Lobochilotes labiatus

Image

Ime: ime je dobio po prćastim, prema van zaobljenim debelim usnama (Boulenger, 1898.)

Sinonimi: Zebra cichlid
Stanište:
nalazi se po kamenitim dijelovima duž cijelog jezera Tanganyika na dubini od 38 - 61m. Lobochilotes labiatusi dok su mali nalaze se u manjim jatima, dok je odrasle primjerke u jezeru moguće naći samo kao zasebne jedinke - osim u vrijeme mrijesta kada se mogu naći i parovi.
Veličina: do 40 cm u prirodi, dok u akvariju obično ne narastu veći od 28 cm.
Parametri vode: tvrda i alkalna: pH 7.5-8.8, 8-22 dH, temp. 21-24°C je prirodno, ali Lobochilotes labiatusi bez problema će tolerirati i temperature od 21-28°C u akvariju.

Prehrana

Istraživanja belgijskog znanstvenika Poll-a 1956. g. pokazala su prisutnost larvi vodenih insekata, ostataka školjaka i biljaka te pijeska. Ti sadržaji utrobe Lobochilotes labiatusa doveli su do zaključka da te ribe mogu odvojiti hranu s gornjih slojeva pijeska i mulja ili alge s kamenja pomoću svojih mesnatih usana. U akvariju prihvaća sve vrste hrane - od živih malih riba, larvi insekata, tubiflexa, peleta, velikih listića do hrane biljnog porijekla.

 

Image

Razlikovanje spolova i uzgoj

 

boja tijela kod tih ciklida je zelenobijela, a može biti i zelenosmeđa. Cijelom dužinom tijela imaju otprilike 12 okomitih crta, njihova uočljivost zavisi od jedinke do jedinke (većinom mužjaci znaju imati svjetlije) i tamnosmeđe je boje. Mužjaci su 5-7 cm veći od ženki, dok ženke imaju manji broj lažnih jajašaca na analnim perajama nego mužjaci. Ako imate dovoljno velik akvarij i sviđa vam se ta vrsta, moja je preporuka da nabavite desetak malih labiatusa iz jednostavnog razloga što će na kraju kad odrastu ostati samo jedan mužjak (najjači, koji će pobiti sve ostale) i nekoliko ženki. I to bi trebao biti dobar početak uspješnog uzgoja tih riba. Mrijest u akvarijskim uvjetima do nedavno nije bio uspješno izvršen. Lobochilotes labiatus je ustonoša. Mužjak izaziva ženku vibrirajajući tijelo, ženka tada prati mužjaka i liježe jajašca koja skuplja u usta. Tada se mužjak namjesti sa svojim lažnim jajašcima na analnim perajama, a kada ih ženka ide skupiti jer misli da su to njena jajašca, on joj pusti mliječ u usta i tako oplodi jaja. Ženka može imati u ustima 60-400 jajašaca. Nakon otprilike 3.5 tjedna mlađ je spremna napustiti ženkina usta. Mlađ je tada spremna za hranjenje s Artemiom nauplii, Daphnijom ili sa sitno smrvljenom hranom u listićima.

 

Image

Komentar

Mali lobochilotes labiatusi mogu se držati u akvariju minimalne dužine 120cm i litraže od 210 l, dok odrasli zahtijevaju veće akvarije od 160 cm i minimalno 450 l. Akvarij mora imati velika otvorena područja za slobodno plivanje jer su labiatusi izvrsni plivači, a treba imati i dio s dosta kamenja složenih tako da tvore pećine i prolaze. Pijesak bi trebao biti srednje granulacije, ali ne previše svijetao. Biljke povremeno zna oštetiti, ali one i ne pripadaju akvariju s labiatusima. Lobochilotes labiatus agresivni je predator i odrasli primjerak bez problema će pojesti sve ribe manje od 9-10 cm. Izrazito su teritorijalni. Velike usne igraju važnu ulogu u pronalaženju hrane jer sposobni su osjetiti hranu s njima.

Sustanari koji bi živjeti bez velikih problema u akvariju s labiatusima su Ctenochromis horii, Gnathochromis pfefferi, velike vrste lamprologina te Synodontisi.

 

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    11 Srpanj 2020