Trečinski koncept

ImageAh…evo mene nakon duže pauze i u kolumni…Godišnji je već daleka prošlost iako ima još hrpa slika iz Barce koje nikako da organiziram i stavim na stranicu. Broj akvarija se smanjuje tempom "svaki tjedan isprazni jedan" , u zadnjih mjesec i pol dana sam raznim eksperimentima s razmnožavanjem i ponekim slučajem čistog nemara i zanemarivanja pobio više riba nego što sam uspio u zadnjih 5 godina držati u akvarijima koji su konstantno mijenjali izgled i koncepcije ( eh, da, slavim petogodišnjicu bavljenja akvaristikom :-) ) ... Kad smo već kod koncepcija nedavno mi je iskrsnuo i slijedeći problem - što napraviti kada imate 4 ciklida iz Srednje Amerike, 3 ciklida iz Malawi jezera, tj. iz Afrike i 2 velika pleksića iz Južne Amerike i ne znate kud i kako s njima, a imate ponešto raznog kamenja, i granja i prazan akvarij? Ha, vidi sliku desno! . Porijeklo riba – to su vam sve sami bokci koji su ili prerasli akvarije u kojima su bili ili su bili suvišni pa su se ljudi sjetili mene i uvaljali mi svoje neželjene ribe…NE PRIMAM VIŠE NIŠTA i to je službena izjava…
Image

Osnovna ideja je bila da za svaku od ovih vrsta riba osiguram njihov što prirodniji okoliš....koliko je to moguće u akvariju od 140 L. Lijeva strana sa tamnim kamenjem i puno pećina je predviđena za Archocentrus nigrofasciatume (slika lijevo) ,sredina sa drvljem i anubiusem za pleksiće (slika desno) ,

Image

Image

dok je desni dio, sa bijelim, većim kamenjem za 2 Pseudotropheus sp. (slika lijevo) i jednog neidentificiranog ženskog primjerka ciklida iz obitelji ustonoša Malawi jezera (slika desno). Podijeljeno na jednake trećine. Pošto je akvarij u podrumu i gledam ga uglavnom samo ja i poneki akvaristički putnik namjernik nisam stavljao nikakvu pozadinu u obliku slike sa zadnje strane, a nažalost nisam imao ni potrebnu količinu kamenja da ga uredim skroz po svom ukusu (slika lijevo dolje) tako da se u pozadini vide betonski blokovi i vodovodne cijevi? Prilično jedinstvena pozadina za akvarij, jel' da? :-)

Image

Image

Dimenzije su 102x35x40, filter je vanjski, stakleni - na pumpu, tj.power head, temperatura vode je 25°C , a svjetlo samo 36 W. Razlog prvi - nisam ništa više trenutno imao, razlog drugi- funkcionira o.k. pa zašto mijenjati. Od bilja je unutra ionako samo nekoliko vrsta Anubiasa, poimence angustifolia, nana, barteri, heterophylla , Microsorum pteropus i plutajući Ceratopteris thalictroides. Nakon početne zbunjenosti svih navedenih ( preseljenje je naravno izvedeno odmah jer sam iskoristio vodu i većinu ostalih potrebnih stvari iz akvarija u kojem su bili počelo je zauzimanje teritorija po načelu grube sile.

Image

Na kraju je par nigrofasciatuma zauzeo zeleno kamenje lijevo, nepoznata žuta zvijer koja je i glavna faca u akvariju se je smjestila na sredini , a pseudotropheusi su se zavukli u bijelo kamenje? Pleksići kruže uokolo, a neupareni mužjak i ženka nigrofasciatuma se skrivaju gdje koji stigne? Sve u svemu, stvari funkcioniraju i bolje nego što sam mislio , jer su se nedavno nigrići izmrijestili i imao sam priliku gledati tipično ponašanje roditelja ciklida- kada oni s malcima krenu u šetnju, sve ribe su na drugom kraju akvarija, bez obzira na veličinu i prijašnji status u akvariju. Naravno, zbog inertnosti i gore spominjanog zanemarivanja nisam ih odvojio u poseban akvarij što je rezultiralo organiziranjem drugih ciklida na način da njih nekoliko odvlaei pažnju nakon par dana jako umornih roditelja sprijeda, a jedan se privlači straga i jede malce?pa se mijenjaju ?ili mi se samo pričinilo da tu ima nekog plana i namjere?¸Tko će znati kad su ciklidi u pitanju? U svakom slučaju pretjerano izmoreni mužjak je počeo dobivati batine od svih i postao je jedna jako neugledna riba, nakon čega je doslovce dobio nogu od strane svoje ženke! Koja se nakon toga u suradnji sa drugim mužjakom ponovno izmrijestila i to na istom mjestu, tj. jadan bivši glavni mužjak je izgubio i djecu i ženku i stan i ugled u društvu i sada čući u suprotnom kutu i trpi pokušaje udvaranja preostale ženkice koju očigledno nitko ne želi? Sapunica na riblji način?
Sve u svemu, ako imate mjesta i mogučnosti ? ljudi, uzgajajte ciklide ? ludilo jedno od riba! Ako mi ostane malih iz ovog mrijesta dijeti ću ih svim zainteresiranima po načelu ? 5 komada za kavu- da pokrijem troškove puta.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.