Razmnožavanje Corydoras similisa

ImageKao prvo, znao sam da se nisam trebao uputiti u strani, zapadni, da ne velim kapitalistički svijet sa tako malo love, ali još sam više bio svjestan činjenice da više od toga nisam smio uzeti ni u ludilu , jer bih naravno sve potrošio u naletu aqua-manijačke shopping groznice…Rezultat? Svih 150 eura koje sam uzeo je otišlo na par sitnica koje su stale u omanju vrećicu, ali i 5 malih, preslatkih, točkastih i neodoljivih corydoras similisa…Zbilja ne znam zašto mi se uvijek nasmiješi brk kad vidim te malecke somiće, pogotovo vrste koje se nikad nisu pojavljivale u HR dućanima ili barem nisu previše česte u njima, ali nakon nekoliko godina takvog ponašanja (neki bi rekli čudnog , ali što oni znaju) , više ni ne reagiram razumski na vađenje novčanika i onaj čudan tekst koji mi se kroz maglu probija do svijesti : «Gospođo, dajte mi sve ove somiće» …


Mogao bih se čak i zakleti da to nije moj glas…Ali , čiji god da je, vrećica sa ribama uvijek završava kod mene, jednako kao i račun… Ovaj put je tekst bio nešto kao: « Frau, bite ja bih dize fiše, corydoraz, danke…funf komade,ja»…Ajme, kad su ribe u pitanju progovaram i jezike koje nikad pričao ni učio nisam…katastrofa…U svakom slučaju, 30 E za 5 korija mi u tom trenutku nije bila neka velika cifra…Tek kad sam izašao iz dućana sa tom jednom vrećicom i svih 150 E pomnožio sa 7,5 kn osjetio sam lagano stezanje u trbuhu. A još je trebalo i prošvercat ribe preko nekoliko granica- jer se živina bez hrpe papira i dozvola ne smije prevoziti - vrećica u ruksak, ruksak pod noge, nevini smiješak na naivnoj faci i sve su granice bile otvorene. Uz malo nervoze i još poneko stezanje u želudcu… ( e , a da li se ovaj tekst može ikako upotrijebiti protiv mene? A da ja ipak skratim priču pošto je ovo sve gore ipak samo zbog dramaturgije i ne može se dokazati ni uzeti u obzir na sudu…hmmmm,jel da? J ) .

Općenito o ovim brkicama

Porodica: Callichthyidae
Veličina: mužjaci do 3,5 cm, ženke do 4,5
Prirodno stanište: J.Amerika - Brazil, pritoci Rio Madeire
Kemijske karakteristike vode: 6.5 PH , tvrdoća 2-14

Znanstveno je opisan tek 1991 (Hieronimus ), a ime similis mu je dano zbog sličnosti sa vrstom Corydoras ourastigma

sa kojom dijeli stanište. Ipak, iako su po koloraciji skoro identični, nije ih teško razlikovati prema obliku njuške, C.similis ima tupu, dok C.ourastigma ima izduženu njušku. Jedan poznatiji primjer takve razlike su C.imitator i C.adolfoi.

Zaplet

Koliko god da sam se trudio da izaberem 2 ženke i 3 mužjaka, ribe su ipak bile malo premlade da bi se sa sigurnošću mogao utvrditi spol. Smjestio sam ih u 45 litarski akvarij dimenzija 50x30x30 sa unutrašnjim staklenim filterom na vodenu pumpu ( punjen bio-ballsima, vatom i na vrhu spužvom) , sitnim pijeskom , nekoliko kamena i drvom sa pričvršćenom javanskom paprati te javanskom mahovinom koje je bilo podosta po cijelom akvariju . Voda je bila bunarska, pH 7.2 , gH 14 , bez dodatka treseta . Iako je ovaj akvarij bio namješten za mrijest , mislio sam ih mrijestiti u drugom akvariju, jer corydorase više volim mrijest u manjim, golim akvarijima, bez pijeska (samo s javanskom mahovinom) zbog lakšeg čišćenja, a također i zato što su se u ovome puževi opasno namnožili. No, pošto su corydorasi još bili mali, ostavio sam ih ipak u društvu vesele mase pužića ( strašno iritirajućih živina koje su mi se razmilile po skoro svim akvarijima) i hranio sa nekoliko vrsta hrane, uključujući jednom tjedno hranjenje sa smrznutim larvama komaraca ili chyronomusima.
Image
 
Image
 
Image
 

Vrijeme je prolazilo uobičajnom brzinom - što znači brže nego što se može pratiti- i polako sam prilikom djelomičnih izmjena vode (svakih tjedan dana oko 10% uz obavezno usisavanje što većeg broja puževa) spuštao tvrdoću i pH, a i mali corydorci su narasli do spolne prepoznatljivosti. Na moju žalost pokazalo se da imam samo jednu ženku..No dobro, što se mrijesta tiče najbolji je omjer 2 mužjaka na 1 ženku, pa sam počeo polako razmišljati o odvajanju trija u poseban 20 litarski akvarij na mrijest, ali moja komocija u kombinaciji s nedostatkom vremena je učinila svoje. Nekoliko dana nakon djelomične promjene vode primijetio sam jaja na staklu! «Opa, ma vidi ti malaca, prvi mrijest!» pomislio sam i odmah se bacio na ono što svaki novopečeni «akvaristički otac» radi u takvim slučajevima – pisanje SMS poruka prijateljima akvaristima! J Uh, čisto zadovoljstvo je sjesti ispred akvarija i gledati u malena jajašca na staklu, u mahovini, na listovima…u svakom slučaju bilo je dosta ljenčarenja ( i potrošenog kredita na mobitelu) i krenuo sam sa preseljenjem jaja u drugi akvarij, ali kada sam pomaknuo mahovinu da lakše dođem do jaja na staklu čekalo me je drugo iznenađenje!

 


Image
 
Image
 

Nekoliko malenih jajašaca sa repom je panično potražilo zaklon ispod drugog grma mahovine! Znači mrijestili su se najvjerojatnije odmah drugi dan nakon promjene vode, a ja u svom svakodnevnom užurbanom ritmu nisam to ni uočio! E sad sam bio u nedoumici…da li maknuti roditelje, ostaviti sve kako je ili pokušati odvojiti čim više jaja u poseban akvarij? Nisam htio hvatati odrasle, što zbog mogućnosti da stradaju već izleženi malci, što zbog toga što mi je bilo nešto čudno u malom broju jaja na staklu i izleženih korija. Ostavio sam sve kako je bilo i sljedećih dana pozornije ( i češće) pratio sve što se događalo u akvariju. Ispostavilo se da su se similisi u sljedećih 10 dana mrijestili još nekoliko puta, da bi na kraju tog perioda u akvariju bilo oko 50-tak što jaja, što već izleženih corija. Roditelji nisu dirali ni jaja ni malce, a i puževima je broj od stalnog usisavanja u vrijeme mrijesta drastično pao.Vrijednosti vode u trenutku mrijesta su bile : pH 6,6, tvrdoća 10 gH, temp. 25 C. U svim mrijestnim akvarijima volim imati javansku mahovinu, jer osim što služi za skrivanje pa se ribe bolje osjećaju, dobar je izvor prve hrane za male ribice. Naravno, nemojte misliti da je to dovoljno. Korije sam hranio spirulina prahom i sitno drobljenom kvalitetnom suhom hranom ( tetra listići i hrana za diskuse), a nakon što su malo narasli sjeckao sam im i larve komaraca. Artemija naravno također može poslužiti kao hrana za mlađ, ali je ja zbog nedostatka vremena-komocije-lijenosti ne uzgajam.

Image
 
Image
 

Kraj

Malci su uz redovne promjene vode ( svaka 3 dana 10 % vode iste temperature i tvrdoće) i gore navedenu ishranu rasli prilično brzo. Pošto su se izlegli sa vremenskim razmacima bilo je zanimljivo gledati jato ribica različite veličine kako se razvijaju. Nakon 2 mjeseca kada su i najmanji malci dovoljno narasli, odvojio sam roditelje u drugi akvarij u kojem su se počeli mrijestiti odmah drugi dan, ali ovaj puta su položili samo desetak jaja.

Danas sam ponosan vlasnik jata od 60-tak corydoras similisa i iako je bilo interesenata za kupnju, jednostavno se ne mogu odlučiti na prodaju..Nekako su mi baš ovi točkasti brkonje prirasli srcu!

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.