Dekoracija Malawi akvarija

ImageKoliko ciklidaša, toliko dekoracija, toliko ideja. Da, to je po mom mišljenju "živa istina", pogotovo kad pogledamo činjenicu da si svaki akvarist pravi akvarij po svojoj ideji, a i prema financijskim mogućnostima. No što god nas vodilo k ostvarenju toga cilja, ja se nadam da će vam ovaj mali tekst isto tako biti putokaz, k pravljenju jednog dobrog Malawi ciklid akvarija.Prije nego počnemo s dekoracijom ili uređenjem akvarija za Malawi ciklide, uvijek je potrebno u akvarij prvo staviti stiropor. Stiropor ima funkciju zaštititi donje staklo od eventualnog pomjeranja kamenja.

Općenito postoje dva uređenja i to za M'bune i NeM'bune ili Haplochromise.

M'buna ciklidi zahtijevaju da akvarijem prevladava kamenje jer M'buna ciklidi žive u bliskom kontaktu s kamenjem. Naravno, treba im napraviti i zaklone, špilje, prolaze, kako bi se ti ciklidi osjećalii u akvariju kao da su kod kuće.

NeM'bune traže veće akvarije, ne sve vrste, ali većina njih, stoga im u akvarij stavimo samo malo kamenja, koje im predstavlja središte teritorija ili pak samo granice nekog samo njima poznatog teritorija. Tu moramo primarno gledati da ima puno prostora za plivanje, ali i za mrijest. Ciklidi iz te grupe su poznati kako prave velike kratere koji im služe za mrijest. Međunarodna riječ za to jest Lek.

Budući da znamo otprilike kako bi to trebalo izgledati u odnosu na naš odabir Malawi ciklida, krenimo redom:

* pijesak: po mom mišljenju najbolji jest tamniji pijesak, iako se mnogi ne će složiti sa mnom, ali tamni pijesak granulacije 1-3 mm meni djeluje jako dobro i obojenost ciklida u takvom tonu dolazi do punog izražaja. No neki opet stavljaju u akvarij pijesak sličan mivki, što opet predstavlja dobar izbor za Nem'buna ciklide.
* kamenje: mora biti glatko, po mogućnosti bez nekih oštrih rubova. S takvim kamenjem napravimo zaklone, pećine i prolaze. Naravno, to radimo potpuno mirni i staloženi jer pad kamenja vrlo lako može mnogo toga neželjenoga prouzročiti.

Ugrubo, već imamo dekoraciju za Malawi ciklide - pa neki već puštaju vodu, dok drugima još nešto nedostaje, a najviše su to:

* biljke - uistinu, ciklidi baš ne mare puno za bilje, niti ga ne trebaju, iako u samome jezeru Malawi ima mjesta s puno biljaka. Neki stavljaju valisneriju, ali ju ciklidi znaju dobro skratiti. Drugi opet stave anubias. Mislim da anubias ili nana nije najprikladnije bilje za Malawi akvarij. Ta biljka dolazi iz zapadne Afrike, točnije iz rijeke Kongo i njegovih pritoka. Tamo je voda meka i pomalo kisela, što je recimo suprotno parametrima vode koje mi imamo u akvariju. Naravno, anubias traži i malo jače svjetlo, što je opet minus za Malawi ciklide koji više vole umjerenu svjetlost.
* Korijen, grana - može biti divan ukras. Da bismo imali granu ili korijen u akvariju, preporučio bih i grupicu M'buna ciklida Pseudotropheus sp Acei, jer se hrane algama koje nađu na tim granama, što je divna kombinacija.

U prethodnom tekstu nisam spominjao pozadinu jer ona je jedinstveni proizvod svakog akvarista.

Kad radite dekoraciju Malawi akvarija neka vas vodi:

* mašta
* kreativnost
* inovativnost

pa ćete imati jedan od najljepših Malawi akvarija, ako ne za širu akvarističku populaciju, za sebe sigurno.

Image

Takav je bio moj pokušaj uredjenja Malawi M'buna akvarija kad sam se polako počeo upoznavati s tim ciklidima.

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    23 Rujan 2021