Razmnožavanje Colisa lalia

ImageOva porodica živi u predjelima sa toplim vodama siromašnim kisikom, a u vrijeme velikih suša kada vode gotovo da i nema, zakopaju se u mulj, usta provuku na površinu i udišu atmosferski zrak. Pitate se kako? Pa vrlo jednostavno - za te ribe je karakteristično da imaju, uz škrge, razvijen još i poseban organ za disanje tzv. labirint.
 On im služi za udisanje kisika iz atmosfere pa zato površina vode u akvariju sa dvodihalicama nikada ne smije biti potpuno pokrivena ( bilje, prljavština )  jer bi se u najgorem slučaju ribe ugušile iako u vodi ima dovoljno kisika. Većina predstavnika ove familije su vrlo miroljubive naravi iako ima i onih agresivnih koji nisu pogodni za držanje u zajedničkim akvarijima. Razmnožavaju se na različite načine, neke slobodno među biljkama, neke rađaju žive mlade dok velika većina radi gnijezda od plutajućeg bilja i mjehurića zraka na površini vode. U ovoj zadnjoj grupi je i riba zvana Colisa lalia ili patuljasta kolisa kojoj ću u ovom članku posvetiti najviše pažnje.

Dakle... Da bi uspješno uzgojili nove mlade colise bilo bi dobro da imamo barem 2 akvarija, što znači jedan zajednički i još jedan u kojem mislimo mrijestiti parove. Akvarij za mrijet može biti i mali od kojih 40L u koji zbog lakšeg održavanja higijene stavimo samo par plutajućih biljaka od kojih će mužjak napraviti gnijezdo. Temperatura vode bi trebala tj. mora biti stalna i to od 25-28 C, tvrdoća na nekih 8-10 dH dok kiselost i nije tako važna zbog samih riba već zbog mogućih bolesti pa bi bilo dobro da je na laganih 6,5 pH. E sad kad imamo potrebne parametre osvrnut ću se na to kako izgleda sam mrijest, kako prepoznati par spreman za mrijest i kako odgojiti mlade ribice.

Kad se približi vrijeme za mrijest mužjak počinje graditi gnijezdo tako što najprije skupi plutajuće bilje te ga lijepi mjehurićima zraka koje ispljune ispod lišća. Zaboravio sam reći da u tom akvariju filtracija treba biti isključena jer bi u suprotnom sav mužjakov trud doslovno pao u vodu. Nakon što je gnijezdo gotovo mužjak u živahnoj, temperamentnoj igri zavodi ženku i pokušava je privući do gnijezda. Kada ženka pristane na mrijest mužjak je obujmi svojim tijelom tako da se njihovi spolni organi što više približe. Ženka u tom trenutku odlaže ikru koju mužjak odmah oplođuje. Mriješćenje je vrlo intenzivno tako da je par nekoliko sekundi u potpunom zanosu iz kojeg se najprije "budi" mužjak te odmah skupi svu ikru i nosi je gnijezdo. Kad par potpuno prekine sa odlaganjem ikre ženku moramo vratiti u zajednički akvarij jer bi je mužjak konstantno naganjao da ne pojede jaja. Od tog trenutka mužjak preuzima ulogu brižne mame i brani buduće potomke, ponekad čak zna napraviti i novo gnijezdo ako mu se čini da je ovo na lošem mjestu te sva jaja iz starog brižno prenese u novo sagrađeni "dom". Prvih par dana posebno moramo paziti na to da je temperatura vode stalna, a u isto vrijeme pazimo i dali mužjak čuva mlade te ukoliko ih je počeo zanemarivati vratimo ga u zajednički akvarij.

Vrijeme razvoja jaja ovisi o temperaturi vode. Više temperature (29C) ubrzavaju razvoj ali isto tako pogoduju razvoju raznih bolesti koje sigurno nisu bas omiljena pojava za nas akvariste. Pa je svakako bolje da to traje nešto duže nego da nam zbog nestrpljivosti propadne sav nas trud. Najbolja temperatura bi bila oko 26-27C i ribice bi trebale proplivati u roku +/-24h

Image

Čim vidimo da male ribice slobodno plivaju možemo uključiti filter ( najbolje spužvasti na zračnu pumpu) te ih početi hraniti sa infuzorijom koju smo prethodno pripremili. Nakon 10-14 dana mlade colise već možemo početi hraniti sa mladom artemijom. Hranjenje artemijom bi trebalo trajati oko 15-20 dana te ih nakon toga treba polako privikavati na veću hranu kao što su grindal crvi. Narednih 6 mjeseci je potrebno hraniti ih vrhunskom, finom i kvalitetnom papicom. Uz sve to higijenski uvjeti bi trebali biti kao u operacionoj sali ako ne i bolji, dakle primit se posla i trud će vam se sigurno isplatiti.

Napomena

Otprilike 15. dan nakon što mlade ribice proplivaju treba spustiti nivo vode na 12-15cm jer se u tom razdoblju razvija labirint o kojem sam govorio na početku pa mladunci dišu isključivo preko njega (što znači atmosferski kisik) i ako je voda preduboka moglo bi doći do pretjeranog umaranja malih ribica, te samim time i mogućih gubitaka. Akvarij mora biti pokriven kako bi vlaga u zraku bila visoka, te kako bi im se labirint propisno razvio.

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.