Lamprologus ocellatus

Tog je ciklida opisao ihtiolog Steindacher godine 1909. i to kao Julidochromis ocellatus. Naravno, tijekom godina taj se ciklid našao u novom rodu Lamprologis. Treba napomenuti da će se taj ciklid naći još i u rodu Neolamprologus.Neki od istraživača (kao što je Ad Konings) svrstali su ovu vrstu u porodicu Lamprologusa. O prelascima iz jednog u drugi rod dalo bi se dosta toga pisati, a svaki ihtiolog ima svoju teoriju.

Razred: Actinopterygii
Red:Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod:Lamprologus

Opis

Stanište: Obično tog ciklida nalazimo po cijelome jezeru Tanganyika, pretežito na dubini od 10 do 40 metara, naravno u zoni prepunoj puževih kućica.
Veličina: Mužjak je 5 do 8 cm veći od ženke koja naraste do 4 cm.
Razlika spolova: Osim razlike u veličini spol kod varijacije Zambia razlikujemo i po boji. Mužjak je po boku lagano ljubičast dok je ženka sivkasta, izmiješanih nijansi. Kod ženke se na vrhovima leđnih peraja vidi svjetlija crta koja ide cijelom dužinom leđne peraje.
Preporučene vrijednosti vode: temperatura 23-26 ° C, pH od 8.0 do 9.0 i dH od 9 do 19
Najmanja preporučena veličina akvarija: Tog ciklida možete imati u akvariju od 50 litara pa naviše; obavezno mu osigurajte puževe kućice.

Napomene

Možete ih držati s više drugih rodova iz Tanganyika jezera. Ja ih osobno držim s Xenotalapiama melanogenis Zambia, Cyprichromisima leptosoma utinta i Ophtalmotilapia ventralis lupota. Za sada se pokazalo da se u ovakvom okruženju jako dobro snalaze. Kod mužjaka su, kao i kod svih ciklida, izraženije boje.

Prehrana

Omnivor, iako mu u ishrani treba s više proteina. Ishrana u prirodi sastoji se od sitnih beskičmenjaka poput larvi insekata i planktona. Ja ih osobno hranim s Hai-fang-om, Tropical Tanganyika listićima.

Komentar

Moja zapažanja pokazuju da je istina ono što su mnogi prije mene napisali.
Mužjak uvijek obitava oko puževih kućica i stalno nešto radi oko njih, dok ženke plivaju po cijelom akvariju. To me malo iznenadilo jer svugdje kažu da se one uvijek nalaze kod kućica; kod mene ženke istražuju svaki kutak akvarija.
Sudeći po obliku tijela i samim perajama mogu reći da imam jednog mužjaka i dvije ženke što je za njih jako dobar odnos među spolovima. Mužjak ljepše pozira što ćete vidjeti i na fotografijama. Sama dekoracija sastoji se samo od kvarcnog pijeska i puževih kućica. Puževe kućice trebaju biti u akvariju, jer ti su ciklidi naviknuti na njih, ipak im pružaju skrovište kao i mjesto za mrijest. Kod mene mužjak ima svoju kućicu i sam mrijest se odvija u njegovoj kućici u kojoj ženka ispušta ikru, a mužjak ih oplodi. Sama inkubacija traje između 3 i 5 dana nakon čega mlađ proviruje iz kućice. Malci se obično znaju seliti iz jedne kuće u drugu, no uvijek pod prismotrom roditelja. Kod mene je prvi mrijest bio uspješan, 20 malaca provirilo je iz kućice. Primijetio sam da su roditelji udruženi oko čuvanja mlađi, a u nekim trenucima ženka niti mužjaka ne pušta blizu kućice. Ne dajem im nikakvu posebnu hranu i za sada ih ne mislim odvajati od roditelja.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.