Uzgoj voćnih mušica (Drosophila hydei)

ImageIma nekoliko načina kako pripremiti smjesu (hranjivu podlogu) za uzgoj voćnih mušica. Uglavnom, sve te smjese su približno slične i služe da se mušice njome hrane te da u istu polažu jaja iz kojih nastaju ličinke koje se nakon nekog vremena začahure, te opet nakon nekog vremena iz te čahure izađe mušica. Veličina mušica Drosophila hydei je od 1.5mm - 3mm. Prirodni ciklus hydei mušica je 14 dana.

U daljnjem tekstu ću opisati dva načina uzgoja. Sami pokušajte uzgojiti mušice na oba opisana načina, pa odlučite koji način uzgoja daje bolje rezultate. Meni osobno prvi način daje bolje rezultate, isključivo u zimskom periodu dok radi centralno grijanje koje dosta isušuje zrak. Pri tome mi pomaže agar*. Pomaže mi jer duže zadržava vlagu u posudama sa smjesom.

Image

Uzgojno razmnožavajuće kulture držim u 10 litarskim PVC prozirnim kantama s poklopcima. Na poklopcu su dvije milimetarske PVC mrežice koje služe za ventiliranje unutrašnjosti kante.

ImageUnutrašnjost kante sadržava od 50-100 mušica (uzgojna skupina), jedan komad kartonske ambalaže za jaja, komad vate natopljen vodom koja služi za regulaciju vlage, te posuda sa smjesom. Takvu kulturu bi trebalo držati na temperaturi od 21°C - 29°C. Temperature ispod ili iznad navedenih ne daju dobre rezultate.

Image


Što je sve potrebno i kako se radi smjesa za uzgoj?

1. Način:

1. jedna visoka PVC čaša ili staklenka
2. PVC mrežica
3. jedna banana
4. iscijeđeni sok jedne naranče
5. instant dehidrirani pire u pahuljicama (5-6 čajnih žličica)
6. suhi kvasac (pola male čajne žličice)
7. šećer bijeli ( jedna čajna žličica)
8. agar* (jedna mala čajna žličica)
9. destilirana voda (po potrebi)
10. sjeno (stelja za kuniće, glodavce…)

U gore navedenim komponentama agar se može izostaviti.

Image


Kao prvo, banana se vilicom izgnječi da se napravi kašica.

Image

Image

U kašicu se dodaju gore navedeni sastojci. Kada se svi sastojci stave u kašicu, to se sve zajedno dobro promiješati i ostaviti nekoliko sati da kvasac počne djelovati. Po potrebi dodati destilirane vode. Smjesa neka bude srednje rijetka, ali paziti da ne bude vodena. Nakon par sati djelovanja smjesu još jednom promiješamo te je stavimo u višu plastičnu čašu ili u staklenku od krastavaca. U staklenku stavimo i jednu trakicu milimetarske PVC mrežice kako bi se mušice lakše spustile do smjese.

Image

Tako pripremljenu posudu sa smjesom stavimo u kantu u kojoj se nalazi kolonija sa mušicama.

Image


Nakon 4-5 dana staklenku ili čašu izvadimo van iz kolonije mušica. U izvađenu čašu stavimo sijeno (stelja za kuniće) kako bi razvijene mušice imale po čemu hodati. Sijeno možemo malo navlažiti vodom. Preko vrha čaše stavimo papirnati ubrus te ga učvrstimo gumicom.

Image

Tako zatvorenu posudu stavimo na inkubiranje. Ukoliko je temperatura viša (maksimalno do 35°C), inkubacija će biti kraća. Ako se pojave nametnici, nametnike utopiti i baciti cijelu novostvorenu koloniju!


2. način:

1. jedna visoka PVC čaša ili staklenka
2. PVC mrežica
3. jedna banana
4. šećer bijeli ( jedna čajna žličica)
5. piljevina (stelja za glodavce)
6. destilirana voda (po potrebi)
7. agar (jedna mala čajna žličica)
8. sjeno (stelja za kuniće, glodavce…)

U gore navedenim komponentama agar se može izostaviti.


Ovako izgleda smjesa s piljevinom.

Image


Banana se vilicom izgnječi i napravi se kašica, zatim se dodaju gore navedeni sastojci, te se sve to izmiješa i ostavi nekoliko sati da odstoji. Tada smjesu još jednom promiješamo te je stavimo u višu plastičnu čašu ili u staklenku od krastavaca, te istu stavimo u koloniju sa mušicama. Nakon 4-5 dana staklenku ili čašu izvadimo van, u nju stavimo sijeno (stelja za kuniće) kako bi razvijene mušice imale po čemu hodati, preko vrha stavimo papirnati ručnik i učvrstimo ga gumicom. Tako zatvorenu posudu stavimo na inkubiranje. Ukoliko je temperatura viša (maksimalno do 35°C), inkubacija će biti kraća. Ukoliko se pojave nametnici, nametnike utopiti i baciti cijelu novostvorenu koloniju!

*Agar je polisaharid koji se dobiva ekstrakcijom i sušenjem sluzaste tvari morske alge (Gelidium). Na tržište dolazi u obliku suhog praškastog proizvoda bijele do žućkaste boje. Ovisno o stupnju čistoće razlikuje se i cijena agara. Koristi se kao dodatak koji daje čvrstoću hranjivim podlogama na kojima se u sterilnim uvjetima uzgajaju biljke ili bakterije. Uglavnom, agar dobro zadržava vlagu, te sprječava brzo isušivanje napravljene smjese.

O uzgoju istih možete pročitati i na Amphibiancare.com

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.