Physignathus cocincinus - Vodena agama

altZelena vodena agama ili kineski vodeni zmaj (znanstveni naziv Physignathus cocincinus) spada u porodicu Agamidae. To je vrsta guštera koja živi u tropskim šumama jugoistočne Azije. Obitavaju u krošnjama drveća i grmlja uz rijeke i jezera pa i nastamba u kojoj ih držimo kao kućne ljubimce treba biti takvog tipa. Zbog svoje veličine, načina prehrane i mogućih zdravstvenih komplikacija, ovaj gušter se ne preporuča početnicima.alt


OPIS

Vodena agama je gušter koji naraste u prosjeku oko 60 cm, a iznimno veliki primjerci mogu doseći i više od 80 cm. Tijelo je zelene boje, a po repu ima crne šare. Na bokovima se nalaze diskretne dijagonalne šare koje su izraženije kod mladih životinja. Odrasli mužjaci su veći od ženki, imaju veću krijestu i krupniju glavu. Također, spolovi se mogu razlikovati i po većim bedrenim (femoralnim) porama kod mužjaka. Duljina repa iznosi dvije trećine ukupne duljine tijela. Vodena agama je dnevna životinja i većinu dana provodi na granama stabala. U slučaju opasnosti, agama instinktivno skače u vodu, gdje ispod površine može provesti i više od sat vremena.


alt

Mužjak vodene agame


alt

Ženka vodene agame


DRŽANJE

Kako vodene agame žive u tropskim šumama i u blizini vode, takav im treba biti i paludarij (svojevrstan „križanac“ terarija i akvarija). Veličina paludarija je izuzetno važna pa se za jednu odraslu jedinku preporučuje terarij minimalnih dimenzija 150x50x100 (DxŠxV). Za odrasli par minimalne dimenzije terarija bi trebale biti 200x100x120 (DxŠxV). Skoro pola terarija trebala bi biti velika posuda sa vodom (bazen dubine 15-20 cm) u koju agame mogu kompletno ući i namakati se, dok kopneni dio nastambe možemo pokriti ispranim prirodnim šljunkom ili tresetom. U terarij je potrebno postaviti i nekoliko debelih grana (jednake ili veće debljine od gušterovog tijela) kako bi se gušter mogao penjati i odmarati na njima. Od biljaka možemo staviti umjetne biljke (preporučljivo) ili neku od neotrovnih tropskih biljaka koje podnose visoku vlagu i temperaturu. Voda u posudi treba imati temperaturu između 25º-30 °C. Temperatura u paludariju treba biti od 25°C do 30°C, a na mjestu za sunčanje („Hot-spot“) oko 40º-45°C. Za dobivanje temperature na mjestu za sunčanje može se koristiti reflektorska lampa koja obavezno mora biti zaštićena da gušter ne bi došao u doticaj s njom. Još jedna bitna stvar je da voda u bazenu uvijek mora biti čista. To nije jednostavna zadaća jer će gušteri najčešće nuždu obavljati u posudi s vodom, tako da je zamjena vode i pranje posude /bazena potrebna gotovo svakodnevno, usprkos filtraciji. Pošto je agama gušter koji se preko dana sunča na granama stabla potrebno je u terarij staviti i adekvatnu UVB rasvjetu. Dnevni period bi trebao trajati od 12 do14 sati.


PROBLEMI

Spomenuli smo da se u terariju mora nalaziti bazen u koji agama može kompletno ući. Agame se vole kupati, a pogotovo u periodu presvlačenja. Ako u terariju nema bazena, često dolazi do dehidracije što rezultira različitim problemima, uključujući poteškoćama s presvlačenjem, pogotovo u području usta i očiju. Nerijetko takve komplikacije uzrokovane dehidracijom završavaju smrću. Agame su dosta plahe životinje i kada su uznemirene znaju skakati i trčati po terariju. U takvim situacijama događa se da se porežu na neku od grana ili ozlijede zaletavanjem u stijenke terarija. Ozlijede njuške koje nastaju udaranjem u stijenke paludarija mogu se inficirati i izazvati nekrotski stomatitis (truljenje usne šupljine). U tom slučaju nužno je potražiti pomoć kompetentnog veterinara. Ako voda nije čista i filtrirana ta rana se lako inficira što dovodi do komplikacija pa i do smrti agame. Posebna pažnja se treba posvetiti ukoliko se agama uzima iz dućana s kućnim ljubimcima, a ne od uzgajivača. U uvjetima u kojima se tamo drže (mali prostor i više jedinki u istom terariju) česte su ozljede i infekcije pa životinju prije kupnje treba dobro pregledati (po mogućnost s nekim tko se razumije u gmazove).

alt

alt

Primjer stomatitisa


HRANA

Ishrana vodene agame se sastoji od 80% životinjskog i 20% biljnog porijekla. Treba napomenuti da su agame veliki gušteri i da jedu veliku količinu hrane. To je još jedna stvar zašto se ne preporuča početnicima. Hranu je potrebno uzgojiti prije same nabavke guštera. Prehrana se sastoji od cvrčaka, ličinki tropskih kornjaša (Zophobas sp.), brašnara, raznih vrsta žohara, malih glodavaca i voća. Također je potrebno koristiti i mineralne i vitaminske dodatke prehrani (moja preporuka Nekton MSA i REP).

RAZMNOŽAVANJE

Ako u terariju držimo mužijaka i ženku vodene agame, oni će se pariti nekoliko puta godišnje. Preporučuje se i povremeno odvajanje ženke od mužjaka, kako je konstantno parenje nebi skroz izcrpilo. Prije parenja dolazi do prepoznatljivog udvaranja mužjaka (klimanje glavom) i samog parenja. Nakon par tjedana ženka postane nešto veća što nam govori da je gravidna. Tada u terarij trebamo staviti jednu veću posudu s mješavinom vlažnog pijeska i treseta (dubine min. 30 cm) u kojoj ženka iskopa rupu i položi 6-20 jaja. Jaja stavimo u vlažni medij za inkubiranje (npr. Vermikulit) pa u inkubator na temperaturu od 30º-32°C. Potrebno je od 60 do 75 dana da se izlegu mladi. Mlade agame stavimo u terarij kojemu 50% površine zauzima bazen sa čistom vodom.

alt

Vodena agama - mladi


ZAKLJUČAK

Vodene agame su dosta plahe i ne vole baš da ih se dira. Uz to imaju jako oštre kanđe na nogama i rep sa kojim vas mogu udariti. Hranjenjem iz ruke mogu se naviknuti na ljudski pristup i diranje, ali kao i sve guštere, preporuča se što manje ih vaditi iz terarija i što manje ih nepotrebno uznemiravati.Fotografije preuzete sa:

http://repticzone.com/forums/Basilisks/messages/1589472.html

http://www.jungle-corner.nl/het%20terrarium.php

http://www.plazy13.estranky.cz/stranka/physignathus-cocincinus

{fcomment}

{flike}

{fshare}

{plusone}Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.