Rujan 2007 - Mastino

ImageOsnovne činjenice o akvariju
Dimenzije- 160x75x60cm (DxŠxV) = cca 720L
Rasvjeta- 2x54W (T5) Sylvania Aquastar (od 12:00 do 24:00) + Moonlight (od 23:30 do 02:00)
Filtracija- 2xFluval 405 + Fluval Surface Skimmer
Grijanje- 2x300W TetraTec HT300
Zračna pumpa- TetraTec APS 300
Pozadina- samoljepljiva crna tapeta
Podloga- kvarcni pijesak (granulacija 0.3-0.6mm)

Bilje- Valisnerije (Americana-Gigantea, nana ili natans i obicna Valisnerija), Anubias Barteri Angustifolia i Barteri Nana
Ribe- Cyrtocara Moorii, Protomelas Taeniolatus 'Namalenje Is.', Otopharynx Tetrastigma, Aulonocara Kandeense, Copadichromis Azureus 'Nkhomo Reef' + cistaci (2xSijamci i 2xAncistrus)

Posebnosti akvarija

Sve osim ljepljenja akvarija je DIY (uz pomoć prijatelja i brata koji je na forumu poznat kao TiTech).
postolje- željezna konstrukcija 4x4cm obložena ivericom
donji rub i poklopac- vodootporna šperploca (19mm) ofarbana u mat crno

Reci nam kada i kako si se počeo baviti akvaristikom?

Sve je to počelo prošle godine kad sam curi za našu petu godišnjicu kupio akvarij od 30L (Moby Dick), gledajući par mjeseci skoro svakodnevno njezin akvarij sve više me privlačila pomisao da i sebi kupim jedan, tako sam u kolovozu 2006. kupio Juwel-ov Trigon190 koji uljepšava naš poslovni prostor, a napunjen je 18.08.2006. i od tog datuma mogu reći da sam akvarista.

Koje su ti omiljene ribe?

Omiljene ribe su mi definitivno afrički ciklidi iz jezera Malawi, iako moram priznati da su mi jako interesantni corydorasi zbog njihog ponašanja.

Da li si zadovoljan ovim akvarijem , da li ćeš mijenjati nešto, dorađivati i sl.

Dosta sam zadovoljan ovim akvarijem. Dodati ću desnoj strani još kamena tako da dobijem malo na visini a valisneriju iz desnog kuta ću prebaciti u drugi akvarij.

Image

 

Koji su ti daljnji planovi vezani uz akvarije? Planiraš li nešto novo, veće, manje, drugačije?

Nažalost za sada ništa veće od ovog što sada predstavljam, ali nadam se jednog dana da će i kod mene biti jedna 'Mrcina'. Od planova u skoroj budućnosti: pred par dana mi je stigao novi akvarij od 125 L koji će biti uređen za L333 i Corydoras Pande, samo da ulovim vremena složiti postolje; uz njega će biti i jedan od 220 L za Malawi M'Bune koje bi trebale stići ovih dana, uz još dvije vrste Malawi Haplochromines-a koje će ići u ovaj od 720L.

Odakle crpiš informacije o akvaristici? Da li nabavljaš kakvu literaturu ili ti je izvor informacija samo Internet?

Bez dvojbe mogu reci da sam najviše i većinu toga o akvaristici naučio na Akvarij.net-u, gdje doslovce «visim» (a to ste sigurno primjetili) čitajući stare, a naravno i nove teme. Posjećujem i druge forume, a to su većinom strani tematski o ciklidima. Od literature imam par časopisa i dvije knjige, jedna je općenito o akvaristici, a druga je o Malawi ciklidima, ali sigurno ću kupiti još koju.

Često posjećuješ naš forum i početnu stranicu. Imaš li kakav prijedlog kojim bismo mogli poboljšati kvalitetu početne stranice ili foruma?

Jako sam zadovoljan izgledom i radom foruma, a isto tako i početne stranice, trenutno jedina kritika je brzina samog foruma ali to si već rekao da će uskoro biti riješeno. Imam samo riječi hvale za sve Vas administratore, moderatore, urednike, itd. i mislim da jako dobro radite svoj posao, pa tako nemam ni pametnih prijedloga.

Ovaj broj je posvećen Bojku , zbog njegovog entuzijazma vezanog uz ciklide i svega što je napravio za razvoj ove stranice i ljubavi prema ciklidima općenito . Reci nam koliko je "zarazno" na tebe djelovao njegov entuzijazam u pocetku tvojih bavljenja ciklidima.

Ahhh, Bojko, Bojko, što reći za Bojka?

Bojko je glavni i odgovorni krivac za moju zarazu Malawi ciklidima, jednostavno čovjek ne može ostati ravnodušan kad pročita taj entuzijazam u njegovom članku ili opisu neke pojedine vrste ciklida. Tako sam ja počeo gledati po internetu što je toliko posebno u tim ciklidima kad čovjek toliko o njima piše. Fantastične ribe, prekrasne boje, toliko vrsta a svaka različita od druge, to me jednostavno fasciniralo. Tek sad polako počinjem shvaćati kad sam na početku čitao njegov neizostavni «Snaga Ciklida». Za Bojka imam samo riječi hvale i mogu reći da mi je uvijek pomogao svojim savjetom i prijedlogom kod formiranja mog Malawi Haplochromines tanka (a vjerujte puno sam nejasnoća i pitanja imao) i radi toga sam mu neizmjerno zahvalan, a isto tako mu se zahvaljujem šta je baš moj tank predložio za predstavljanje u njegovom Malawi specijalu.

Pozdrav za Bojka uz njegov SNAGA CIKLIDA!


Image

I za kraj, reci nam da li imaš još kakav hobi, čime se bavis u slobodno vrijeme?

Slobodno vrijeme? Što je to?

Nažalost imam jako malo slobodnog vremena kao vjerujem i svaki privatnik, ali pokušavam koliko je god moguće izaći sa curom u prirodu kad vrijeme to dopušta, ljeti na more koje obožavam. Hobi mi je i elektronska glazba vec 15-ak godina, radio sam kao DJ na lokalnim house party-ma, a sada znam puštati sebi za gušt ili na nekim feštama u krugu prijatelja.

Lijepi Pozdrav svim forumašima i čitateljima Akvarij.NET-a

Zadnje na forumu

  • Odg: Počeci u akvaristici - savjeti i smjernice... Pomoć... :)
    16 Rujan 2021
    @dante

    Pa da sam posebno dobro prošao sa akvarijumom i nisam... Ostao sam bez 4 ota i...
  • Odg: Što se sluša?
    15 Rujan 2021