Nature Aquarium World, book 2

Takashi Amano:
Nature Aquarium World, book 2

Izdavač: T. H. F. Publications, inc.
Godina izdanja: 1994.
Jezik: engleski
Br. stranica: 180
Uvez: tvrdi, 29 x 29 cm

Cijena: 260 kn (book1), 300 kn (book2)

Kad sam se prvi puta susreo s ovom knjigom (a bila je dar moje drage žene za Božić 2006.), ostao sam zadivljen sadržajem u njoj. Prije svega sadržaj ove knjige su fotografije japanskog aquascape majstora Takashi Amana. Neki su ovu knjigu obilježili kao vrlo skupu slikovnicu i ništa više. Djelomično je to točno – ovo je prije svega „slikovnica“, točnije rečeno fotomonografija majstora akvarističke fotografije. I sam pravilan kvadratni format knjige upućuje na to – neobično za knjižni format, pogotovo za format jedne akvarističke knjige. No, ona nije samo fotomonografija. Možda sadržajem daje jedan snažan akcent na važnost akvarističke fotografije i njenu ulogu i mjesto u umjetničkoj fotografiji, ali izdavanje ovakve knjige (tj. trilogije „Nature Aquarium World“) nije nipošto imalo za cilj predstaviti samo fotografski rad Takashi Amana. Sve je akvarije (njih 67, koliko ih je predstavljeno u knjizi) formirao, dizajnirao, održavao i fotografirao autor. Dakle, svi su akvariji predstavljeni u knjizi njegov autorski rad. Ono što stvarno začuđuje jest činjenica da su svi akvariji nevjerojatno originalni. Pokušao sam pronaći neko pravilo, opću smjernicu, neki uzorak koji se ponavlja – zaista nisam uspio. Ono što je zajedničko svim akvarijima u ovoj knjizi jest to da svi izgledaju nevjerojatno prirodni, zdravi, uravnoteženi, prekrasnih boja, vizualno izrazito privlačni. Kad se želim opustiti, uvijek uzmem tu knjigu u ruke. No, namjena knjige nije ni da nas opusti. Ovo je knjiga iz koje se uči. Nije napisana kao udžbenik ili vodič, nije napisana ni kao teoretska knjiga, u njoj nema objašnjavanja. Prije svega ona je namijenjena akvaristima koje zanima aquascaping i to onaj tipični amanovski – inspiriran prirodnim scenama. Vizualna je informacija za ovakvu vrst učenja daleko važnija od teoretiziranja riječima.

 

Knjiga je podijeljena na četiri osnovna poglavlja. U prvom se poglavlju predstavljaju minijaturni akvariji (10 – 35 cm), u drugom mali akvariji (40 – 45 cm), u trećem aquacubeovi (akvarijske kocke, 40 – 55 cm), a u četvrtom srednje veliki akvariji (60 – 75 cm). Primjećujete da se veličina akvarija kod Amana ne mjeri u litraži (barem ne primarno), već u dimenzijama (dužini, dubini i visini), mada, navodi se i litraža uz svaki akvarij, ali odnosi dimenzija akvarija važni su za format setupa. Amano akvarije prije svega gleda kao fotografske scene, pa možemo reći da njihove dimenzije igraju istu ulogu kao formati u likovnoj umjetnosti ili gabariti u arhitekturi. Uz svaki setup koji je predstavljen vrhunskom fotografijom navedeni su sljedeći podaci: umjetnički naziv setupa s kratkim objašnjenjem (interpretacijom) onoga što je autor akvarijem htio izraziti, mjesec i godina fotografiranja, dimenzije tanka u milimetrima, litraža, iluminacija (količina svjetla u W), dnevna količina iluminacije (u satima), vrsta sustava filtracije, vrsta supstrata, vrsta i doziranje gnojiva, količina dodavanja mjehurića CO2 u sekundi, količina i period redovitih izmjena vode, temperatura vode, pH vrijednost vode, generalna i karbonatna tvrdoća vode, riblje vrste i biljne vrste. Sve je u knjizi podređeno tim pomno dizajniranim akvarijskim ljepotanima i iz podataka koji su zapravo na prvi pogled „tanki“ i šturi, naprosto možemo naučiti zaista mnogo – o biranju akvarijske opreme i tehnike, supstrata, gnojiva, održavanju kemijskih i fizikalnih parametara vode u akvariju ovisno o njegovim dimenzijama i bilju uklopljenom u aquascape, o održavanju akvarija redovitom izmjenom vode (opet ovisno o zapremini, gnojenju, vrsti bilja, itd.).

Autor ne izvodi nikakve zaključke u knjizi, ne daje nikakve recepte, naizgled nas ni o čemu ne poučava. Naizgled, kažem, jer Amano ovom knjigom progovara izrazito pedantno i disciplinirano o mnogim tajnama svojeg majstorstva uređivanja akvarija. Zapravo otkriva izrazito mnogo informacija o svojim akvarijima. One neće biti ni korisne ni razumljive površnim akvaristima ili početnicima i ta će knjiga za njih ostati samo „slikovnica“. No, ona nije namijenjena njima, ona je prije svega namijenjena svim onim akvaristima u svijetu koji su otkrili i prepoznali majstorstvo i umjetničku vrijednost Amanova rada. Namijenjena je ljudima koji već znaju osnove aquascapeinga, koji su pokušali izraziti se kroz svoje biljne akvarije, koji se ne zadovoljavaju prosječnim uređenjem akvarija. Informacije su kodirane, no istovremeno razumljive i izrazito korisne onima kojima su namijenjene.
Uz fotografije akvarija u knjizi se pojavljuje i nekoliko Amanovih umjetničkih fotografija krajobraza i japanskog podmorja. One su prezentirane kao inspiracija za stvaranje aquascapeova (poznato je da se Amano inspirira prizorima iz prirode).
Knjigu toplo preporučam, iako joj cijena nije nimalo privlačna.

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.