Lethrinops lethrinus

ImageVrijeme je da se povremeno opiše i koji ciklid iz grupe Haplochromis. Taj je ciklid nekako i jako pogodan za početno upoznavanje akvarista s tom povećom grupom ciklida iz jezera Malawi.

 Opis: opisan od strane ihtiologa Gunthera godine 1893. kao Chromis lethrinus. Chromis je i ime genusa morskih koraljnih riba i to nam ukazuje da su ciklidi potomci morskih riba. Priča ide i dalje. Godine 1922. ihtiolog Regan uvodi novo ime roda, Lethrinops. Taj ciklid premješta se u novi rod te postaje tip species.

Prirodno stanište: nalazimo ga po cijelome jezeru Malawi, pronađen je i u susjednom jezeru Malaobe, a pošto se voli zadržavati i kod utoka rijeka u jezero, pronađen je i u rijeci Shire. Voli pješčana tla, ali kod ušća rijekla i u samoj rijeci zadržava se u blatnjavom dnu.

Prehrana: jako je raznolika. Neki autori navode da se hrane larvama mušica, a neki drugi navode da beskralješnjaci predstavljaju glavni dio prehrane tog ciklida. George F.Turner navodi da je u trbuhu ovih ciklida pronašao i alge diatome.

Dužina i razlikovanje spolova: taj ciklid naraste do 12.5 cm i time se ubraja u srednje velike ciklide iz genusa Lethrinops. Ženka i mladi su sive boje i imaju jednu ili dvije vodravne crne crte preko tijela što ih čini jako lako prepoznatljivima. Dominantnii mužjaci su jako obojeni i njihova je prevladujuća boja tirkizno plava tj. zelena. Po trbuhu su narančaste boje dok ih među perajama krase vatreno crvene crte. Stvarno ljepotan bez konkurencije.

Image
Mužjak


Image
ŽenkaJedna zanimljivost; mužjak L. lethrinus jako je sličan mužjacima iz genusa Protomelas, tako da su ihtiolozi dugo dvojili bi li ga preselili u rod Protomelas, ali zbog nekih malenih razlika u građi kostura, ostavili su tu vrstu i dalje u rodu Lethrionops.

Akvarij: taj ciklid ne traži veći akvarij, 240 l već bi bio dovoljan. Kod tih ciklida treba voditi brigu o:

* dekoraciji: treba napomenuti da taj ciklid ne voli toliko kamenje kao M'bune, nego na fini pijesak treba staviti par kamenova koji mu služe kao orijentir i možda neka granica teritorija koji zna zauzeti.
* grupi: ti ciklidi obično žive u povećim grupama i tako se i u akvariju preporučuje imati više od 6 primjeraka kako bi nekako zadovoljili tu njihovu potrebu pripadanju grupi. Imati te ciklide u grupi znači još nešto; ti se ciklidi u grupi osjećaju snažnije i prema uljezima djeluju kao jaka i cjelovita snaga.

Kad sve uredimo kako valja, mužjak odmah počne nešto kopati, naravno ako smo dobili malce. Do tog trenutka akvarist čeka oko 18 mjeseci. Mužjak napravi kraterčić i već se odjene u najsjajnije boje i mami ženku. Ženka nije ravnodušna i prilazi mu i tako počinje mrijest. Za vrijeme mrijesta taj ciklid zna biti malo agresivniji, no nakon uspjelog "ljubljenja" sa ženkom, agresija se gubi. Naravno, ženka nakon 21 dan izbaci plod te ljubavi u obliku 40-tak mladunca.

To je miran ciklid. Trebaju mu mirni sustanari, najbolje neki ciklidi iz grupe Haplochromisa.

Prehrana u akvariju: u akvariju prihvaća svu hranu. Ja sam svoje Haplochromise hranio biljnom hranom, a povremeno su dobili smrznutu hranu (ciklope) koju su obožavali pa je kao takvu i preporučujem.

Komentar: kao što sam već napisao, to je idealan ciklid za početnike; miran, zanimljivog koloriteta i pogodan za daljnje upoznavanje ciklida iz grupe Haplochromis. Kako ga nabaviti? Ja sam ga dobio od akvarista. U posljednje se vrijeme pokazalo da se od ciklidaša mogu lako nabaviti ciklidi, a pošto je ova vrsta popularana među akvaristima, nabavka ne bi smjela biti teži problem.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.