Studeni 2007 - Karlo

ImageAkvarij 300 l, dimenzije 120x50x50, rasvjeta je diy viseća s neonskim lampama 3x40 w t8 aquastar, daylight i sera brilliant i 2x24 w t5 grolux, znači sve jeftine lampe osim serine.
Filtracija: fluval 404 + surface skimmer
Bilje: cryptocoryne parva, cyperus helferi, eleocharis acicularis, microsorum windelow i pteropus, blyxa japonica, pogostemon helferi, hemianthus micranthemoides, limnophila aromatica i rotala rotundifolia.
Ribe: neonke axelrodi i innesi 15, trigonostigma espei 15, c. siamensis 4, garra mullya 2, ottocinclus af. 2, botia macracantha 1 i crvene kozice.


Posebnosti: velika greška u formiranju ovog akvarija prije godinu i pol je što nisam stavio nikakvu hranjivu podlogu nego čisti kvarcni pijesak pa sam naknadno obogaćivao podlogu što i nije najsretnije rješenje.

Image


Karlo, kada i kako si se počeo baviti akvaristikom?

Akvaristikom se bavim od 4. razreda osnovne škole, znači nekih 18 godina. Kako sam stalno nešto kopao po pretrpanom tavanu u kući, našao sam 20 l akvarijić s opremom (koji i danas imam) i knjigom Akvarij od mladosti, uzeo sam sve to u sobu i prelistavao knjižicu. Već nekih desetak dana nakon toga, sestra me odvela u Zagreb u zoo shop, mislim da je bio onaj u Ratkajevom prolazu pa smo kupili ubitačan mix: teleskope, zlatne, gupije i švertove . I tako je počelo...

Vidljivo je da voliš aquascapeing. Tko te najviše inspirira, da li uopće imaš akvarističkih uzora?

Prvi puta, negdje prije 12 godina, kada sam vidio časopis Tropical fish hobbyst i u njemu Amanove akvarije bio sam oduševljen, znači tata Amano je potaknuo moju maštu, kao i u mnogih.

U tvojem akvariju ima i nekog malo rjeđeg bilja. Gdje ga nabavljaš, od drugih akvarista, vrebaš na pošiljke u trgovinama ili vani?

Dosta rijetkog bilja nabavio sam prošle godine u Munchenu koji sam prošao uzduž i poprijeko da bih pronašao sve te trgovine koje sam našao na netu. Kod nas već dugo nisam bio u shopu jer oduvijek imaju lošu ponudu bilja pa bilje razmjenjujem s akvaristima.

Da li i što koristiš od gnojiva za biljke?

U posljednje vrijeme smanjio sam gnojenje i izmjene vode jer mi manjka vremena, a inace gnojim JBL ferropolom, KH2PO4, KNO3, K2SO4, željezom i easy carbo plus izmjena vode jednom tjedno.

Koje su ti omiljene ribe?

Najdraže ribe su mi gupy i skalari, a nemam ni jedne trenutno.

Ovaj akvarij slao si na ADA natječaj, ali malo prekasno, pa zbog vremenske razlike nije ušao u konkurenciju. Ipak, jesi li zadovoljan konačnim izgledom akvarija? Što je moglo biti bolje, a s čime si jako zadovoljan?

Što se tiče ADA-e malo mi je žao što nisam upao, ali nema veze, bit će još natjecanja. Generalno sam zadovoljan izgledom akvarija, no neke stvari su pošle po zlu pa sam čak i odustao od slanja akvarija na natjecanje. Pogostemon je bio posađen na vise mjesta u akvariju i počeo je propadati 2 tjedna prije natjecanja, pa sam ondje rasadio drugo bilje koje se nije dovoljno razraslo. Hemianthus sam ošišao dan prije slanja fotke, što se inače ne radi.

Planiraš li sudjelovati sljedeće godine?

Ne znam hoću li sudjelovati iduće godine, kupujem novi akvarij, vjerovatno u zimi, pa ako stignem složiti setup, onda da.

Da li te zanima morska akvaristika? Imaš li želju okušati mogućnosti aquascapeinga i u slanoj vodi?

Morska akvaristika je prekrasna, u planu mi je ali tek za par godina.

Odakle crpiš informacije o akvaristici? Da li nabavljaš kakvu literaturu ili ti je izvor informacija samo Internet?

Informacije trazim uglavnom na Internetu, imam i nešto knjiga i časopisa, ali net je No 1. Uglavnom otkako sam se ulogirao na akvarij.net, napredovao sam u akvaristici za 300%.


Često posjećuješ naš forum i početnu stranicu. Imaš li kakav prijedlog kojim bismo mogli poboljšati kvalitetu početne stranice ili foruma?

Početna stranica sada odlično izgleda. Mislim da vam nedostaje radne snage za pripremanje tekstova i održavanje svega toga, zato svaka čast svima vama koji odvajate svoje slobodno vrijeme i trudite se da prezentirate akvaristiku nama lijenim članovima i kritičarima.
Forum kao forum, svake godine smjena generacije, novi dolaze s pitanjima, stariji sve rjeđe pišu...

Na Forum si stavio i slike sa svojih putovanja, a uvijek su tu među njima i neke ribe. Da li već planiraš neko novo putovanje, u neke gradove s (velikim) javnim akvarijima?

Planiram ponovo zapaliti u Njemačku uskoro pa ću posjetiti javni akvarij, a na dulje staze ne znam kad ću tako skoro.

Za kraj, reci nam imaš li još kakav hobi, čime se baviš u slobodno vrijeme?

Moj drugi hobi su ciklidi Centralne Amerike.
U posljednje vrijeme dosta se bavim fotografijom, skupljam pare za objektive i lagano ucim PS.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi reef
  16 Lipanj 2021
  Druze Dante, u pravu si, a sad da ti objasnim gdje si pogrijesio.... 
  ...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  15 Lipanj 2021
  Hvala na odgovoru,oduševilo me to da je ta alga čak znak da je akvarij zdrav 😁. Još uvijek...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  15 Lipanj 2021
  To je tačkasta zelena... Ja je imam od samoga početka i naučio sam da je prihvatim...
  Imam i...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  15 Lipanj 2021
  nista za sada, akvarij je friski i biti ce tu svasta.
  Inace, alge u akvariju su normalna...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  15 Lipanj 2021
  Mislim da imam jedan problemčić. Počela mi se stvarati zelena alga po kamenjima,nije strašno ali...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  15 Lipanj 2021
  Mislim da imam jedan problemčić. Počela mi se stvarati zelena alga po kamenjima,nije strašno ali...
 • Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
  14 Lipanj 2021
  Jedna je neonka tokom hlađenja akvarija gdje je poklopac bio otvoren iskušala bungee jumping....
 • Odg: Novi reef
  13 Lipanj 2021
   
 • Odg: Što se sluša?
  13 Lipanj 2021