Gekko vittatus

ImageGekko vittatus je gekon indo-australskog porijekla. Radi se o lakoj i otpornoj vrsti koja vam može pružati mnoga zadovoljstva uz vrlo skromna ulaganja. Neću puno pisati o nekakvom najmanjem potrebnom terariju jer smatram da što veće tim bolje, ali minimum ispod kojeg se ne bi smjelo ići je (4 x 3 x 3 DT (DT= dužina tijela, dakle bez repa), za arborealne guštere v=3,5 DT, za svaku dodatnu jedinku se prostor mora proširiti za 15%).

Ja svoje držim u arborealno orijentiranom terariju dimenzija 70x30x100 budući je ova vrsta spretni penjač i izvrstan skakač. Vrlo je bitno kao i za svakog reptila dobro prozračivanje terarija kako bi se izbjeglo stvaranje plijesni i gljivica koje mogu poremetiti zdravlje našim životinjama. Ovaj gekon naraste do 25 cm. Mužjaci i ženka/ženke se mogu držati zajedno u terariju, ako je isti dovoljno prostran. Dva mužjaka nije moguće držati zajedno jer se ponašaju teritorijalno..

 

Netko koristi kao substrat mješavinu treseta i pijeska, netko tepih što nije posebno bitno za ovu vrstu. Ja osobno nemam substrata jer se ispod tepiha zavlače insekti, a tresetasto dno treba paziti da ne primi preveliku vlagu. Budući da svoj par držim u terariju od OSB-a optički mi ne smeta, a biljke u vazama zadržavaju dovoljnu vlagu. Uz to na raspolaganju im je uvijek posuda s vodom kako bi se vlaga kretala od 60-80%. Preporučena temperatura je od 25-28 oC. Noću pustite temperaturu da padne do 20 oC. Nikad ne koristite grijače kamene jer oni nisu pogodni za ovu vrstu i mogu prouzrokovati opekline.

Image

Važno je održavati redovitu higijenu i čistiti često terarij pošto se radi o srednje velikoj vrsti koja može puno pojesti, a vezano s time normalno i dosta zaprljati terarij.
Za grijanje koristim grijaću ploču od Exotere koju sam smjestio u jedan od kuteva akvarija gdje se inače vittatusi najčešće zadržavaju. Napravio sam im zaklonjeno mjesto sa komadima kore hrasta.
Rasvjeta za ovu vrstu nije posebno važna jer se radi o noćnoj vrsti. Ipak smatram da jedna lampa Repti Glo 5.0 ne može smetati već samo koristiti gušteru. Napominjem ovo je moje mišljenje i mnogi će vam reći da ona nije potrebna. Ako grijanje rješite grijačem onda vam nije potrebna spot lampa već je dovoljna i obična štedna, ali ako se odlučite na nju osigurajte da se gekoni nemogu opeći na nju. Ujedno pri polijeganju jaja često će baš lampu koristiti za to, te će vam jaja propasti. Rasvjetu je najbolje držati na timeru jer se to pokazalo najbolje i za vas i za guštere. Vi nećete morati misliti o tome kada paliti i gasiti svjetlo, a oni će uživati u kontinuitetu svjetla u gotovo prirodnim intervalima. Ljeti držite svjetla upaljena oko 12 sati, a zimi oko 10.

Image

Hranite ih sa čim širim izborom hrane koja je pogodne veličine za uzrast vašeg vittatusa. Svoje hranim sa cvrčcima, skakavcima, fobasima i noćnim leptirima, te svime ostalim što uspijem uloviti osim mesojednim insektima koji su redovito prepuni nametnika. Insekte koje ne uzgajate sami obavezno lovite u prirodi gdje znate da nisu bili korišteni pesticidi. Hranu posipajte prahom koji sadržavaju vitamine i minerale. Odrasle hranite svakodnevno, a mlađe primjerke češće. Nemojte nabavljati guštere za koje niste sigurni da ćete moći nabaviti svu hranu koju mogu pojesti. Potrudite se uzgajati hranu sami. To će vas svakodnevno radovati, a posebno će biti sretni vaši vittatusi. Pustite ih da love sami ipak se radi o pravim ubojicama. Koliko god da jeli vittatusi će uvijek biti elegantni i na oko mršavi gušteri.
Mužjake je lako razlikovati od ženki jer imaju mnogo veće (molim pomoć stručnjaka) preanalne pore i hemipenalne bradavice na bazi repa.

Image

Ženka će poleći dva spojena jaja na stranicu terarija ili neki drugi vertikalni dio intereijera. Najbolje je jaja pokriti sa prozirnom plastičnom čašom i pustiti ih da se inkubiraju na oko 28 oC u terariju zaštićena od vratolomija roditelja.
Vittatusi su definitivno atraktivna vrsta koju može držati i početnik. U svakom slučaju je to vrsta za strpljive jer će te ih rjetko viđati radi njihove noćne orijentacije. Vrsni su lovci čije će vas noćno divljanje držati budnima satima, a uz postavljenu infracrvenu lampu moći ćete u cjelosti uživati u njima.

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.