Anolis carolinensis

altGreen anola (eng.) ili zelena anola (lat. Anolis carolinensis) je vrsta guštera koja spada u porodicu Iguanidae. Ova vrsta guštera živi na području jugo-istočne Sjeverne Amerike, tropskom djelu Južne Amerike, na Kubi i Karibima. Ova vrsta guštera se često preporuča početnicima zbog svoje jednostavnosti u držanju i veličine, a ujedno su jako lijepi i zanimljivi gušteri.

alt


alt

Rasprostranjenost zelene anole


OPIS

Zelena anola je sramežljivi gušter koji može narasti do 22cm (mužjaci), dok su ženke nešto manje. Kako i samo ime govori, boja tijela im je zelena, a mužjaci još imaju krijestu ispod brade crvene boje. Krijesta mužjacima služi za udvaranje ženkama i kod sukoba s drugim mužjacima. Na nogama imaju male kanđice kojima se vješto pridržavaju za grane biljaka. Ove guštere još zovu i američkim kameleonima jer imaju sposobnost mijenjanja boje tijela (ali ne kao pravi kameleoni)pa tako mogu boju tijela iz žarko zelene promijeniti u smeđu. U zatočeništvu mogu doživjeti 6 i više godina. Osnovna razlika između mužjaka i ženke je u veličini tijela i glave (kod mužjaka je, naravno, veća). Također, spolovi se mogu razlikovati i po većim femoralnim porama koje se nalaze kraj korijena repa mužjaka . Zbog svoje jednostavnosti i lakoće uzgoja u terariju anole se često uzgajaju kao hrana za veće guštere i zmije.


alt

Mužjaci imaju crvenu krijestu ispod brade


alt

Anole mogu mijenjati boju, od zelene do smeđe


DRŽANJE

Zelene anole su gušteri koji svoje vrijeme najčešće provode na granama biljaka pa je terarij najbolje tako urediti. Minimalne dimenzije terarija za odrasli par anola bi trebale biti 40x40x60, a terarij mora imati adekvatno napravljen sustav ventilacije. Ne preporuča se držati više mužjaka u istom terariju jer su anole teritorijalni gušteri. Za podlogu terarija najbolje je koristiti treset. Kako je već spomenuto da se anole vole penjati po granama biljaka u terarij je potrebno postaviti puno grana i zelenog bilja koje će im ujedno pružiti zaklon kada se osjete ugroženo. Ova vrsta guštera je aktivna danju pa stoga moramo u terariju imati adekvatnu UV rasvjetu i druge izvore svjetlosti. Obične žarulje, osim za stvaranje dnevnog svijetla, možemo koristiti kao izvor topline za grijanje terarija. U tom slučaju žarulje unutar terarija potrebno je zaštititi kako se anole ne bi opekle. Temperatura unutar terarija treba biti oko 22 °C noću i oko 28-30°C danju. Također treba predvidjeti i mjesto za sunčanje gdje temperatura ne smije prelaziti 35°C. Vlagu je potrebno održavati na 60-80%. To se postiže redovitim zalijevanjem biljaka u terariju, redovitim prskanjem i postavljanjem posude s vodom u terarij. Period noć-dan bi trebao biti 12-12 u zimskom periodu i 10-14 u ljetnom. Preporuča se još i hibernacija guštera na način da im se 2 mjeseca u zimskom periodu spusti temperatura na 18-22°C, a svjetlo smanji na samo 8 sati dnevno.


alt

Terarij za zelene anole


alt

Mužjak i ženka zelene anole


HRANA

Anole se, kao i večine guštera, hrane insektima (crvi, žohari, cvrčci). Hranu (insekte) se preporuča uzgojiti prije nabavke samog guštera. S vremena na vrijeme dobro im je ponuditi malo pasiranog voća (breskva, banana....). Također, potrebno je koristiti mineralne i vitaminske dodatke prehrani (moja preporuka je Nekton MSA i REP). Anole rijetko piju vodu iz posude pa je potrebno redovito prskanje biljaka u terariju (vodom) kako bi gušter mogao lizati kapljice sa lišća ili ih naučiti da piju iz nekakve kapaljke pa se i takav sustav može postaviti u terarij.


alt

Anole se hrane svim vrstama insekata


RAZMNOŽAVANJE

Parenje se obično događa nakon 2 mjeseca hibernacijskog perioda. Parenju prethodi mužjakovo zavođenje ženke kada pokazuje crvenu krijestu ispod brade. Treba osigurati posudu sa vlažnim pijeskom ili zemljom dubine 7-8 cm u koju će ženka položiti jedno ili dva jaja. Ženka ima sposobnost zadržavanja sperme u tijelu pa se leženje jaja može dogoditi svaka 2-5 tjedana u narednih nekoliko mjeseci. Ženke, u vrijeme nošenja jaja, gube dosta kalcija pa je potrebno pojačati dozu unosa kalcija kroz hranu (hranu koju dajemo ženkama češće prašiti odgovarajućim preparatima). Nakon što ženka položi jaja najbolje ih je staviti u inkubator te će se za 40 do 70 dana (ovisno o temperaturi koja treba biti između 25-30 °C) izleći mlade anole. Mlade anole su velike samo 5-6cm. Potrebno ih je prebaciti u poseban terarij jer ih odrasle anole znaju pojest. Treba paziti, iako su male, ipak znaju biti agresivne jedna prema drugoj. Male anole se lako mogu utopiti u posudi s vodom pa je to najbolje izostaviti u terariju, a vlagu nadoknaditi svakodnevnim prskanjem. Hrana za male anole jednaka je kao i za velike samo insekti trebaju biti manji tj. u skladu s veličinom guštera.


alt

Parenje zelenih anola


alt

Beba zelene anole


ZAKLJUČAK

Anole su jako živahni i brzi gušteri, ali i jako sramežljivi. Preporuča se što je moguće manje navlačiti ih po rukama. Kao kućni ljubimci su dosta zahvalni gušteri i preporučaju se početnicima. Uživajte u njihovoj igri i lijepim bojama.Fotografije preuzete sa:

http://www.scientificamerican.com/slideshow.cfm?id=animal-courtship-valentines&photo_id=BC0199EE-E7F2-99DF-3D28EE65048D6349
http://www.dpchallenge.com/image.php?IMAGE_ID=18556
http://www.saumfinger.de/anolis_sagrei.html
http://www.discoverlife.org/mp/20q?search=Anolis+carolinensis
http://www.mypets.net.au/flex/-anoles/195/1
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anolis_carolinensis_%28male%26female%29_by_Robert_Michniewicz.jpg
http://www.dlia.org/atbi/species/Animalia/Chordata/Reptilia/Squamata/Polychrotidae/Anolis_carolinensis.shtml
http://www.eastsidepatch.com/2009/12/twelve-days-of-christmas/
http://en.wikipedia.org/wiki/Green_Anole#Distribution

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.