Brachypelma smithi

Porodica: Theraphosidae
Podporodica: Theraphosinae
Rod: Brachypelma
Vrsta: Brachypelma smithi
Engleski naziv: Mexican Red Knee Tarantula

Rasprostranjenost :Meksiko

Terarij

Brachypelma smithi je vrsta koja živi na tlu i stoga joj se treba osigurati terarij koji nije previsok jer se padom može ugroziti život tarantule. Idealne dimenzije terarija su 40cm dužina x 35cm širina x 30cm visina. Za podlogu u terariju se može koristiti treset i zemlja koji nisu tretirani nikakvim pesticidima, a visina podloge mora biti barem 10cm jer neke jedinke vole kopati. Iako ova vrsta potječe iz Meksika treba joj se osigurati posuda s vodom, a vlaga u terariju treba biti između 65-70%. Vlaga se postiže jednotjednim špricanjem terarija i postavljanjem posudice s vodom. Temperatura u terariju ne smije preći 30 stupnjeva, a isto tako ne smije pasti ispod 19 stupnjeva.

Karakteristike

Ovo je jedna od najčešćih vrsta koja se drži u ovom hobiju, a jedan od razloga je njena zanimljiva raspoređenost boja. Drugi članak svake noge je narančaste boje, abdomen joj je crne boje prekriven crvenkastim dlakama, karapaks joj je crn sa svijetlo smeđim obrubom. Životni vijek ovih tarantula dostiže i do 30 godina, a mogu narasti i do 18cm, te doseći težinu od 15 grama.

Temperament

Slovi za jednu od mirnijih vrsta tarantula, te se zbog toga preporuča početnicima. Brachypelma smithi se u engleskoj literaturi naziva još i «rock pet» jer je vrlo neaktivna i neagresivna vrsta. Vrlo često baca iritirajuće dlačice, ali vrlo rijetko pokušava napasti. Njene iritirajuće dlačice izazivaju jak svrbež a ako dospiju u oko, nos ili usta treba se obratiti liječniku. Ovoj vrsti se kao i ostalim vrstama tarantula treba prilaziti s oprezom.

Hrana

Hrani se kao i sve ostale vrste tarantula, uglavnom insektima - žoharima, cvrčcima, skakavcima, brašnarima, fobasima i ponekad manjim glodavcima. Ovo nije proždrljiva vrsta i češće će odbiti hranu, ali kad je gladna postaje vješt i predan lovac. Hrani se na način da joj se živa hrana stavlja u terarij, te ako tarantula ne pojede u roku od 2-3 sata mora se izvaditi van.

Napomena

Kao i sve tarantule iz roda Brachypelma i Brachypelma smithi se nalazi na CITES-u, te je njeno držanje potrebno prijaviti Ministarstvu kulture.

alt

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.