Tenebrio molitor

ImageNaziv i podrijetlo: lat. TENEBRIO MOLITOR (eng. Mealworm, hr. Brašnar)
Kao hrana se koristi larva/crv ovog kukca iz skupine kornjaša, koji potječu iz Euroazije, ali su danas rašireni diljem svijeta.Izgled, fizionomija i upotreba:
Dugo vremena bili su jedina hrana za pionire akvaristike i teraristike.
Nekada (prije pojave insekticida) su nastanjivali silose i mlinove žita odakle im i naziv.
Nisu jako hranjivi i najlošija su hrana za terarijske životinje, imaju veliki udio masti i desetak puta veći udio fosfora nego kalcija (bitno je znati da životinja može apsorbirati kalcij samo ako je vezan sa fosforom, pa ih treba kombinirati s ostalom prehranom).

Držanje i uzgoj:
Najbolje ih je držati u plitkoj plastičnoj posudi, volumena oko 10-15 litara u koju stavljamo 2-4 cm raznih vrsta žitarica s kojima se hrane, npr. mljeveni kruh (prezle), gris, palentu (žgance), tjestenine i sl…Preporuča se ubacivanje nešto peleta dehidrirane hrane za pse ili mačke i povremeno (jedanput tjedno) neko svježe voće ili povrće- također narezano (nožićem za guliti krumpir) ili naribanu jabuku ili mrkvu, list maslačka ili koru od kuhanog krumpira. U posudu se preporuča staviti neku staru krpu ili karton.Vrlo brzo se uzgajaju na temperaturi od 25-30 C i rel. vlage ~70%, a ciklus razmnožavanja je dosta brz, tako da za približno mjesec dana imamo podmladak.

Image
Ovo malo na 20 lipa je mali brašnar....Napomene i osobna iskustva:
- Bitno je ne pretjerati s vlagom, jer se vrlo brzo pojavljuju grinje koje doslovno preplavljuju i uništavaju koloniju brašnara.
- Budući da su brašnari najlošija hrana za terarijske životinje obično ih pripremam u nekoliko okusa. Dva dana prije nego ih ponudim životinjama odvajam pogodnu veličinu i ubacujem u čaše u kojima se nalazi dosta naribanog voća i povrća te je vlaga nekoliko puta veća od one u kutiji gdje ih razmnožavam.
- Razvijeni kukci slično kao i kod fobasa nemaju neku prehrambenu vrijednost te ih životinje nerado jedu ili ih odbijaju.
- Vrlo bitno je da se brašnari ne nude mladim, tek izleženim životinjama (pogotovo vodenim i bradatim agamama ) starosti manje od tri mjeseca, jer se često dešava da ih nedovoljno prožvaču, te brašnar (pogotovo oni hranjeni mrkvom) zbog „debelog“ oklopa preživi ulazak u želudac. Budući da je stjenka želudca mladih guštera vrlo osjetljiva, znalo se dogoditi da progrizu želudčanu stjenku i uđu u trbušnu šupljinu.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.