Alge

ImageZelena čupava alga
Ova alga se može jako brzo formirati u gusti zeleni tepih na površinama koje su izložene jačem svjetlu. Naraste do 4 cm. Trajanje osvjetljenja duže od 12 sati na dan moze dovesti do pojave ove alge, kao i disbalans makroelemenata. Obično se pojavljuje u akvarijima s niskom razinom CO2 i NO3.Image

Zelena točkasta alga
Obicno se pojavljuje na staklu i listovima spororastućeg bilja izloženog jakom svjetlu. Pojavljuje se kada je razina fosfata niska. Algojedi ne pomažu u borbi protiv ove alge, jedini poznati algojed koji može pomoći u suzbijanju jest Neritina zebra puž. Lako se skida sa stakla pomoću žileta.

ImageKončasta alga
Raste kao samostalna nit dugačka i do 30 cm. Jednostavno se uklanja zavrtanjem pomoću četkice za zube. Ova alga se najčešće pojavljuje s viškom željeza u vodi (>15 ppm, obično kada se predozira tekuće gnojivo- mikroelementi). Dobro je koristiti željezo koje se stavlja u podlogu, pod korijen biljke (laterit).

ImageZelena voda
Obično se pojavljuje u akvarijima s previše svjetla i amonijaka u vodi. Neke od metoda za suzbijanje zelene vode:
1. zamračenje
Pod zamracenjem se misli na pokrivanje akvarija na 4 dana tako da nema prodora dnevnog svjetla (folija, tkanina). Ubijanje algi rezultira propadanjem (truljenjem) što rezultira zagađenjem vode. Stoga se preporuča izmjena jednog dijela vode prije i poslije tretmana.
2. UV sterilizacija
UV sterilizator ubija plutajuće alge. On isto tako ubija plutajuće parazite i bakterije. Dugoročna upotreba UV-a može biti problematična i kod biljih akvarija jer UV svjetlo oksidira mikroelemente i bilje ih u tom obliku ne može uzimati.
3. ubacivanje živih daphinia u akvarij
Moramo biti sigurni da su daphine, a ne neke druge životinjice. Ribe se moraju izvaditi jer bi pojeli daphnie.


Fuzz alga
Fuzz alga raste na listovima biljaka obično izloženim jakom svijetlu. Ova alga je normalna pojava u akvariju ako raste u manjoj količini. Balansirani nutrijenti daju male šanse ovoj algi naspram bilju.

ImageStaghorn alga
Pojavljuje se na biljkama i opremi izlozenoj jakoj svijetlosti. Visoka razina amonijaka uzrokuje pojavu ove alge. Od riba algojeda poznato je da je sijamski algojed učinkovit u kontroli ovih algi.

ImageSmeđe alge
Obično se pojavljuju u akvarijima sa slabom rasvjetom, i u novoformiranim akvarijima gdje je razina fosfata visoka, a nitrata niska, s viškom silikatnih kiselina (SiO2). Sijamski algojed, ottocinclusi i puževi pomažu u suzbijanju ove alge.

ImageCrna čupava alga
Pojavljuje se u akvarijima s povišenim fosfatima. Najbolji način za uklanjanje ove alge jest sadnja brzorastućeg bilja koje će uzimati hranu algama. Sijamski algojed može pomoći u suzbijanju ove alge, podizanje CO2 na oko 30 ppm-a, NO3 na 15-25 i PO4 na 1-3 ppm-a.

ImageHair alga
Raste u nakupinama po podlozi i oko stabljika bilja. Sivo-zelene je boje dužine do 5 cm. Lako se uklanja kao i koncasta alga, omotavanjem oko četkice za zube.

ImageModro-zelena alga/ cianobakterija
Ova alga, odnosno cianobakterija, u kratkom roku može prekriti cijeli akvarij. Raste u tankim sluzavim slojevima. Obično se pojavljuje u akvarijima s niskom razinom nitrata. Postoje dva načina za borbu protiv cianobakterije:
1. Zamračenjem - mora biti potpuno (bez dnevne svjetlosti) u trajanju od 3 do 4 dana. Potrebno ju je prije odstraniti što je više moguće mehaničkim putem, i podići razinu nitrata na 10-20 ppm-a.
2. Eritromicinom - dozira se 125 mg na 100 l vode i unistena alga se nakon 3 dana usisava.

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.