Razmnožavanje ramireza

ImagePostojbina ove živopisne ribe je Južna Amerika (Venezuela, Columbia). Naraste do  7 cm., zahtijeva meku vodu, a ph je najbolje da bude između 6.5 do 7.2 , temperatura neka se kreće između 22 - 26 °C. Za vrijeme mrijesta polagano im treba povisiti temperaturu do 28°C. Ramirezi su svejedi - ja sam ih hranio sa živom artemijom, dafnijom, malim larvama insekata, krvavim crvima, fino usitnjenim goveđim srcem ili jetricom. Prilikom hranjenja riba sa jetricom pazite na količinu hrane koju dajete jer davanjem veće količine možete zagaditi vodu. Ja sam uvijek nastojao da meso koje sam odabrao ima što manje žilica. I normalno ova riba će prihvatiti i listiće.
Izrazito su seksualno diformni. Mužjak ima prve četiri kosti na leđnoj peraji duže nego ženka ( treća je izrazito duža), a i mužjak je obično veći od ženke. Ženka ima žarko crvenkast trbuh kad dostigne punu veličinu, a također joj se vide plave točkice unutar  crne pjege na tijelu.
Kao i većina patuljastih ciklida, vole gusto zasađene akvarije s ponešto crvenkastih stijena i drva. Moje iskustvo sa njihovim razmnožavanjem bilo je i još uvijek jest, izrazito uspješno i prilično lako. Ikra je jako osjetljiva na bijelu plijesan tako da morate dobro dezinficirati akvarij u kojem mislite da vam ramsi bace ikru.

Image

Počeo sam sa uzgojem ramireza tako da sam kupio izrazito mlado jato, koje sam nastanio u gusto zasađen akvarij od 200 litara. Jato se sastojalo od 25 komada tih prekrasnih riba. U akvariju su bili samo ramirezi i koridorasi . Temperatura je u početku bila 24 °C , i postepeno sam je podizao (u idućih deset dana) na 28 °C. Kroz taj period počeo sam ih intenzivno hraniti goveđim srcem ili krvavim crvima, a navečer bih im dao malo listića. U idućih mjesec dana uočio sam kako se parovi odvajaju. Odvojio sam šest parova koje sam postepeno izdvajao u 30 litarske akvarije. Mrijestne akvarije uređivao bi maksimalno jednostavno, postavio bi jednu umjetnu široko- lisnu biljku ili komad crvenkastog drva. U akvarij ne bi stavio substrat. Ramirezi će baciti ikru  obično u zaklonjeni dio akvarija. Primijetio sam da su najsretniji bili kad bi im stavio komad drva, gdje bi oni mogli dobro sakriti mlađ kad se izleže. Obično leglo neće sadržavati više od 100 do 150 komada  ikre, a ramirezi će se mrijestiti svakih 15-20 dana.

Mlađ će se obično izleći nakon tri do četiri dana, a isto toliko vremena treba proći dok mlađ ne propliva. Par se obično, čitavo to vrijeme, naizmjence mijenja u čuvanju mlađi. E sad, ovdje nastaje problem koji možete riješiti samo promatranjem. Ako mužjak, još za vrijeme dok mlađ ne propliva , otjera ženku u jedan ugao akvarija, tada morate odvojiti ženku. Jer u protivnom mužjak će ubiti ženku ili će ženka uspjeti pojesti mlađ. Ako to ne bude slučaj tada ostavite oba roditelja sa mlađi. Bitno je znati da mlađ treba roditelje u prvih 7 dana života. Ako se odvoji ženka, mužjak će preuzeti svu brigu o mladima. Prekrasan je prizor kad mlađ propliva i kad počne slijediti roditelje, oni će ih uzimati u usta i na taj način hraniti , a mlađ će se također hraniti sa njihovih tijela. Ja sam  od trenutka kad mlađ propliva počeo sa hranjenjem artemijom, a dodao bi i malo infuzorija. Jedan par sam držao sa mladima skoro 15 dana i svaki od roditelja vodio je svoju skupinu po akvariju. Ujutro kad bi se upalilo svjetlo roditelji bi se najprije malo potukli a onda bi nastavili sa vođenjem svoje skupine.


Napokon, obično nakon sedam dana, kad odvojite roditelje mlađ već sama može jesti artemiju i hranite ih slično kao i skalare, tri do četiri puta dnevno. Počnite sa učestalom izmjenom vode, 1/4 svaki drugi dan. Neka temperatura vode bude stupanj niža od one u akvariju. Normalno, nastojte da ta voda ima isti pH kao i u akvariju. Mlađ sporije raste nego kod skalara, tako da morate osigurati veću količinu artemije. Prvih mjesec dana hranite ih artemijom, a nakon toga miješajte artemiju sa usitnjenom suhom  hranom. Primijetio sam da ramsi najbolje rastu pri temperaturi 26 do 28 °C i pH 6,8 do 7,0. Nakon dva mjeseca mlađ počinje dobijati boju. Mene su prekrasno iznenadili ti patuljasti ciklidi. Jedina šteta je što žive relativno kratko, tri do četiri godine, ali zato se počnu mrijestiti prilično rano, nakon šest  do sedam mjeseci od mrijesta. Nadam se da će i mnogi drugi akvaristi pronaći isto zadovoljstvo u uzgoju ovih prekrasnih ribica, kao što sam i ja pronašao.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.