Novela o algama - Zelene alge

ImageNitasti oblici zelenih (Chlorophyceae) i crvenih (Rhodophycaea) alga, među kojima nalazimo "dobre, loše i zle" (jedino nedostaje glazba E. Moriconea), najčešći su uzrok glavobolje kod akvarista. Akvaristi su im dali opisna imena poput bradolike, četkaste, dlakaste, krznolike, grmolike, rogolike …(eng. hair, horse hair, staghorn, beard, brush, whorl, fur, bush, pelt, haystock, fuzz, itd.), pa ovo šarenilo naziva otežava prepoznavanje i uglavnom zbunjuje akvariste. Najjednostavniji (i najtočniji) način amaterske identifikacije alga je razvrstavanje po obliku grananja i dužini niti. Samo točena identifikacija alge može nam pomoći prepoznati moguće uzroke njezinog bujanja u akvariju, a time i djelotvornu terapiju (alge su bioindikatori poremećaja ravnoteže kemijskih vrijednosti vode i osvjetljenja). Neki oblici grananja alga prikazani su na fotografiji.


Image
1- Spirogira, Ulothrix, Calothrix, Lemanea, Oedogonimu; 2- Stigeoclonium; 3- Cladophora; 4- Compsopogon; 5- Batrachospermum;

 
Većina zelenih alga (oko 90%) živi u slatkoj vodi. Obuhvaćaju vrste od mikroskopski malenih jednostaničnih oblika (pokretni i nepokretni) do višestaničnih kolonija, ali i nerazgranjene ili razgranjene nitaste oblike, kao i alge složenije građe, koje vanjskim likom – jer  im je steljka često nalik na list – donekle podsjećaju na više biljke (npr. morska salata Ulva lactuca). 

Kloroplasti zelenih alga izrazito su zeleni (klorofili "a" i "b" nisu maskirani karotenima, luteinom i drugim ksantofilima), a kao proizvod asimilacije, odnosno rezervni materijal, nastaje škrob (a dijelom i prilične količine ulja).

Neke vrste zelenih alga su crvene boje (hematokrom), npr. Chlamydomonas nivalis – "crveni snijeg" ili Haematococcus pluvialis – crvene kišne lokve.

 
Image Image


Stanična stjenka zelenih alga sastoji se pretežno od celuloze (često s vanjskim pektinskim. ljepljivim slojem koji se rasluzi). Neke imaju i primitivno oko, većinom crvenu očnu pjegu (stigma), pa su fototaksiene. Nalazimo ih posvuda, u snijegu i ledu Arktika i visokih planina, na kamenju, drveću, potocima, termalnim vrelima. Neke su uzročnici bolesti kod ljudi – dermatitis i alergija (Chlorococcum, Scenedesmus i Chlorela – česta u kućnoj prašini).

 

Poznajemo oko 10 000 vrsta zelenih alga (razvrstane u redove Volvococales, Chlorococcales, Ulotrichales, Cladophorales, Chaetophorales, Oedogoniales, Conjugales, Charales i morske Siphonales), a me?u njima nalazimo i vrste s razvijenim spolnim organima. Vrste koje nisu sklone spolnom životu razmnožavaju se vegetativno (zoospore, aplanospore, autospore ili akinete).

I dok neke zelene alge žive samo u čistim i bistrim, oligotrofnim vodama, druge obožavaju vode bogate fosfatima, nitratima i amonijakom (eutrofne vode), a mogu se pojaviti u tako velikim masama da voda postane posve zelena – "zelena voda".


 
1- ZELENA VODA

Fenomen "zelene vode" u akvariju posljedica je brzog razmnožavanja ("cvjetanja") jednostaničnih zelenih alga (kao što su Chlorella, Chlamydomonas, Closterium, Cosmarium) i nekih višestaničnih slobodno lebdećih kolonijalnih oblika zelenih alga (Volvox, Scenedesmus, Pandorina, Pediastrium). Ove alge su bezopasne i obično nestaju kad se u akvariju uspostavi biološka ravnoteža.
 
 
Image Image

 • U zelenoj vodi mogu procvjetati i neke vrste zlatnih i žutozelenih alga (a ponekad i cijanobakterije), kao i dinoflagelati.

Chlamydomonas je jednostanični fitoplankton, od kojeg su se razvile sve ostale zelene alge. Kuglastog je oblika (promjera 5 do 10 mikrona). Često je omotan svijetlim, tankim i neuobičajenim omotačem (sličan želatini) koji se sastoji samo od glikoproteina, za razliku od stanične stjenke velikog broja ostalih alga (sadrže i polisaharide). Fotokasiean je i pliva, pomoću dva biča, u određenom smjeru, obično prema svjetlu. Fotoreceptorni pigment u očnoj pjegi je rodopsin, univerzalni vidni pigment kod životinja. Prilikom fototaksije brzina kretanja hlamidomonasa iznosi oko 100 - 400 mikrometara u sekundi. Organske hranjive tvari pospješuju njihov razvoj, pa ih djelomice nalazimo u eutrofnim vodama. Neke su vrste hematokromom obojene crveno. Kod roda Chlamydomonas nalazimo prve početke seksualnosti.

 

Centar intenzivne proizvodnje škroba nalazi se u pirenoidu (okrugla ili ovalna struktura unutar kloroplasta). U nedostatku nitrata i fosfata  proizvode se samo jednostavni, lako topljivi šećeri.

 • pirenoid ima sposobnost vezivanja CO2 jer sadrži enzim RuBisCO, koji katalizira reakciju u ciklusu fotosintetske redukcije ugljika.

Chlorella (najrasprostranjenija alga na Zemlji) i Chlorococcum su okruglasti jednostanični oblici zelenih alga bez bičeva.

Jednostanične zelene alge iz roda Desmidiaceae nalazimo naročito u kiselim vodama (moevarama). Pokazuju veliko bogatstvo oblika: Closterium – polumjeseeaste, Cosmarium – kolaeia, Micrasterias – zvjezdice

 
Image Image
Image Image


Na jednostanične vrste nadovezuju se vrste čiji predstavnici tvore kolonije (svaka stanica je neovisna od susjedne i može se samostalno razmnožavati), primjerice:  4 stanice povezane u vrpcu (Oltmannsiella), ili 4 –16 stanica u plosnatu ploeicu (Gonium, Pediastrum), odnosno kuglu (Pandorina, Volvox) ili mrežicu (Hydrodictyon).

 • Broj stanica u koloniji Pediastruma svojstven  je za određenu vrstu, a zbog čvrste stanične stjenke (silicij i kalcij su značajne komponente, vidi strelicu) nalazimo ga i među fosilima. Vrste roda Pediastrum obrazuju nepravilne, pločaste i radijalne kolonije, a vrlo su česte, posebno u slatkim vodama obogaćenim hranjivim materijama.

Kod Volvoxa više tisuća stanica (čak do 20 000) čine šuplju kuglu ispunjenu sluzi, a vidljiva je golim okom jer ima promjer od 0.5 - 1.5 mm. Svaka stanica ima dva biča, očnu pjegu i kloroplast, a stanice su u koloniji povezane protoplazmatskim trakama. Samo dio stanica služi rasplodu, a većina služi za fotosintezu i pokretanje, pa volvox više ne smatramo kolonijom, nego višestaničnom jedinkom. Bespolno razmnožavanje: relativno velika stanica (gonidijum) se dijeli uzdužno, nastaje okrugla kolonija-kaer (sastoji od malih stanica), koja se, kada se raspadne roditeljska kolonija, oslobađa.


 
Image


Vodenu mrežicu (Hydodyction utriculatum) ne nalazimo u “zelenoj vodi”, ali pripada skupini jednostaničnih zelenih alga kolonijalnog oblika – pojedinačne stanice su cilindrične i duge do 1 cm; na svakom kraju su povezane s druge dvije stanice spojene u obliku zvijezde, a one međusobno spojene tvore višestaničnu vrečastu tvorevinu oblika šuplje mreže s mnogo očica.
 
Image ImageKAKO SE RJEŠITI "ZELENE VODE" ?

Nemoguće je jednoznačno odrediti uzrok pojave "zelene vode" (ali i ostalih neželjenih alga) u akvariju. Obično je riječ o nesretnoj kombinaciji nekoliko čimbenika koji poremete biološku ravnotežu: previše svjetla ili riba, a premalo biljaka; manjak nekog od makro i/ili mikroelementa pa biljke usporeno rastu (u vodi raste koncetracija nitrata i/ili fosfata); poremećaj u radu biološkog filtera (dovoljne su tek neznatne količine amonijaka pa da voda pozeleni) ...

 •  ako cvjetaju kod svjetla jačeg od 0,5W/l (u akvariju s dosta biljaka to je rijetkost) znači da biljkama nešto nedostaje - dodati  tekuće gnojivo ili tablete (ovisno od vrste biljaka u akvariju), i/ili povećati koncetraciju CO2 u vodi;
 •  ako cvjetaju kod svjetla jačeg od 0,5W/l (u akvariju s malo biljaka, bez CO2 i s normalnom koncentracijom nitrata i fosfata) – smanjiti  intenzitet ili trajanje osvjetljenja.

Tek kad uspostavimo biološku ravnotežu u akvariju (uz malo strpljenja, potrebno je i redovno održavati higijenu akvarija) ove će alge nestati, jednako misteriozno kako su i došle. Velika promjena vode (50%), pojačano filtriranje (dijatomski filter) ili UV-sterilizator samo će privremeno zaustaviti cvjetanje alga. Vodenbuhe (Daphnia) i praživotinje (ameba, papueica), poput pravih vegetarijanaca, obožavaju "zelenu vodu".

 
Image

Jednostanična zelena alga Closterium i dio nitaste zelene alge u papučici (Paramecium).
  
Image Image


2- "TOČKASTE ALGE"

Na staklu ili akrilu nalazimo kolonije jednostaničnih zelenih alga u obliku finog zelenog sloja/biofilma (Chlorella, Chlamydomonas ...), i svjetlozelenih okruglastih tankih pločica ili točkica – tzv. "točkaste alge"(Pediastrum, Scenedesmus, Pandorina ...).
 
Image


Čvrsto su prilijepljene za podlogu, a sa stakla ih skidamo struganjem (magnet, žilet, plastična kartica). Obrišemo li staklo sintetskom vatom onda višak ovih alga uklanjamo i iz akvarija. "Točkaste alge" su normalna pojava, a ako se prebrzo ne razmnožavaju, indikator su biološke ravnoteže (dobra akvarijska voda). Na gornje tri fotografije vidimo "točkaste alge" (pet mjeseci stare!), i nitaste, nerazgranjene zelene alge (na staklu su i dijatomeje, ali ih ne vidimo golim okom). Akvarij je osvjetljen s 1W/l, relevantni parametri vode su optimalni, CO2 reaktor, 26oC, a biljke (Rotala, Micranthemum, Eleocharis, Lysimachia i dr.) dobro rastu. Ostalih vrsta alga (vidljivih golim okom) nema.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.