Grammostola pulchra

Image Porodica: Theraphosidae
Rod: Grammostola
Vrsta: Grammostola pulchra
Engleski naziv: Brazilian black
Rasprostranjenost: Južna Amerika, Brazil Karakteristike:
Jako masivni pauci ugljeno crne boje koji žive na tlu i sporo rastu, a narastu do otprilike 18cm. Životni vijek može im biti i do 30 godina.

Image

Životni uvjeti:
Veličina terarija trebala bi biti najmanje 35cm X 35cm X 25cm, ili sličnih dimenzija. S obzirom na to da Pulchre potječu iz Brazila, zahtijevaju malo vlažnije uvjete od ostalih Grammostola, ipak, previsoka vlaga nije im potrebna, iako u terariju moraju imati posudicu s vodom, a dio podloge treba biti vlažan. Zimi se temperatura ne smije spuštati ispod 18°C. Pri nižim temperaturama (18°C - 22°C) bit će manje aktivne, a temperatura ne bi trebala prelaziti 29°C. Grammostolama nisu potrebni grijači, dovoljno ih je držati na sobnoj temperaturi, a budući da su noćne životinje, svjetlo im smeta, stoga se rasvjeta ne preporuča. U terariju treba napraviti i neko sklonište gdje se mogu sakriti, a za to se najčešće koriste teglice za cvijeće, kokosovi orasi, razni komadi drva od vinove loze i sl.

Podloga:
Za podlogu se najčešće koristi treset ili zemlja za cvijeće koja ne smije biti tretirana pesticidima. S obzirom na to da Pulchre žive na tlu, potrebno im je desetak centimetara zemlje kako bi se mogle ukopati.

 

Image

Temperament:
Grammostole pulchre vrlo su mirni pauci, stoga su pogodni za one koji se tek počinju baviti teraristikom. Ne vole dodire rukama, stoga se to ne preporuča, iako je mala vjerojatnost da će ugristi, sve ovisi o jedinki, ali njihov otrov nije medicinski značajan. Ukoliko ih se ipak dira rukama, poslije diranja potrebno je obvezno oprati ruke kako se iritirajuće dlačice koje im služe za obranu, a od kojih koža počne jako svrbjeti, ne bi prenijele u nos, usta ili oči.

Prehrana:
Cvrčci, Zoophobas morio (fobasi), crvi brašnari, razni žohari (Blaptica dubia itd,), skakavci (ako se love u prirodi treba paziti da u blizini nije polje špricano pesticidima), mali, tek rođeni miševi (pinki) itd.

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.