Malawi u mom domu

ImageUkoliko ste se konačno odlučili da u svom domu imate jedne od najljepših ciklida svijeta, slijedi nekoliko bitnih elemenata o kojima bi trebalo povesti računa kako bi svojim ljubimcima omogućili što ugodniji život. Prije svega, nekoliko riječi o samom jezeru Malawi.  

Jezero Malawi

Jezero Malawi je deveto po velićini slatkovodno jezero na svijetu, površine od oko 31 000 km2, smješteno u udubini istočnog dijela Afrike, u tzv. Velikom jarku, a okružuju ga tri države: Malawi, Mozambik i Tanzanija. Gotovo cijeli obalni dio jezera je stjenovit, gdje ribe uglavnom i žive. Glavna karakteristika jezera je savršena bistroća pa se stoga na nekim mjestima vidljivost kreće i u dubinu od 25 metara. Najveća dubina jezera je 700 metara.

Vrijednost opće tvrdoće vode se kreće od od 4.0 do 6.0 dGH dok pH varira od 7.8 - 8.6. Često ćemo naići na informaciju kako Malawi ciklidima odgovara što tvrđa voda, ali to je netočno. Te informacije su proizašle iz činjenice kako ovi ciklidi mogu podnijeti tvrđu vodu ali nije ispravan navod da im to najviše odgovara. Temperatura vode varira od nekih 25 pa do 29 stupnjeva dok na samom dnu varira manje, od 19 do 21 stupanj.

 


Priprema akvarija

S obzirom na uvjete u kojima ovi ciklidi žive u prirodi, potrebno im je na adekvatan način i pripremiti akvarij. Ukoliko se ne povede računa o nekoliko najosnovnijih stvari, u kratkom vremenu bi moglo doći  do katastrofalnih posljedica, pa je tada sav trud uzaludan.

Image

Prije no što započnemo postavljati podlogu i stijene, kako bi osigurali naš akvarij, na tlo je zaista preporučljivo postaviti stiropor ili pluto. Prilikom postavljanja stijena, strogo moramo voditi računa o rasporedu kako bi naše ribe imale dovoljno prolaza i mjesta za skrivanje. Istovremeno, moramo voditi računa i o estetskom izgledu, jer to je ono prvo što će naši prijatelji ili kolege primijetiti. Štoviše, ovakav set-up može biti puno ljepši i atraktivniji od nekog biljnog, ma koliko šutjeli o tome.

Što se pozadine tiče postoje različita stajališta i mišljenja. Ovaj dio prepuštam vama na izbor. No, moram napomenuti da se kao pozadina najbolje pokazao crni samoljepljivi cetifix jer upravo na njoj boja ovih prekrasnih riba najviše dolazi do izražaja. Naravno, u obzir dolaze sve pozadine kamenog izgleda, po mogućnosti tamnijih boja. Rasvjeti akvarija ne treba posvetiti previše pažnje, štoviše, većini vrsta godi umjereno svjetlo te tamnija mjesta za skrivanje. Na osnovu toga zaključujem da je rasvjeta koja se dobiva sa kupovnim akvarijima, često puta preslaba za biljne akvarije,  sasvim dovoljna u Malawi slučaju. Jedina napomena bi bila –  spektar lampi. Neki proizvođači u rasvjetna tijela stavljaju day-light i warm- white lampe, koje u kombinaciji djeluju neprirodno, žućkasto, hladno te preporučam zamjenu sa lampama koje ističu boje riba te su time daleko pogodnije za Malawi akvarij.

Ciklidi iz jezera Malawi su uglavnom biljojedi. No, to i ne znači da u akvariju ne možemo imati nešto bilja. Ipak, odabrat ćemo samo one otpornije koje će ove ribe teško uništiti (ako uopće postoji takvo bilje). Toplo preporučam razne vrste Anubiasa, eventualno Microsorium pteropus, Cryptocoryne aponogetifolia, Ceratophyllum demersum...

Image


 
Filtracija

Isto tako, posebnu pažnju moramo posvetiti filtraciji. Ako ste pažljivo pročitali dio o  prirodnom okruženju u samom jezeru Malawi, primijetili ste da ovim ribama treba prilično dobar protok i izrazito bistra voda. Preporuka su svakako vanjski kanistar filtri, protoka barem 5 x volumena akvarija, te redovne djelimične promjene vode.  Najidealnija temperatura vode je oko 26 stupnjeva.


 Cikliranje

Nakon svih popratnih stvari o kojima ne želim trošiti puno riječi (postavljanje filtera i grijača, ulijevanje vode i sl.), cikliranje može započeti. Cikliranje je biološko dozrijevanje, odnosno, period koji mora proći svaki novi akvarij kako bi se uspostavila biološka ravnoteža. Cikliranje akvarija traje minimalno 2 tjedna i nije dobro ubacivati ribe u akvarij u kojem te ravnoteže nema. Tijekom ovog procesa možete koristiti kemijske preparate za pripremu vode, ali period cikliranja svejedno moramo poštovati i ne pretjerivati sa količinom riba u početnoj fazi uspostave biološkog ciklusa.

Image


Kompaktibilnost

Svima nam je poznato kako je ova vrsta ciklida vidno agresivnija od većine ostalih riba koje možemo nabaviti u našim trgovinama, pa ćemo shodno tome učiniti sve kako bi odabir riba za naš akvarij bio što bolji. Naravno, postoje ribe iz rodova koje su nešto mirnije i upravo one bi trebale biti najbolji odabir za sve početnike.

Uglavnom, kod većine vrsta vrijedi pravilo da se u pojedinom akvariju drži samo po jedan mužjak iste vrste. Svakom mužjaku je potrebno osigurati barem 3 ženke. Ako smo uspjeli nabaviti 3-4 vrste, eto nam dovoljno riba za akvarij od 200 litara.

Nažalost, prilikom kupnje riba u lokalnim dućanima često ne nailazimo na stručne savjete pri odabiru ovih ciklida, pa se mnogi uskoro razočaraju. Savjetujem da prilikom svake kupnje pojedine ribe, pozorno pročitate glavne karakteristike te vrste koje možete pronaći na Internetu ili pak saslušati savjete kolega na forumu Akvarij.net-a.

Osvrnimo se na trenutak i na udomljavanje novih riba. Često smo svjedoci stresa pa i ugibanja riba koji su naknadno ubačeni u akvarij. Naime, svaka pridošlica u akvarij je strogo nepoželjna, poglavito ako se u akvariju nalaze nešto agresivnije ribe. Jedan od načina kako novu ribu ne bi doveli u opasnost je da na trenutak preplašimo ostale ribe koje se u akvariju u tom trenutku nalaze. Postupak je jednostavan, uvučemo ruku u akvarij i lagano počnemo mahati. Kada se ribe skriju među stijene, ubacimo prinovu i neko vrijeme promatramo reakcije. Ukoliko se pak radi o agresivnijim ribama, nekada je potrebno promijeniti raspored stijena u akvariju kako bi ribe iznova uspostavljale svoj teritorij.

Image

 

Mrijest

Spolna zrelost ovih ciklida započinje od 6 do 8 mjeseci a nekad i više, ovisno o vrsti. Uglavnom, postoji nekoliko bitnih faktora kako bi imali uspješan mrijest a to su:

   - pravilan odabir riba
   - kvaliteta vode
   - prehrana
   - uvjeti u akvariju

Ukoliko želimo što manje problema i kvalitetan mrijest, moramo povesti računa o dijelu u kojem smo pričali o odabiru riba. Kvaliteta vode je od izuzetnog značenja. Ona uvijek mora biti savršeno pripremljena pa shodno tome moramo raditi nešto češće izmjene dijela vode (otprilike 40% tjedno). Nikako ne smijemo pretjerivati sa prehranom. Istina je da raznovrsnost hrane utječe na mrijest ali isto tako moramo voditi računa da hranu dajemo u manjim količinama kako nam se ribe ne bi udebljale.

Gotovo svi Malawi ciklidi su ustonoše. Ženke u svojim ustima nose oplođena jajašca od 20 – 22 dana. Za to vrijeme ženke odbijaju hranu a pošto su pod stalnim pritiskom mužjaka vidno oslabe. U toj fazi, potrebno ju je odvojiti u zaseban akvarij ili karantenu kako bi se smirila i ispustila mlade. Nakon toga, ženku slobodno možemo vratiti u matični akvarij ali pažljivo, najbolje kada je svjetlo isključeno. Podmladak kod većine vrsta raste vrlo brzo posebice ako ih hranimo živom hranom i ako im češće mijenjamo dio vode.

 Image

 

Zaključak

Nimalo mi se ne sviđa kada netko kaže da je Malawi tank jedan od najnezahtjevnijih u akvaristici. Istina je da su ribe nešto otpornije i da neke promjene bitno ne utječu na razvoj ovih riba ali ako ste pročitali samo dio onoga što smo u prethodnim navodima napisali, shvatit ćete da itekako treba paziti o svim elementima kako bi na što uspješniji način uživali u ovim prekrasnim ribama. Vjerujte mi, sve vrijeme i trud što uložite u ove ribe, vratit će vam se višestruko.

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.