Klasifikacija paukova Ptičara

ImageU zadnje vrijeme sve više i više je ljudi koji se interesiraju za paukove ptičare, pa da bi se uvijek znalo o kojem pauku je riječ koriste se latinski nazivi. Jako često se za istog pauka koriste različita narodna imena  čak i na jednom te istom govornom području. Da bi se točno znalo o čemu se govori postavljene su osnovne podjele  ( klasifikacija ).

Osnovno klasificiranje bi bilo ovako (kao primjer je uzeta Brachypelma smithi ):

Skupina: Arthropoda     ( Člankonošci )
Pod koljeno: Chelicerata    ( Klještari )
Razred: Arachnida      ( Paučnjaci )
Podrazred: Araneae         ( Pauci )
Red: Mygalomorphae
Podred: Theraphosidae ( Pauci Ptičari )
Porodica: Theraphosinae
Pod porodica: Brachypelma
Vrsta: smithi

U ovom dijelu će  se govoriti o pravim paucima ptičarima ( Theraphosidae ).

Pod red Theraphosidae je još podijeljen na 12 porodica i 109 pod porodica i to su :

Aviculariinae  ( Avicularia / Ephebopus / Iridopelma /Pachistopelma / Psalmopoeus /                      Tapinauchenius )


Eumenophorinae ( Anoploscelus / Batesiella / Citharischius / Encyocrates / Eumenophorus / Hysterocrates / Loxomphalia / Loxoptygus / Monocentropus / Myostola / Phoneyusa / Polyspinosa )

Harpactirinae ( Brachionopus / Ceratogyrus / Coelogenium / Eukratoscelus / Harpactira / Harpactirella / Pterinochilus )

Ornithoctoninae ( Citharognathus / Cyriopagopus / Haplopelma / Lampropelma / Ornithoctonus / Phormingochilus )

Poecilotheriinae ( Poecilotheria )

Selenocomiinae ( Baccallbrabo / Chilobrachys / Chilocosmia / Coremiocnemis / Haplocosmia / Lyrognathus / Orphnaecus / Phlogiellus / Phlogius / Selenobrachys / Selenocosmia / Selenopelma / Selenopelma / Selenotholus / Selenotypus )

Selenogyrinae ( Annandaliella / Euphrictus / Selenogyrus )

Spelopelminae ( Spelopelma )

Stromatopelminae ( Stromatopelma / Heteroscodra )

Theraphosinae ( Acanthoscurria / Aphonopelma / Bonnetina / Brachypelma / Brachypelmides / Brasiopelma / Chromatopelma / Citharacanthus / Clavopelma / Crassicrus /Cyclosternum / Cyriocosmus / Cyrtopholis / Euathlus / Eupalaestrus / Grammostola / Hapalopus / Hapalothremus / Hemiercus / Hemirrhagus / Homoeomma / Lasiodora / Lasiodorides / Megaphobema / Melloleitaoina / Metriopelma / Nesipelma / Nhandu / Ozopactus / Pamphobeteus / Paraphysa / Phormictopus / Plesiopelma / Pseudhapalopus / Pseudotheraphosa / Schismatothele / Schizopelma / Sericopelma / Sphaerobotria / Stichoplastoris / Theraphosa / Thrixopelma / Tmesiphantes / Vitalius / Xenestis )

Thrigmopoinae ( Haploclastus / Thrigmopoeus )

Ischnocolinae ( Acanthopelma / Chaetopelma / Cratorrhagus / Heterothele / Holothele / Ischnocolus / Nesiergus / Oligoxystre / Plesiophrictus )
                     

 Klasificiranje i određivanje vrste je kod paukova ptičara još prilično nedovoljno istraženo. Iz tog razloga se vrlo često mijenjaju imena i prebacuju iz jednog roda u drugi, a osim toga pojavljuje se sve više i više novih vrsta koje također trebaju biti svrstane, a uz sve to kod paukova ptičara se u jednoj vrsti pojavljuje i više varijacija ( razlika u nijansama ) koja je uvjetovana područjem iz kojeg dolazi pauk.

 

Više vrsta je u zrelom stadiju lako prepoznatljivo pa ih je tako i lako svrstati u porodice, dok je za druge vrste potrebno detaljno istraživanje.


Image

Na slici je Brachypelma boehmei -jedinstvena u svom izgledu.

Da bi se točno odredila vrsta potreban je detaljni pregled pauka ili više slika iz različitih položaja da se dobro vide vanjske oznake pauka ( boja i raspored  prstenova po nogama / donji dio, veoma važan kod Poecilotheria / raspored dlaka i ostale sitnice važne za klasifikaciju ), koža pauka ( veoma važno ) dobro očuvana da se pogleda spremnik za spermu kod ženki ili bulbus i Tibiapophise kod mužjaka ( na slici Brachypelma smithi )

Image

Čak i sa svim tim stvarima lako se događaju nedoumice oko klasificiranja, jer često pauk svojim ponašanjem i životom pokazuje drugačija obilježja pripadnosti (nekoj drugoj podporodici). Često i križanje paukova dovodi do nedoumice jer obilježja su nepouzdana, pa se u nekim pod porodicama više ne može sa sigurnošću reći da li je to nova vrsta ili mješanac. Tipičan primjer su podvrsta Avicularia, Brachypelma i Pamphobeteus gdje su se pojavile mnoge nove vrste, ali se sa sigurnošću to ne može i potvrditi.

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.