Encyclopedia of Aquarium Plant

Peter Hiscock
Encyclopedia of Aquarium Plants
Izdavač: Barron's
Godina izdanja: 2003.
Jezik: engleski
Br. stranica: 205
Uvez: tvrdi, 22 x 26
Cijena: 250 kn

Za ovu bi smo knjigu mogli reći da je pravo malo luksuzno izdanje o akvarijskim biljkama. Iako nosi naslov enciklopedija, ne možemo za nju reći da je pravo enciklopedijsko izdanje, ali jest opširna, dovoljno detaljna za jednog prosječnog biljnog akvarista i informativna. Tehnički je vrlo dobro opremljena, tiskana na finom papiru s izvrsnim fotografijama, crtežima i zanimljivim prijelomom.

Knjiga je podijeljena u dvije velike cjeline – praktični dio i profili vrsta biljaka (više od 150 vrsta). Prvi, praktični dio zapravo je dio knjige koji je zasićen teoretskim i praktičnim informacijama o akvarijskom bilju. Govori se o biologiji bilja (fotosintezi, ulozi ugljičnog dioksida, temperature, osvjetljenja, staničnom disanju, fiziologiji i anatomiji bilja – korijen, stabljika, list, cvijet, biljnoj stanici, rastu bilja u prirodi i u akvariju), kvaliteti vode i filtraciji (biološkoj, kemijskoj, fizičkoj), dušikovom ciklusu, kemijskim parametrima vode i testiranju vode, periodima dana, kruženju hranjivih tvari u prirodi, odabiru kvalitetnog supstrata, vrstama supstrata i podloga, grijanju i održavanju supstrata, aerobnim i anaerobnim uvjetima u supstratu, odabiru i kupnji zdravih biljaka, transportiranju i sadnji bilja raznih vrsta, osvjetljenju u akvariju (vrste, jačina, kvaliteta, svjetlo u prirodi i akvariju; navodi se i tablica biljaka prema zahtjevnosti za količinom svjetla). Cijelo je jedno poglavlje posvećeno prihranjivanju biljaka s praktičnim savjetima o biranju prihrane za bilje, dodavanje CO2 u vodu, te detaljno objašnjenim funkcijama svih makronutrijenata i mikronutrijenata. Slijede poglavlja o razmnožavanju akvarijskog bilja i redovitom održavanju akvarija, borbi protiv algi, o puževima u akvariju.Jedno je poduže poglavlje posvećeno i aquascapeingu s teoretskim osnovama aquascapeinga i detaljnim primjerima uređenja paludarija, otvorenog akvarija, low-light akvarija, akvarija s tvrdom vodom, hladnovodnog akvarija, afričkog bazena, indonezijskog potočića i planinskog potočića. Sva su uređenja popraćena skicama rasporeda hardwarea i bilja te s trodimenzionalnim crtežima istih. Napokon, u posljednjem poglavlju prvog dijela govori se o ribljim vrstama pogodnim za biljne akvarije. Drugi dio sadrži oko 70 stranica opisa biljnih vrsta s fotografijama i sljedećim podacima: znanstveno (latinsko) ime biljke, uobičajeno ime, podrijetlo, opis biljke i njenih osnovnih zahtjeva, maksimalna visina, brzina rasta, smještaj biljke u akvariju, zahtjevi za svjetlom i temperaturom, način razmnožavanja i procjena zahtjevnosti biljke. Odabir biljaka je dobar jer se opisuju biljke koje se zaista najčešće susreću u biljnim akvarijima i koje su među akvaristima omiljene. Na kraju se opisuje i desetak biljaka koje se redovito „uvaljuju“ neinformiranim akvaristima pod akvarijsko bilje, a zapravo se radi o terarijskim biljkama.

Sve u svemu, to je jedna vrlo vrijedna knjiga za svakog akvarista kojeg interesira akvarijsko bilje s informacijama koje su iznesene na vrlo prihvatljiv i popularan način. Može poslužiti i naprednim biljnim akvaristima, ali njena je ciljana publika ipak onaj umjereno informirani dio biljnih akvarista.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.