Encyclopedia of Aquarium Plant

Peter Hiscock
Encyclopedia of Aquarium Plants
Izdavač: Barron's
Godina izdanja: 2003.
Jezik: engleski
Br. stranica: 205
Uvez: tvrdi, 22 x 26
Cijena: 250 kn

Za ovu bi smo knjigu mogli reći da je pravo malo luksuzno izdanje o akvarijskim biljkama. Iako nosi naslov enciklopedija, ne možemo za nju reći da je pravo enciklopedijsko izdanje, ali jest opširna, dovoljno detaljna za jednog prosječnog biljnog akvarista i informativna. Tehnički je vrlo dobro opremljena, tiskana na finom papiru s izvrsnim fotografijama, crtežima i zanimljivim prijelomom.

Knjiga je podijeljena u dvije velike cjeline – praktični dio i profili vrsta biljaka (više od 150 vrsta). Prvi, praktični dio zapravo je dio knjige koji je zasićen teoretskim i praktičnim informacijama o akvarijskom bilju. Govori se o biologiji bilja (fotosintezi, ulozi ugljičnog dioksida, temperature, osvjetljenja, staničnom disanju, fiziologiji i anatomiji bilja – korijen, stabljika, list, cvijet, biljnoj stanici, rastu bilja u prirodi i u akvariju), kvaliteti vode i filtraciji (biološkoj, kemijskoj, fizičkoj), dušikovom ciklusu, kemijskim parametrima vode i testiranju vode, periodima dana, kruženju hranjivih tvari u prirodi, odabiru kvalitetnog supstrata, vrstama supstrata i podloga, grijanju i održavanju supstrata, aerobnim i anaerobnim uvjetima u supstratu, odabiru i kupnji zdravih biljaka, transportiranju i sadnji bilja raznih vrsta, osvjetljenju u akvariju (vrste, jačina, kvaliteta, svjetlo u prirodi i akvariju; navodi se i tablica biljaka prema zahtjevnosti za količinom svjetla). Cijelo je jedno poglavlje posvećeno prihranjivanju biljaka s praktičnim savjetima o biranju prihrane za bilje, dodavanje CO2 u vodu, te detaljno objašnjenim funkcijama svih makronutrijenata i mikronutrijenata. Slijede poglavlja o razmnožavanju akvarijskog bilja i redovitom održavanju akvarija, borbi protiv algi, o puževima u akvariju.Jedno je poduže poglavlje posvećeno i aquascapeingu s teoretskim osnovama aquascapeinga i detaljnim primjerima uređenja paludarija, otvorenog akvarija, low-light akvarija, akvarija s tvrdom vodom, hladnovodnog akvarija, afričkog bazena, indonezijskog potočića i planinskog potočića. Sva su uređenja popraćena skicama rasporeda hardwarea i bilja te s trodimenzionalnim crtežima istih. Napokon, u posljednjem poglavlju prvog dijela govori se o ribljim vrstama pogodnim za biljne akvarije. Drugi dio sadrži oko 70 stranica opisa biljnih vrsta s fotografijama i sljedećim podacima: znanstveno (latinsko) ime biljke, uobičajeno ime, podrijetlo, opis biljke i njenih osnovnih zahtjeva, maksimalna visina, brzina rasta, smještaj biljke u akvariju, zahtjevi za svjetlom i temperaturom, način razmnožavanja i procjena zahtjevnosti biljke. Odabir biljaka je dobar jer se opisuju biljke koje se zaista najčešće susreću u biljnim akvarijima i koje su među akvaristima omiljene. Na kraju se opisuje i desetak biljaka koje se redovito „uvaljuju“ neinformiranim akvaristima pod akvarijsko bilje, a zapravo se radi o terarijskim biljkama.

Sve u svemu, to je jedna vrlo vrijedna knjiga za svakog akvarista kojeg interesira akvarijsko bilje s informacijama koje su iznesene na vrlo prihvatljiv i popularan način. Može poslužiti i naprednim biljnim akvaristima, ali njena je ciljana publika ipak onaj umjereno informirani dio biljnih akvarista.

Zadnje na forumu

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem