Afrička kućna zmija

Afrička kućna zmija (lat. Lamprophis fuliginosus, Lamprophis lineatus, Boaedon fuliginosus) je terestrijalna vrsta zmije, jedna od najlakših za držanje u terarijima. Prirodno stanište joj je skoro cijela srednja i južna Afrika. Ne naraste velika pa se često preporuča početnicima.

Opis

Ovisno o  vrsti  dužina zmije varira od 0.9m do 1.5m. Ima ih različitih boja, od crnih, smeđih, crvenkastih i onih sa šarama. Jedna od karakteristika ove vrste zmija je crta koja se nalazi iza očiju. Ova zmija nije otrovna, već spada u porodicu udava (plijen ubija davljenjem).  Aktivna je noću, dok se danju pretežno skriva u skrovištu.

Držanje

Terarij za afričku kućnu zmiju bi trebao biti 80x50x50, a može drveni ili stakleni sa horizontalnom ventilacijom. Za podlogu je najbolje koristit treset. Nije potrebno stavljati  lampe sa UV zračenjem. Dovoljno je staviti jednu ili dvije žarulje ili spot lampe koje će održavati temperaturu. Može se staviti i žičani grijač na dno terarija, samo ga treba zaštititi pa se preporuča iznad grijača stavit nekakav tepih, a zatim na to treset, kako zmija ne bi mogla doći u direktni kontakt s njim.  Trebalo bi napraviti dva skrovišta, jedan u hladnijem, a jedan u toplijem dijelu terarija. Skrovište se može napraviti od šupljeg kokosa, izdubljenog debla, pitara, pločastih kamenja ili nečeg sličnog. Također treba postaviti i nekoliko debljih grana za penjanje i neku posudu s vodom za piće. Žive biljke se mogu staviti, ali kad zmija naraste vjerovatno će ga polomi zbog svoje težine. Zbog toga se preporuča umjetno bilje. Dnevna temperatura u terariju bi trebala biti oko 25-28°C, preko noći oko 22°C. Na mjestu za sunčanje temp. može biti do 30°C. Vlaga u terariju bi trebala biti 50-70%. To se lako održava prskanjem i redovitim mjenjanjem i nadolijevanjem vode za piće. Period dan-noć neka bude 12-12 sati.

Hrana

Ova vrsta zmije hrani se malim glodavcima i gušterima. Dok su male treba ih hraniti pinkijima, a kad narastu polako se nauče na veći plijen (miševi i štakori). Zmija se lako može naučiti na mrtvu hranu što uvelike olakšava hranjenje.

Zaključak

Ova zmija je dosta plaha i dobro podnosi ljudsku ruku, ali  netreba ju nepotrebno vaditi iz terarija. Zbog svoje naravi i jednostavnosti  preporuča se početnicima. Lako se može držati i više zmija ove vrste u istom terariju, naravno uz povećanje dimenzija za 20 % za svaku jedinku više.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.