Grammostola rosea

ImageSkupina: Arthropoda
Pod koljeno: Chelicerata
Razred: Arachnida
Podrazred: Araneae
Red: Mygalomorphae


Podred: Theraphosidae
Porodica: Theraphosinae
Podporodica: Grammostola
Vrsta: rosea

Image

Grammostola rosea se još može naći i pod imenima: Grammostola spatulata (stari naziv), Phrixotrichus spatulata (također stari naziv), te pod raznim engleskim nazivima npr. Chilean Rose Tarantula, Chilean Rose Haired Tarantula, Chilean Rose Hair Tarantula, Chilean Common Tarantula, Chilean Fire Tarantula, Chilean Fire Rose Tarantula, i Chilean Flame Tarantula.

Grammostola rosea je jedna od najboljih tarantula za početnike. Preporučila bih ju svima koji su tek početnici sa tarantulama. Zašto? Jer je mirna, ''pitoma'' ( koliko jedan pauk može biti pitom ) i neagresivna. Poznata je činjenica da ako se s roseom postupa pravilno, da će samo jedna od 1000 jedinki napasti i ugristi čovjeka. Inače se brani tako što zadnjim nogama protrlja abdomen i baci u zrak dlačice koje se zabodu u kožu i uzrokuju crvenilo, osip i svrbež. Ako ipak dođe do ugriza, ozbiljnih posljedica od naoticanja i crvenila ugriženog područja u vremenu od nekoliko sati do nekoliko dana, nema. Posljedice su veće jedino u slučaju alergijske reakcije na otrov. Još jedan od razloga zašto je dobra za početnike je i tak što joj ne treba puno vlage, jer u prirodi živi u suhim područjima, a i može izdržati dugo bez hrane makar ju nije baš pohvalno ostaviti da gladuje.

Image

Rosea je tarantula koja se javlja u dvije boje: tamno siva do smeđa sa rozastim dlačicama i rozim cephalotoraxom (''glavom'') ili s crvenim dlačicama i tamno sive do smeđe boje tijela. Ta druga boja se još naziva «red form», «red phase» ili «red morph». Prije su se crvene rosee odvajale od običnih kao posebna vrsta, ali danas se oba oblika smatraju istom vrstom- Grammostola rosea.

U prirodi rosea živi na području Bolivije, sjevernog Čilea i Argentine uglavnom u pustinjama i ravnicama s niskom vegetacijom. Terestrijalan je tip pauka tj. živi na tlu i kopa si skloništa pod tlom, ali ne preduboko već više površinski, te je zbog toga u terariju potrebno imati duboku podlogu.

Jede sve što i ostale tarantule: crve brašnare, fobase, cvrčke i sl., ali je dobro obogatiti ishranu i drugim insektima i pinky-ima (malim miševima, tek okoćenim). Mladi pauci jedu sitnije insekte s obzirom na veličinu njihovog tijela (hrana ne bi smjela biti veća od pauka).

Grammostola rosea naraste od 12 do 16cm, ali raste sporo.
Potrebna im je temperatura od 24° do 29°C ako želite da vaša rosea bude aktivnija i da više jede. Inače rosea može izdržati i niže temperature do 18°C, ali će tada biti manje aktivna i sporo će se razvijati.

Vlaga se može kretati oko 75%, makar su rosee poznate po tome što im ne treba puno vlage,a neke se drže i u potpuno suhom terariju (što ja osobno baš i ne podržavam). Napominjem da se za vrijeme presvlačenja vlaga MORA povisiti kako bi se pauk mogao pravilno presvući. U suprotnom može doći do ugibanja pauka uslijed zaglavljenja u staroj koži. Naravno obavezna je zdjelica s vodom, a kod mladih rosea, da se ne bi utopile, umjesto zdjelice se treba staviti vata natopljena vodom.

Mladi pauci mogu živjeti u plastičnim kutijama sa izbušenim rupicama za zrak. Zemlja za cvijeće (naravno NE tretirana raznim kemikalijama i pesticidima) i treset su najbolje podloge. Kod mladih pauka je potrebno najmanje 5cm a kod odraslih pauka najmanje 10cm podloge. Odrasli pauci bi trebali imati (stakleni ili plastični) terarij otprilike 40cm širine i 30cm dužine. Visina nije važna ali bi bilo dobro da bude što manja zbog toga kad se pauk penje po staklu i padne ( pošto nisu tako dobri penjači kao arborealne vrste), da padne sa što manje visine i ne ozljedi se. Naravno, lijepo izgleda kad se u terarij stavi ukrasni kamen, grana i slično, ali kada bi pauk pao vrlo lako bi se mogao ozlijediti stoga je poželjno ne stavljati takve objekte u terarij.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.