svojim oblikom, navikama i načinom ishrane bliži genusu Pseudotropheus, dok je Metriaclima lanisticola tipičan  primjer grupe Metriaclima. Ponavljam, to je ipak nedovršena priča, i kao što često zna biti,  kao takva potrajat će još neko vrijeme.

 

Metriaclima lanisticola

alt

 

Metriaclima lanisticola - mužjak

 

 

Opisao Burgess godine 1976. kao Pseudotropheus lanisticola. To je mali ciklid  dužine  6 cm koji se zadržava u plićaku na pješćanom tlu, uvijek u blizini školjki i naravno skalnih balvana. Više se voli skrivati između balvana nego u školjkama. U prirodi se nalazi u južnom te istočnom dijelu jezera Malawi. Kao sve M'bune i one se zadržavaju u grupi i hrane se beskičmenjacima i algama. I mužjak i ženka brane kućicu, a zanimljiva jest činjenica da se poslije mriještenja ti ciklidi mogu naći u dubljim vodama. To ukazuje na drugu činjenicu: imaju posebno odvojeno mjesto za mrijest, a posebno mjesto gdje žive poslije tog čina.

 

Možda najveća posebnost  tog ciklida jest da ženka nosi mlađ samo 15-16 dana, a poslije ih ispušta u puževu kućicu koja mladima služi kao skrovište i u ofređenoj mjeri kao zamjena za majčina usta. To je otkrio akvarist Van Duinen godine 1978. kad je proučavao tu vrstu u akvariju. Odmah se postavlja pitanje važi li to pravilo i u prirodi. Ondje se ciklidi mrijeste od studenog do travnja i nisu na crvenoj listi ugroženih vrsta.

alt

 

 

 

Metriaclima lanisticola - mladi

 

 

Pošto je to mali ciklid ne treba mu veliki akvarij, no akvarij od nekih 120 L pa i veći bio bi poželjan. U njega treba obavezno staviti puževe kućice, a kao zamjenske mogu poslužiti kućice našeg vinogradskog puža. Hrani se biljnom  hranom. Pošto je to miran ciklid,  trebaju mu  i mirni sustanari.

 

 Bilo bi zanimljivo kada bi se u odgovarajućem akvariju našli ciklidi M'bune kao i NeM'bune koji žive na  istom području kao  i M.lanisticola.To bi bili : Gephyrochromis moorii, Pseudotropheus sp. Acei, neki Tropheopsi, Protomelasi i slični. S takvom posadom napravili bi „ pješčani dio jezera Malawi", a to bi već bilo unaprijeđenje Malawi ciklidistike. Treba uvijek gledati dalje i imati pred sobom nove ciljeve i nove izazove kako bismo rasli kao akvaristi, a ujedno se obogatila i šira akvarističko-ciklidaška javnost.

alt

 

Metriaclima lanisticola - ženka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.