Uzgoj cvrčaka

ImageSljedeća uputstva za uzgoj primjenjiva su na bilo koju od komercijalno dostupnih vrsta cvrčaka (šturaka): Acheta domestica, Grillus assimilis, Grillus bimaculatus. 1. Uzgojni terarij:
Kao terarij za uzgoj cvrčaka možemo upotrijebiti bilo kakvu posudu adekvatnog oblika i veličine. Stari ili neiskorišteni akvariji/terariji, plastične posude različitih oblika, pa čak i kante mogu se uspješno upotrijebiti u ovu svrhu. Ja najradije koristim duboke plastične posude četvrtastog oblika jer su lagane, izdržljive i , što je najvažnije, jednostavne za pranje. Posuda koju odaberete mora imati poklopac - iako se cvrčci ne penju po glatkim plohama mogu prilično visoko skočiti. Ventiliranje terarija je najlakše osigurati tako da u poklopac ugradimo ventilacijski panel (aluminijsku ili čeličnu mrežicu npr.) ili u njemu naprosto izbušimo rupe.

Image

Kutija na slici je dimenzija cca 50x30x35. Veličina kutija, kao i njihov broj ovisi o tome koliku količinu cvrčaka mislite uzgajati. Za početak će ti biti dovoljne 4 kutije, a za dalje ćete vidjeti i sami. Nećete imati potrebe odvajati cvrčke, jer svaku generaciju koja se izlegne stavite u zasebnu kutiju, tako da u svakoj kutiji imate cvrčke približno iste veličine. Kutije se čiste/peru nakon svakog ciklusa, tj. nakon što se potroše svi cvrčci i prije nego se u njih stavi nova generacija cvrčaka.


2. Uređenje terarija:
Vrlo jednostavno - u terarij ubacite nekoliko kartona od jaja (pazite da se ne preklapaju) tako da cvrčcima osigurate što veću korisnu površinu po kojoj se mogu kretati.


3. Hrana:
Cvrčci će jesti gotovo svu hranu, ali ih je najjednostavnije i najpraktičnije hraniti sljedećim: suha hrana za pse ili mačke, zobene pahuljice, smjesa za tov pilića ili smjesa za kokoši nesilice. Ja uspješno koristim kombinaciju zobenih pahuljica i suhe pseće hrane u odnosu cca 50:50.


4. Voda:
Od sve te suhe hrane vaši će cvrčci gadno ožednjeti. Potrebnu vodu im možete osigurati tako da u jedan kut terarija stavite dobro namočenu pamučnu vatu (iz koje mogu piti, ali ne i utopiti se) ili im svaki dan možete ubaciti listove salate, komade jabuke, mrkve ili naranče (bilo koje povrće ili voće s visokim udjelom vode - salata je najbolja). Najsigurnije je kombinirati ove dvije metode.


5. Terarij za razmnožavanje:
U svemu je identičan uzgojnom terariju (točka 1.) osim u jednoj maloj ali bitnoj razlici: mokru vatu treba staviti u plitku (dubine 2-3 cm) široku posudu. Obični pokopci od cedevite, petrijeve posude ili sl. su odlični za ovu namjenu. Ženke će ih koristiti za polijeganje jajašaca.


6. Inkubiranje jaja:
Jednom kada imate terarij sa odraslim, spolno zrelim jedinkama (lako ih je razlikovati od ličinki jer imaju krila), ženke će za kratko vrijeme biti oplođene i početi nositi jajašca. Tada je svaka 2-3 dana potrebno mokru vatu s jajašcima izvaditi iz posude (vidi točku 5.) i premjestiti je u posudu za inkubaciju. Za inkubaciju koristim niske, široke staklenke (u kojima se obično prodaje med, pekmez ili senf). Kako bi spriječili nakupljanje kondenzata u kojem se mali cvrčci mogu utopiti, na dno treba staviti papirnati ubrus. Posudu za inkubaciju valja zaklopiti i staviti je na toplo mjesto, otprilike 25-30 C (ja ih držim na poklopcima terarija). Za oko 2 tjedna izleći će se mladunci koje tada treba prebaciti u uzgojni terarij (točka 1.).

Image


7. Važne napomene:
- Uzgoj možete započeti sa svega nekoliko matičnih životinja ali je sigurnije i brže ako krenete s barem 100 jedinki
- Cvrčci će najbolje i najbrže rasti na temperaturama 28-32 C (držite ih na poklopcu terarija vašeg ljubimca, na polici iznad radijatora ili na polici na koju ste montirali podni grijač). Na temperaturama ispod 20 C cvrčci se neće se pariti.
- Kada cvrčci dorastu do veličine adekvatne za hranjenje vašeg ljubimca/ljubimaca treba ih barem tjedan dana prije nego što ih servirate kao obrok prebaciti na režim kvakitetnije ishrane: umjesto gore navedene suhe hrane ponudite im visoko kvalitetnu hranu za tropske ribe ili vodene kornjače (visok udio proteina), a umjesto salate dajte im mrkvu, jabuku i maslačak. Ovaj postupak je poznat kao gut loading i osigurava da vaš ljubimac koji će pojesti cvrčka dobije maksimum korisnih hranjvih sastojaka.
Ako budete slijedili ova uputstva za nekoliko mjeseci imat ćete na tisuće cvrčaka - praktički besplatno.

Image

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja ne ustručavajte se postaviti ih na Forumu.


Slike: Nino G, Saša

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.