Udomljivanje Malawi ciklida

ImageIako smo u članku "Malawi u mom domu" malo opširnije pojasnili neke elemente na koje moramo pripaziti kako bismo na što ispravniji i sigurniji način udomili naše Malawi ciklide, a isto tako potaknut brojnim upitima i raspravama glede istog, odlučio sam u još nekoliko riječi skrenuti pozornost na nekoliko situacija koje stvaraju probleme neiskusnim akvaristima. Iako zvuči jako jednostavno, postoji strogo pravilo koje daje odgovor na pitanje koliko je zapravo važan trenutak udomljivanja riba.


U cijeloj toj priči možemo se naći u dvjema situacijama - udomljujemo li ribe u tek ciklirani akvarij ili dodajemo postojećim stanovnicima novo društvo.
Da ne govorim o stvarima koje su već rečene, samo ću se na trenutak osvrnuti na važnost pravilnog uređenja Malawi akvarija. Budući da ti ciklidi u prirodi žive na stjenovitom i pjeskovitom području, u skladu s tim moramo im omogućiti što je moguće sličnije uvjete i u akvariju. Raspored i način postavljanja stijena od izuzetne je važnosti jer te ribe jednostavno moraju imati što više prolaza i skloništa, opet ovisno o njihovom broju.
Preporučujem da već tijekom cikliranja donesemo konačnu odluku o vizualnom izgledu akvarija na način da raspored stijena prvenstveno zadovolji potrebe riba, ali da zadovolji i estetski. Kao i za stijene, načelo vrijedi i za biljke. Naime, svjedoci smo situacija kada se akvaristi tuže da im u takvom okruženju nikako ne uspijevaju biljke. Naravno, uzimajući u obzir da se ovdje uglavnom radi o biljojedima, to i ne znači da u akvariju ne možemo imati nešto bilja. Veliku mogućnost dobrom uspijevanju bilja daje pravilo da biljke moraju u akvarij prije no što udomimo ribe. To je jako bitno zbog toga što se tad ribe prilagođavaju postojećim uvjetima u akvariju, sve im je novo i nerijetko imaju važnija posla od uništavanja bilja. Dakle, izbjegavajmo ubacivanje bilja u akvarij u kojem su se već prilagodile ribe jer im to bilje postaje laka meta.

Image

Image


Naravno, zaključit ćemo da se samo jednom po prvi put u akvarij nešto stavlja. Što ako u akvariju već imamo ribe? Rješenje je jako jednostavno. Ako je ikako moguće, odgodite ubacivanje bilo kakvog bilja do sljedećeg uređenja, odnosno, do trenutka kada ćete u akvarij udomiti još poneku ribu.
Vratimo se na trenutak tezi u kojoj navodimo da je ribama u akvariju svaka novina laka meta. Isto što vrijedi za bilje, vrijedi i za ribe. Naknadno ubačena riba dolazi na već zauzet teritorij, u skloništa koja su već ostali stanovnici prisvojili, a sam dolazak novih riba nimalo se ne će svidjeti "lokalnom stanovništvu". U tom trenutku obvezno moramo napraviti drukčiji raspored stijena kako bismo novim ribama omogućili da u istim uvjetima sudjeluju u zauzimanju teritorija. Preporučujem da, ukoliko smatrate potrebitim, ubacite i koju dodatnu stijenu kako bi skloništa bilo i više, opet ovisno o broju riba koje se u tom trenutku nalaze u akvariju. I eto nam idealne prilike za ubacivanje bilja!
Iako su mnogi uvjerenja kako će jednostavno izaći na kraj s Malawi ciklidima, često dolazi do pogrješaka, a na kraju i do razočaranja. Vjerujte mi, nije tako.

Zadnje na forumu

 • Odg: Friski u akvaristici....smjernice
  08 Srpanj 2020


  Poslano sa mog BLN-L21 koristeći Tapatalk

 • Odg: Friski u akvaristici....smjernice
  08 Srpanj 2020
  Kvasac+šečer+voda u jednoj boci

  ili bolja kombinacija

  limunska+voda u jednoj...
 • Odg: Friski u akvaristici....smjernice
  08 Srpanj 2020
  Mogao bi na neki diy,co2. ,kaj je bolje kvasac ili kaj je drugo secer i limunka ak se ne varam...
 • Odg: Friski u akvaristici....smjernice
  08 Srpanj 2020
  pa cuj, ako stvarno imas 1200lm na tu litrazu onda bi trebao nekakav CO2 izmisliti. Isto tako i...
 • Odg: Friski u akvaristici....smjernice
  08 Srpanj 2020
  Za gnojenje i co2 pretpostavljam da  jos nista ne poduzimam?

  Poslano sa mog...
 • Odg: Friski u akvaristici....smjernice
  08 Srpanj 2020
  Hvala Kinggo!!

  Poslano sa mog BLN-L21 koristeći Tapatalk

 • Odg: Friski u akvaristici....smjernice
  07 Srpanj 2020
  ovo na corymbosi je normalno, barem na toj varijanti. Svi listovi ce ti s vremenom prelaziti u tu...
 • Odg: Friski u akvaristici....smjernice
  07 Srpanj 2020
  Pozdrav,pitanje za Kingga ?novi akvarij,nova podloga demerle scaper soil,dio stare vode i ostatak...
 • Odg: Što se sluša?
  07 Srpanj 2020