Rio Lancetilla Honduras Biotope

PODACI O AKVARIJU:
Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
Filtracija: sump filter, hang on overflow box,
Filter materijali:
1. komora: keramički valjci, lava rock
2. komora: spužva, glinene kuglice  (cca 50 lit.)
3. komora: refugium sa anubiasom

Povratna pumpa SICCE synchra 1.5 1350l/h    
Grijanje: 300 W + 250 W Jager
Rasvjeta: DIY viseća konzola, 2 x 3W LED Spot light, warm + cool wite
Temperatura: 24-26 C
ph vode: 7 – 7,5
tvrdoća vode: 20 - 22 dH

UREĐENJE AKVARIJA:

Uređenjem akvarija sam pokušao što više imitirati stvarno stanište riba, uostalom to i je bit biotopskih akvarija, „preslikati“ jedan dio rijeke, jezera, potoka ovisno što već odaberemo, u našu staklenu kocku, kako bi bilo oku ugodno a ribama prirodno.

Rijeka Lancetilla nalazi se u Hondurasu, pripada atlanskom slivu te teče kroz drugi najveći botanički vrt na svijetu. Iako teče kroz bujnu vegetaciju, sama rijeka nije bogata biljnim svijetom. To je bistra rijeka, pješčano - muljevitog dna, prekrivenog kamenim oblutcima raznih veličina smeđih, sivih i žučkastih tonova, te granama i lišćem s okolnih drveća.

Rio Lancetilla

Slika 1: Rio Lancetilla
 

Rio Lancetilla


Slika 2: Rio Lancetilla

 

Kao podlogu sam koristio sivi kvarcni pijesak različite granulacije i sitni šljunak kako bi dobio što prirodniju boju i teksturu dna.  Kamene oblutke našao sam na obali rijeke save u okolici Zagreba, dok sam grane pronašao u Maksimiru te tako sve uklopio u ovaj postav.

Rasvjeta se sastoji od dvije LED spot žarulje tople i hladne bijele boje (6500 K + 2700 K) sve skupa jačine 6W. Pošto nema biljaka, rasvjeta u ovom akvariju nije toliko bitna stavka, meni se svidjela ideja „spot“  osvjetljenja kako bi dobio efekt probijanja sunčevih zraka kroz površinu vode.FILTRACIJA I ODRŽAVANJE AKVARIJA:

Akvarij filtrira DIY sump filter u kojeg voda dolazi preko overflow box-a, sastoji se od 3 glavne komore za filteriju. U prvoj komori se nalaze keramički valjčići te lava rock, služi kao mehanička filtracija, nakon toga voda dolazi u drugu (najveću) komoru u kojoj se nalaze filtracijska spužva, prvo grublja pa zatim i finija, te 3 vreće sa cca 50 lit. glinenih kuglica (onih za cvijeće), ona slući za biološku filtraciju. Glinene kuglice pokazale su mi se kao izvrstan filter materijal, zamjena za aquaclay, puno puno jeftinija opcija. Nakon biološke filtracije voda prolazi kroz neku vrstu refugiuma, gdje je trenutno samo anubias, a u planu je ubaciti rogolist i slično brzorastuće bilje kako bi količine nitrita i nitrata bile svedene na minimum. Vodu u akvarij vraća SICCE synchra 1,5 pumpa preko ventila kojim reguliram sami protok pumpe.

Održavanje ovog akvarija je jednostavno, nema previše kemijanja sa vodom, pošto je vodovona voda sličnih karakteristika kao i voda same rijeke. Pošto je akvarij otvorenog tipa, dnevno isparava dosta vode, oko 1-2 lit. tako da svaki drugi dan ulijem cca 5 lit. i time riješavam jedan dio promjene vode.
Promjenu vode vršim jednom na mjesec, koji put i dva, ali to nikako nebi preporučio početnicima u hobiju. Mogu si to dozvoliti s obzirom na način filtracije i količine filter materijala, te nadoljevanjem isparile vode. Sami filter materijal čistim dvaput godišnje.
 

 

Slika 3: Sump filter


STANOVNICI AKVARIJA:

Cryptoheros Cutteri

Porodica: Cichlidae
Rod: Cryptoheros
Vrsta: C. Cutteri

Maleni ciklid iz roda Cryptoheros, veličine 10-13 cm, svejed, agresivan, pogotovo u vrijeme mrijesta, nastanjuje rijeke atlanskog sliva Hondurasa i Guatemale.

Mužjaci su nešto veći od ženki, ofarbaniji i imaju malo izduženije peraje.

Potreban im je veli akvarij, mada na internetu postoje i druge informacije, ali ukoliko želimo ribama pružiti adekvatne uvijete s obzirom na njihovu agresivnost, što veći akvarij to bolje.

Prva stvar koja me privukla i s kojom su me nekako pridobili je njihova boja i ponašanje.  Sivo tijelo prošarano prugama, plave oči i plava pruga od sredine prema repu, plavkaste peraje, ustvari na prvi pogled i nije neka ljepotica... sve do mrijesta!
Tada dolazi do promjene izgleda riba, tijelo poprima bijelu boju, pruge postaju tamnije, oči se farbaju u crno a donja čeljust ženki postaje također crna. Totalna preobrazba!
 

 Slika 4: Ženka sa normalnim bojama 

Slika 5: ista ženka za vrijeme mrijesta
Mrijest u akvariju je dosta lagan, par odabere mjesto za mrijest  koje temeljito počisti, ali stvarno temeljito, znao sam vidjeti kako nose granje koje im smeta. Ženka polaže jaja koja mužjak oplodi, to može trajati par sati a nakon toga ženka prelazi na čuvanje i „ventiliranje“ jaja dok je mužjak zadužen za čuvanja teritorija. Ženka i mužjak „komuniciraju“ pokretima peraja i tjela kako bi jedan drugom dali do znanja da je vrijeme za promjenu dužnosti. To zna izgledati stvarno super, kako komuniciraju i kako u svakom trenutku znaju šta tko treba činiti. Nakon toga kopaju rupe u podlozi kako bi premjestili oplođena jaja u njih, nakon 3-5 dana iz jaja nastaju mali ribeki koji se prvih par dana hrane iz žumanjčane vrečice te nakon 3 dana več slobodno plivaju akvarijem uz pratnju roditelja. Kako malci proplivaju, roditelji dobivaju novi zadatak, čuvanje malaca i njihovo hranjenje. Ribice uglavnom plivaju uz ženku dok mužjak osigurava teritorij, a ženka je odgovorna i za hranjenje, približi se dnu akvarija i naglim pokretima tijala i peraja podiže supstrat iz kojeg isplivaju ostaci hrane kojima se malci hrane...


NATJECANJA:

Heiko's Bleher International Biotope Contest 2016  –  osvojeno 4. Mjesto

Link: http://www.aquapress-bleher.com/world-biotope-aquascape-aquarium-contest-2016/

 


AGA Aquascaping contest „Biotope“ 2016  –  osvojeno 1. Mjesto

Link: http://showcase.aquatic-gardeners.org/2016/index1.html

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.