Uzgoj Fobasa – lat.naziv Zophobas morio

ImageU ovom članku opisujem kako sam ih ja uspio razmnožiti. Koliko sam upoznat, ima više načina uzgoja istih. Bilo je i raznoraznih priča kako ih je teško razmnožiti, no sada sam vidio da to nije istina - želim vam reći i pomoći da ih i vi sami pokušate uzgojiti!
*(dalje u tekstu ću pisati fobas = Phobas po hrvatskom..)
Prvo i osnovno što nam treba su bube fobasa - kako do njih doći ako ih nemamo!?!
Vrlo jednostavno! Sve što nam je za to potrebno jesu crvi fobasi, kutijice od foto filma (ili njima sličnim) probušene iglom za ventilaciju, nešto suhe hrane za pse, pokoja sjemenka suncokreta i malo piljevine za glodavce. Pogledajte sliku i bit će vam puno jasnije.


Image

Prvo uzmemo kutijicu i napunimo ju 1/3 piljevinom.

Image

Na to ubacimo suhu hranu i sjemenku, dvije suncokreta.

Image


Na to sve ubacimo jednog crva Fobasa, stavimo tri do četiri kapi vode i poklopimo.
Na poklopcu iglom napravimo nekoliko rupica.

Image

Sada treba pričekati da fobasi prijeđu u stadij buba.


Što nam treba za uzgoj Phobasa?

1. Kutija – neka ne bude skroz providna, osim ako ne će stalno stajati u mračnijoj prostoriji. Veličina kutije ovisi o količini buba fobasa koje stavljate u nju. Ja sam imao 7 buba i njih sam smjestio u kutiju od sladoleda zapremine od 2 litre. Ukoliko ih ima više, stavite ih u kutiju zapremine nekih 10 litara, ali da visina stranice kutije ne prelazi 25-30 cm. Ta je visina stranica tolika da ne bi imali višak neiskoristivog prostora, a ujedno i manjka prostora u vašim životnim prostorijama, jer poznajući sebe... ja nikad nemam dosta prostora. :)

Image

2. Podloga – podlogu sam napravio od posija = u ovom slučaju samo od ječma (to se po domaći kaže šrot. Šrot – smjesa za hranjenje stoke). No ja nisam pravio smjesu, nego sam samo samljeo ječam. U posije sam još stavio stelju ili piljevinu za glodavce i to u omjeru: posije 70% / piljevina 30%.

Image
Piljevina

Image
Posije


3.Karton – kako bi se bubama omogućila što veća hodna površina, na podlogu stavljamo kartonsku ambalažu od jaja.


Image
Karton s bubama...
4. Voda – je li potrebna posuda s vodom ili ne? Na to vam stvarno ne bih znao odgovoriti! Ja sam ju uredno postavljao i mijenjao svakih nekoliko dana, voda je bila pomalo zagađena. Znači da im je ipak za nešto služila.

Image


5. Bube fobasa - smiješno, ali bez njih nema malih fobasa ;o)). U mom slučaju je bilo samo 7 buba, ali radim na tome da ih uzgojim u jako velikom broju.
(vidi sliku gore - bube su na kartonu)

6. Hrana – bube fobasa potrebno je hraniti. Ja ih hranim s hranom za pse, hranom za mačke, listom maslačka, voćem i povrćem. Voće i povrće dajem u malim količinama, pazim da im ostatke voća i povrća vadim svaki drugi dan kako se ne bi kutija zasmrdila. Uz sve navedeno jednom tjedno im ubacim jednog do dva mrtva cvrčka.

Image


Kada znamo što nam je potrebno, sve to treba i postaviti. Znači ovako: uzmemo kutiju, u nju stavimo smjesu posija i piljevine za glodavce u omjeru 70% / 30%, ali tako da debljina podloge ne iznosi više od 5-6 cm. U pologu možete odmah staviti i hranu, ali samo onu suhu za pse i mačke - nemojte pretjerivati s količinom hrane. Ujedno površinu podlogo možete lagano i jako malo pošpricati vodom.

Image

Na tu postavljenu podlogu postavite karton od ambalaže za jaja, tako da bube imaju više hodne površine i da s donje strane kartona imaju mjesta za skrivanje.
U jedan kut kutije postavite plitku posudu s vodom.

Još vam preostaje da ubacite bube fobasa, poklopite kutiju i čekate. Unutrašnjost kutije pošpricajte svaki ili svaki drugi dan vodom. Isto ne pretjerivati, bitno je da je vlage preko 60% i da karton nije natopljen vodom kako ne bi došlo do neželjenih gostiju, mislim na nametnike. Temperatura neka bude između 25°C i 30°C.


Image

..i nakon 4 – 6 tjedana vidjet će se vaš rad i uspjeh.

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.