Cerastes cerastes

Linnaeus 1758
Kraljevstvo: Animalia
Razred:
Chordata
Red: Squamata
Porodica: Viperidae
Pod porodica: Viperinae
Rod: Cerastes
Vrsta: C. cerastes

Uvod

Cerastes cerastes je otrovna vipera koja naseljava dijelove sjeverne Afrike, Izraela i arapskog poluotoka i prepoznatljiva je po dva rožnata roščića koji im se nalaze iznad očiju, iako kod nekih primjeraka mogu i izostati. Cerastesi su klasične pustinjske zmije, evolucijski do savršenstva razvijene i opremljene za život u najtežim i surovim prirodnim uvjetima kao što je to u pustinjama i predjelima koji zbog visokih temperatura i velikih suša raspolažu veoma slabom i rijetkom ponudom hrane koju mogu ponuditi ovim predatorima, tako da ih je kroz evoluciju muka natjerala da razviju razne načine kako bi se lukavo i na prijevaru dokopale obroka. 

alt

Opis vrste

Ove zmije najčešće narastu između 40-60cm, a  maksimum je oko 80 cm i ženke su neznatno veće od mužjaka. Boja im varira od žućkaste, krem, pa do crvenkasto- smećkaste boje, s time da po cijeloj dužini leđa imaju raspoređene tamnije mrlje. Krljušti su im jako izražene i to im pomaže da se nevjerojatnom brzinom ukopaju u pustinjski pijesak kako bi se zaštitile od žege i sunca  ili kako bi ulovile neki plijen...Cerastesi se u prirodi hrane sitnim sisavcima,  gušterima,  pticama i insektima.

alt

Krljušti im također  služe kako bi  upozorile  eventualnu prijetnju  tako što trljaju svoje tijelo i krljušti jedne o druge stvarajući zvuk sličan šištanju. Cerastesi su pretežno aktivni u sumrak i noću, dok danju kada su temperature veoma visoke vrijeme provode ukopani ili u nekim zaklonima, a ako se kojim slučajem i nađu na otvorenom, onda ove zmije upotrebljavaju specijalan bočni način puzanja koji je karakterističan samo za porodicu Cerastesa i američku čegrtušu Crotalus cerastes - sidewinder, pri čemu ne dodiruju užareni pijesak cijelom površinom tijela, već samo malim dijelovima  i to njihovo kretanje ostavlja prepoznatljive i samo njima specifične tragove na pijesku.

alt
Kretanje Cerastesa i tragovi na pijesku

Odgoj u teraristici

Cerastesi su veoma zahvalne zmije za čuvanje u terarijskim uvjetima jer nisu pretjerano zahtjevni. Za čuvanje cerastesa je dovoljan terarij dimezija 80*50*50 (dužina, širina, visina), koji je potrebno urediti tako da oponaša pustinjski ambijent, znači obavezno staviti podlogu od sitnog pustinjskog pijeska debljine minimum 5-6 cm pošto se ove zmije vole  ukopavati, skrovište od kamenja, pustinjsku travu i posudu sa vodom. Terarij treba  stajati na nekom jako svijetlom mjestu  ili mora postojati da umjetno osvjetljenje  12 do 14 sati dnevno, dnevne temperature trebaju  biti između 30º-32º, a noćne  20º-22º dok vlažnost zraka treba uvijek biti od 15 do 25%.

Prirodno je da se cerastesi zimi stave u zimsko mirovanje od listopada do siječnja na temperaturi od nekih 12º-15º , a onda se, ako su dovoljno odrasli,  u travnju ili svibnju  može očekivati parenje između jedinki koje  u kolovozu ili rujnu polažu jaja (najčešće 10-15), nakon čega, ako se ta jaja pravilno drže, poslije  oko 50-60 dana na svijet dolaze mali rogati vražićci.

alt

Zanimljivost

Za ovu zmiju nema nekih posebnih priča i urbanih legendi, tako da ćemo se osvrnuti na jednu zanimljivost vezanu za njihov lov i ishranu, a to je da kada se Cerastesi ukopaju u pijesak, oni osim oči van izbace još samo vrh repa  kojim onda miču oponašajući micanje crva ili gusjenice. Pošto je u pustinjskim uvjetima  hrana veoma rijetka, takav „sočan" prizor je vjerojatno više nego neodoljiv za mnoge guštere i ptice koji ni ne slute što ih u  vreba u pijesku.  Kada to shvate, obično je više nego kasno, jer Cerastes napada brzo poput munje.

alt

Posljedice ugriza

Iako postoje oprečna mišljenja o tome koliko je ova zmija stvarno otrovna, gde recimo wikipedija tvrdi da je slabo otrovna, dok neki drugi da je veoma smrtonosna, činjenica je da je ova zmija zbog uvjeta u kojima živi razvila dosta jak hemotoksin koji joj omogućava da kada grize plijen on ugiba vrlo brzo i ne ode  daleko od zmije  jer je u pustinjskim vrelim uvjetima veliko gubljenje energije i rizik kada bi ona morala prijeći  neki veći  put po užarenom pijesku u potrazi za umirućim plijenom.

U Mađarskoj  postoji slučaj da je terarist umro od ugriza ove zmije, stoga se njen ugriz mora shvatiti veoma ozbiljno i obavezno potražiti medicinsku pomoć, jer je činjenica da otrov Cerastesa izaziva velika oticanja i hematome, a kao krajnja posljedica dolazi i do odumiranja tkiva ili nekroze, što kao krajnji ishod može imati i amputaciju pogođenih dijelova tijela.

alt

Zaključak

Zbog svog specifičnog izgleda, veoma simpatična i neobična zmija koja je baš zbog toga dosta i zastupljena u otrovnoj teraristici.  Iako spada u otrovnije zmije, može se reći da spada i u početničke otrovnice pošto ne rastu velike i nisu toliko agresivne, ali je u svakom slučaju za čuvanje ovih zmija potrebno imati prijašnje iskustvo u rukovanju otrovnim životinjama,  jer i najmanja greška može za čas od početničke zmije  napraviti završnu.

alt

alt

alt

Fotografije preuzete od: Venomland-Jim Keenan,Jon Kendrick, Markus Gottlieb i teraristika-Borko

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.