Corallus hortulanus

Arborealna vrsta boa savršeno je prilagođena životu na drveću, boravi na granama drveća i niskog raslinja, hrani se i pije kapljice kiše koje se nakupe na lišću te sa svoje kože. Pari se i rađa žive mlade u krošnjama kišnih šuma Južne Amerike.

eng. Amazon tree boa

Do 1997. godine smatralo se da se naziv C. hortulanus odnosi na jednu vrstu. Nakon detaljnijeg proučavanja vrste (karakteristika ljuski, veličine i boje zmija, te mtDNA analize), dr. Robert W. Henderson utvrdio je da je C. hortulanus kompleks od četiri  vrste: C. hortulanus, C. cooki, C. ruschenbergerii i C.grenadensis.

Nastanjuju tropske kišne šume Brazila, Ekvadora, Perua, Kolumbije, Bolivije, Venezuele, Surinama  i Francuske Gvajane.

Aktivne su noću, vrlo su znatiželjne te mogu narasti od 150  do 200  cm. Životni vijek im nije poznat, ali se pretpostavlja kako će, ukoliko im se pruže kvalitetni uvjeti, živjeti preko 20 godina. Kao što sam i ranije spomenuo ova viviparna vrsta (rađa žive mlade), spolno sazrijeva već sa 24 mjeseca, međutim sa parenjem je najbolje pričekati dok ženka ne navrši minimalno 3 godine. Zdrava ženka, koja nije rano stavljena na parenje, na svijet u prosjeku donosi 8 - 15 mladunaca. Iako neke jedinke mogu biti vrlo mirne, zbog svoje agresivne naravi te iznimno dugih zubi, ne preporučuju se početnicima. Svakako bih napomenuo da su mirne jedinke iznimka od pravila. 

alt

Posljednjih godina ova je vrsta  sve češći izbor zaljubljenika u zmije, a glavni razlog tome je njihova boja. Ona može biti crvena, žuta, narančasta (colored), te siva, crna, smeđa (garden phase) ili bilo koja kombinacija tih boja zajedno. Dakle, dok su neke jedinke potpuno jednobojne, druge mogu imati svjetlije ili tamnije šare. Npr. žuta može imati crvene, crne ili narančaste šare. Zanimljivo je ono što se može uočiti kod parenja Amazon tree boa ako su oba roditelja iste boje. Ukoliko su roditelji primjerice crvene boje, postoji velika vjerojatnost da će u leglu osim crvenih  biti i žutih ili narančastih te njihovih manje cijenjenih „garden phase“ mladunaca. Zastupljenost boja u leglu nije moguće predvidjeti.

Budući da ovu arborealnu vrstu često preko dana možemo zateći kako odmara na tlu, treba uzeti u obzir da terarij ne bi trebao biti vertikalno orijentiran. Za podlogu  je najbolje koristiti treset, a terarij za ovu vrstu trebao bi biti minimalnih dimenzija  60  x 60 x 60  cm za odrasle, a za primjerke do 6 mjeseci starosti preporuča se terarij 30 x 30 x 30 cm (d,š,v).
Što se uređenja tiče, moramo brinuti o njenim navikama. One ne odmaraju na granama na način na koji to prakticiraju njihovi bliski rođaci - vrsta Corallus caninus (zelena boa ) ili možda nekima poznatija vrsta Morelia viridis (zeleni piton) koji se isprepletu preko samo jedne horizontalne grane, nego se zadržavaju na mjestima gdje se križa više njih. Na taj način osiguravaju da tijelom osjete veću površinu što im je puno udobnije te se osjećaju sigurnije. Ukoliko im se pruži dodatan zaklon (npr.sa umjetnim biljem) one će ga rado iskoristiti.

alt

Dnevna temperatura bi trebala biti između 26 i 30`C, a budući da ova vrsta ne voli visoke temperature, ona u  u najtoplijem djelu terarija  ne bi trebala prelaziti 32 `C.
Noćna temperatura trebala bi biti oko 25`C.
Ako se za postizanje željene temperature u terariju koriste žarulje, preko njih  se obavezno mora staviti zaštitna mrežica. Kada se uznemiri ili osjeti ugroženom, Amazon tree boa napada izvor topline ili se odluči omotati oko njega što može uzrokovati teške opekline.

Vlaga u terariju nikada ne bi smjela pasti ispod 60 %, a u vrijeme presvlačenja treba je povisiti na 90 - 100 %. Ukoliko se ne zadovolje propisani postotci vlage u zraku, mogu se javiti respiratorne infekcije, te problemi sa presvlačenjem kože.

Zbog nadekvatnih uvjeta Amazon tree boa sa slike nije u cijelosti presvukla kožu.

Uz redovito špricanje koje će održati potrebnu vlažnost zraka, u terariju mora biti što veća posuda s vodom kako bi imale iz čega piti vodu ili da se po potrebi mogu namočiti.
Iz estetskih razloga, a i zbog boljeg održavanja vlage te da bi se podigla kvaliteta zraka, u terarij se mogu posaditi žive biljke. Tada je prilikom hranjenja potrebno dobro paziti da zmija slučajno ne proguta dio biljke jer bi to za nju (ukoliko je biljka toksična) moglo imati kobne posljedice.

alt

Jedini problem kod hranjenja Amazon tree boa predstavljaju tek rođene zmije koje se u prirodi hrane isključivo arborealnim žabama i gušterima, a kako rastu tako im se mijenjaju prehrambene navike te počinju loviti ptice i glodavce. Tako je i sa primjercima rođenim u zatočeništvu, ali jednom kada prihvate ponuđenog glodavca taj problem nestaje. Imaju vrlo brz metabolizam te ih je do godinu dana starosti (period u kojem zmija najbrže raste) potrebno hraniti svakih 5 - 7 dana, a odrasle primjerke svakih 7 - 10 dana. Ukoliko zmija nije defecirala nakon 3 - 4 obroka, tada je potrebno poduzeti određene mjere kako bi joj potakli probavu te izbjegli prolaps završnog dijela probavnog sustava ili povraćanje hrane koji mogu biti pogubni.

Kroz selektivan uzgoj nastala su tek dva dokazana morfa (tiger i leopard ) te se po tom  pitanju u bliskoj budućnosti očekuju mnoga uzbuđenja koja će i ovako atraktivnu vrstu učiniti još privlačnijom.

alt

alt


Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    09 Srpanj 2020