Eublepharus macularius - Leopard gekon

ImageLeopard gekon (Eublepharus macularius) je gušter iz porodice gekona. Potječe iz pustinjskih predjela srednje Azije. Radi se o vrsti gekona koja nije zahtjevna i ne traži mnogo, i stoga je dobar za početnike i djecu. Neki ljudi govore da je leoparda zahtjeva isto toliko brige koliko i hrčak, što po meni i nije baš sasvim točno, zato jer se leopard gekoni hrane živom hranom (kukcima) koje treba uzgojiti, ili u redovitim intervalima kupiti u specijaliziranim trgovinama.

Terarij

Potreban mu je terarij dimenzija 70d, 40š i 30v cm (terarij te veličine dovoljan je za 2-3 životinje: mužjak+ženka ili mužjak+2 ženke - nikad ne držite dva mužjaka zajedno, jer će se boriti do smrti!).


Image

Image

Grijanje i osvijetljenje

Nije mu potrebna florescentna cijev sa UVB svijetlosti zato jer je noćna životinja, potrebna mu je halogena lampa za danje svijetlo i grijanje, a za noćno promatranje možete uzeti infra crvenu žarulju. Pozadinsku temperaturu možemo, također, osigurati podnim grijačem smještenim ispod 1/3 terarija. U terariju je potrebno održavati temperaturu u toplijem djelu od 30-35, a u hladnijem 20-25 celzijusa. Po noći temperatura može pasti i ispod 20 stupnjeva.

Vlaga

Vlaga se treba održavati od 40-50%. Mada leopard gekon pije relativno rijetko,uvjek je u terariju potrebno imati posudicu sa sviježom vodom( svaki dan treba promjeniti vodu u toj posudi).U vrijeme presvlačenja (to čete prepoznati kada vam gušter poblijedi) morate staviti neku kućicu sa vlažnim WC papirom( to možete napraviti od posude od margarina i izbušiti rupu da može ući u to vlažno područje, to će mu pomoći pri presvlačenju). Također, možete navlažiti jedno od gušterovih omiljenih skloništa tako što ćete poprskati pijesak ispod kamena mlakom vodom.

Hrana

Leopard gekon jede sve što i drugi kukcojedni gušteri. To uključuje: crve brašnare (Tenebrio molitor), crve Zophobase (Zophobas morio), žohare (npr Blaptica dubia), gliste (rod Lumbricus), cvrčci (rodovi Acheta i Gryllus), skakavci (porodica Acrididae) i sl. Dobro ih je hraniti sa kukcima ulovljenim u prirodi, ali samo kada ste 100% sigurni da nisu bili izloženi insekticidima. 

Image
 
Image

Vitamini i minerali

adima treba svakodnevno posipati hranu sa vitaminsko-mineralnim preparatom za guštere, odraslima svaki drugi dan, a gravidnim ženkama također svaki dan (takve preparate možete kupiti u bolje opskrbljenim ZOO-shopovima).

Podloga

Najbolja podloga za ovog guštera je fini, isprani kvarcni pijesak, ili mješavina pijeska i treseta u omjeru 2:1

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    09 Srpanj 2020