Upis u evidenciju - Držanje životinja u zatočeništvu

ImageHrvatska je potpisnica CITES-a (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka). Službeno je ratificirala 12.06.2000 godine, sve egzotične životinje uvezene nakon tog datuma (životinje koje se nalaze na listi CITES-a) trebale su za legalan ulazak ili provoz kroz Hrvatsku imati valjane dokumente.

Budući da trgovci na malo nisu izdavali kopije CITES-a, (niti su na to bili zakonski obvezni) kandidaturom Hrvatske za EU (Europsku Uniju) nastaje "problem" sinkronizacije zakonodavstva zemalja EU i Hrvatske.Hrvatska donosi sljedeće zakone i pravilnike;
Zakoni se nalaze se na sljedećem linku: NARODNE NOVINE

Zakoni su sljedeći:

- Zakon o zaštiti prirode
N.N. 70/2005

- Pravilnik o uvjetima držanja, načinu obilježavanja i evidenciji zaštićenih životinja u zatočeništvu
N.N. 146/2005

- Pravilnik o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama
N.N. 34/2006

Nakon donošenja ovih zakona i pravilnika nastaje pomutnja posebno oko pravilnika o uvjetima držanja i načinu obilježavanja, te evidenciji zaštićenih životinja u zatočeništvu.
NN 146/05 posebno; članak 17).


Stoga proizlazi da svaki vlasnik, gore navedene životinje (ponavljamo: životinje koje se nalaze na listama ministarstva kulture, odnosno one koje se nalaze na CITES listama), treba istu i prijaviti.

Neke stavke iz gore navedenih pravilnika su neprovedive, na nekima će se još morati puno raditi, pa se stoga i kasnilo sa provedbom tih zakona i pravilnika.

Ulaskom u EU Hrvatska će morati prikazati takozvano NULTO STANJE, što znači prijaviti broj životinja s kojim ulazimo u EU.

Taj popisani broj životinja i vrsta služiti će kao referentna brojka daljnjeg praćenja zaštićenih vrsta u zatočeništvu koji će (nadamo se) u konačnici smanjiti broj ilegalnih uvoza.

Prijavom svake životinje dobiti će se potvrda o vlasništvu i pravo (obaveza) za raspolaganje,
a vlasnike istih životinja koji ne prijave svoje stanje, za njih će se smatrati da su u prekršaju.

Prijave će se primati u Ministarstvu kulture zaključno sa 31.12.2006 godine. Sve životinje koje se prijave do toga datuma dobiti će valjanje dokumente.
Ta potvrda vlasniku omogućuju legalno držanje, daljnju prodaju, prijavu parenja (razmnožavanje), izlaganje na domaćim i inozemnim izložbama.

NAPOMENA: životinje se mogu prijavit i poslije Nove godine, ali tada će biti potrebno prikazati račun i dokazati porijeklo iste.


Što je potrebno za prijavu životinje?

1. Potrebno je ispuniti prijavnicu (UPIS U EVIDENCIJU - DRŽANJE ŽIVOTINJE U ZATOČENIŠTVU)

2. Potrebna je fotografija cijele životinje u boji, zatim detalj, prepoznatljiva oznaka životinje i fotografija nastambe. (fotografije mogu biti digitalnog oblika pohranjene na CD/DVD medij ili pak klasično izrađene fotografije.)

3. Prijavnicu i fotografije poslati na ministarstvo kulture ili im osobno dostaviti.

4. Za paučnjake nisu potrebne 3 slike, jer paučnjaci nemaju prepoznatljivih, odnosno jedinstvenih detalja.

 

Adresa na koju dostavljate prijave je sljedeća:

Ministarstvo kulture
Uprava za zaštitu prirode
Runjaninova 2
10000 Zagreb
Hrvatska

Ponavljamo korisne linkove:

CITES - http://www.cites.org/

Narodne Novine - http://www.nn.hr/

Obrazac za prijavu životinja - Obrazac-UPIS U EVIDENCIJU

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.