Srpanj 2007 - lp

ImagePrije svega čestitke na pobjedi...krasan akvarij i jako dobar aqua-dnevnik. Kako se osjećaš, ipak si pobijedio vrlo iskusne i odlične akvariste?

Osjećam se odlično, osvojit prvu nagradu u takvoj konkurenciji zbilja mi puno znači, i daje mi velik poticaj za izradu još ljepših akvarija. Za natjecatelje imam samo pohvale i zbilja mi je bilo veliko zadovoljstvo sudjelovati s njima u nagradnoj igri.

Zašto si se uopće prijavio na nagradnu igru? Jesi li razmišljao o pobjedi ili ti je bilo važno samo sudjelovati?

Prije samog početka nagradne igre razgovarao sam s našim kolegom s foruma Karlom, i on mi je stavio bubu u uho da sudjelujem, i bilo je: idem, pa što bude... Kako je natjecanje odmicalo i kako sam dobivao pozitivne komentare na akvarij, to me potaknulo na još veću angažiranost. Mislim da su u finišu presudile konačne fotografije, oko kojih sam se zbilja ekstra potrudio, ali eto, isplatilo se.


Je li ovo prvi puta da pobjeđuješ u nekoj nagradnoj igri ili natječaju?

Da ovo je prvi puta da sam se prijavio i pobijedio na natjecanju toga tipa...

Image

Pratiš li svjetska ''aquascaping'' natjecanja?

Kako da ne, AGA Aquascaping Contest me svake godine sve više oduševljava i strašan mi je još Aquaticplantcentral contest. Planiram ove godine poslati na AGA natjecanje svoj akvarij. Imam još dva mjeseca da ga sredim kako bih želio, iako sam i ovako prezadovoljan...


Daj nam još malo podataka o pobjedničkom akvariju? Možda neku tajnu ili zanimljivost koju nisi iznio u svom dnevniku?

Uglavnom sam sve napisao u aqua-journalu. Jedino sam poslije shvatio da nisam napisao ništa o podlozi koja je jako važna u biljnom akvariju. Kod mene podlogu čine vulkanit i preko toga pijesak 1-3 mm... Podlogu nikad ne usisavam. I još nešto, bez kvalitetnih testera za fosfate i nitrate ne počinjite raditi biljni akvarij, uštedjet ćete puno brige oko algi.

Image

Nagrada je kompletan nano-akvarij ''Wave''. Kako ćeš ga urediti, imaš li već neke zamisli i ideje?

Još razmišljam da li napraviti još jedan biljni akvarij, ili možda složiti nano reef i ubacit sinu jednog Nemu unutra. Ali to su već slatke brige.

Image

Da se malo odmaknemo od nagradne igre. Većina ljudi na forumu ne zna previše o lp-u? Predstavi se ljudima u par riječi? Što uopće znači tvoj nick lp?

Lp su inicijali moga imena i prezimena Leo Popović...Ukratko, imam 27 godina, ženu, trogodišnjeg klinca. Ekonomist sam po struci, završavam Ekonomski fakultet, radim u struci. Pored akvaristike obožavam nogomet i plivanje...


Kako si zakoračio u akvarističke vode? Opiši nam svoje prve doticaje sa akvaristikom.

Prvi put sam se bavio akvaristikom u osnovnoj školi, imao sam mali 30l akvarij s guppyima, al to je više bilo zato što su tad svi imali akvarij... Nakon godine dana akvaristika me prestala zanimati. I onda prije dvije godine kad je bio aktualan crtić s Nemom, žena i sin htjeli nabaviti zlatnu ribicu u kugli, što ja naravno nisam dopustio. Umjesto toga sam kupio polovnog Juwela 60 preko oglasnika, i s vremenom se od ukrasa u kući to pretvorilo u hobi na kojim sam tako ponosan.Pretpostavljam da je biljna akvaristika tvoj ''favourite'' u akvaristici? Što je tako posebno u u tome?

Da, isključivo me taj dio akvaristike zanima... Otkad sam vidio Amanove akvarije na netu, pa neke ovdje (Gligin, Profin, tvoj prvi biljni) znao sam odmah da je to ono što me zanima. Fascinira me napraviti nešto slično prirodi, živo u svom domu, mogao bih satima gledat u dobar biljni akvarij.


A ribice? Koji su tvoju favoriti?

Ramirezi definitivno, otkad sam ih jednom vidio u trgovini, očarali su me. Mislim da će u mojim akvarijima uvijek biti mjesta za te ribe. Pored njih volim sve druge ribe koje plivaju u tipičnom biljnom akvariju (tetre, otocinclusi).


Gdje se educiraš o svojim interesima u akvaristici? Učiš li iz literature ili ti je izvor informacija samo Internet?

Skoro sve što znam o akvaristici sam naučio na akvarij.net-u, na ostalim stranicama koje pratim (APC, Barreport) sam samo nadopunjavao svoje znanje. Uz to, pročitao sam sve Amanove knjige...


Kako se snalaziš sa nabavom bilja i ribica za svoje akvarije?

Kao i svi, snalazim se... Nabavim od kolega akvarista većinu, a ukoliko tražim nešto posebno onda kupim. Ribe isključivo kupujem u određenim zoo dućanima.


Ipak, dojam je da su danas mnoge vrste bilja i ribica puno dostupnije nego prije godinu ili dvije? Mijenja li se nešto na bolje?

Stanje danas je puno bolje nego unatrag godinu i pol dana kad sam počinjao. Širi se broj kvalitetnih zoo dućana. Sama akvaristika je sigurno došla na višu razinu zahvaljujući Internetu. Veseli me da se ovdje na forumu svako malo pojavi neki akvarij da padneš u nesvijest.


Odakle crpiš ideje i motivaciju za svoje akvarije? Imaš li kakve uzore?

Najviše me inspirira kad vidim dijelove nekih vrhunskih akvarija pa si pomislim: "E, ja bih to tako" i to realiziram. Kao i na mnoge biljne akvariste, dosta je na mene imao utjecaja već prije spomenuti Takashi Amano, a u zadnje vrijeme me fascinira i Felipe Olivera.


Reci nam par riječi o budućnosti, koji su ti planovi na privatnom, a koji na akvarističkom planu?

Na privatnom planu najprije što prije završit fakultet, a na akvarističkom nabavka jednog većeg akvarija od kojih 150-200 litara i urediti ga po svom ukusu.


Za kraj da te malo zagnjavimo s još par pitanja vezanih uz forum. Kako vidiš budućnost foruma? Na čemu bi trebalo još poraditi, a s čim si vrlo zadovoljan?

Budućnost foruma vidim da ostane ono što je, najjači akvaristički site u Hrvatskoj. Očekujem da svojim akvarijima pokažemo na natjecanjima da i kod nas ima vrhunskih akvarista. Na forumu ne bih ništa mijenjao, sviđa mi se baš takav kakav jest.


Zahvaljujemo se na ovom ugodnom razgovoru i još jednom čestitamo na velikoj pobjedi...

Hvala akvarij.net-u.

Zadnje na forumu

 • Odg: Priprema vode
  29 Srpanj 2021
  Ma u mene i nije toliko algi problem,nego ja sam takav da uvijek oću nešto bolje. Voda u akvariju...
 • Odg: Novi reef
  29 Srpanj 2021
  Nadam se, dug je put jos do toga, ali ide polako, ne zurim, ima i ovo svojih cari...
  ...
 • Odg: Što se sluša?
  29 Srpanj 2021