Priča o prehrani iguana

ImageNema većeg kamena spoticanja u modernoj teraristici od pravilne prehrane iguana… Dugo vremena to je bilo područje na kojem su se radila različita istraživanja, u koje je bilo uključeno mnogo znanstvenika i eksperimentalnih životinja. Naime, sukob se vodio oko toga da li bi iguane trebale jesti bjelančevine životinjskog podrijetla. Bilo je mnogo primjera, čak i dokumentiranih, kada su Iguane u divljini viđene da se hrane „mesom“ … čak su neki primjeri išli toliko daleko da su iguane viđene kako jedu mlade tek izlegle ptiće iz gnijezda.


No problem je bio u tome da niti jedno istraživanje nije vođeno dulje od pet godina, što je vrijeme da se pojave prvi znakovi nepravilnog hranjenja. Devedesetih godina napravljeno je vrlo veliko i opsežno istraživanje na tu temu i došlo se do zaključka, da su iguane isključivi biljojedi zbog manjka enzima za probavu bjelančevina životinjskog podrijetla. Danas je sigurno da smo do sada krivo hranili svoje ljubimce - svježi kravlji sir, jaja (tvrdo kuhana), čak i konzervirana hrana za pse….sve je to kriva i opasna prehrana za biljojede iguane.


Image

Image

 

Hrana se mora sastojati od lisnatog bilja i povrća i to u omjerima;70% lisnatog povrća i bilja, ostalog povrća 2o % i voća 10 % .


U recept možete stavljati sljedeće:

Raštika - reže se na male komade, najbolje bi bilo da se trga, glavna žila se odbaci.

Endivija - trga se isto kao raštika, najbolje bi bilo da se koristi samo zeleni dio endivije. Miješa se sa ostalim zelenim povrćem i biljem.

Cikorija - cijeli postupak je isti kao i kod endivije.

Radič - jedan od najboljih izbora za zeleno koje se daje iguanama. Cvijet se isto daje.

Lucerna - spada u istu kategoriju kao i radič. Daje se samo lišće koje je najbolje da se samo strga sa stabiljke, reže se na sitno ako se radi o maloj iguani. Cvat se isto daje.

Hibiscus - ova biljka spada u prirodnu prehranu iguane. Savršen dodatak prehrani - i lišće i cvijet (koji obožavaju). Lišće je najbolje trgati, a cvijet se daje cijeli velikim iguanama, a malim se samo natrga.

Peršin - daje se rjeđe nego ovo ostalo povrće i bilje, ali je dobar dodatak prehrani. Kao i ostalo povrće, najbolje je da se natrga.

Repa - daje se samo lišće, te se isto kao i peršin ne daje često.

Tikvica - povrće koje je najlakše nabaviti kod nas, uvijek je u ponudi. Dobar dodatak prehrani, nema preveliku hranidbenu vrijednost, ali je dobra zbog raznovrsnosti i dodavanja okusa. Najbolje ju je naribati.

Krastavac - ista priča kao i tikvice, a osim okusa dodaje i vodu prehrani.

Mrkva - korijen mrkve je dodatak prehrani zbog raznovrsnosti prehrane. Daje se naribana (prije toga se očisti te joj se odrežu vrhovi ). Rijetko se daje, uglavnom na početku, kod iguana koje su tek došle ili koje malo jedu, zbog boje koja ih privlači.

Grašak - daje se svjež u mahunama, nasjeckan.

Grah - isto se daje samo svjež, sa zelenim mahunama, također nasjeckan na sitno.

Papaja - kao izbor za voće je među najboljim. Oguli se, očisti i na sitno nasjecka.

Mango - isto kao i papaja, samo što se mango nariba.

Ovo je samo ugrubo i ukratko ispričana osnova o prehrani iguana, izdvojeno je ono što se može lako nabaviti kod nas i što je uvijek pristupačno. U prehrani iguane ima još povrća i bilja koje se smije davati, a najvažnije je da se miješa cijelo vrijeme, znači ne svaki dan davati samo jednu hranu, koliko god ona bila savršenog sastava. Važna je raznolikost i miješanje svega zajedno, da svaki dan iguana ima drugačiju kombinaciju hrane. Naravno, neko bilje i povrće je uvijek tu i ono se smije davati u svakoj kombinaciji, npr. raštika, endivija, radič, lucerna, hibiscus (kućni tj. tropski) i cikorija. Što se tiče korištenja komercijalne dehidrirane hrane za iguane, važno je reći da iako sada ima puno bolji sastavnego ranije, bolje je da se izbjegava takva prehrana, jer ipak želimo samo najbolje za naše ljubimce, a to je da hrana uvijek bude svježa i da se zna točno što i koliko čega se stavlja u njenu/njegovu prehranu. Pošto rijetko koji gušter pije vodu, njegova prehrana treba imati vlagu sama po sebi. Da bi bili sigurni da dobiva dovoljno vode kroz prehranu dodaje se povrće i voće koje ima visoki postotak vode, a i pomaže kada se hrana lagano pošprica sa vodom.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.