Razmnožavanje Corydoras Paleatusa

ImageVjerojatno svi vi u akvariju imate po jednog predstavnika corydoras vrste, a u ovom članku ću se orijentirati na vrstu C. Paleatus (uz C.aneuse oni su najzastupljeniji pripadnici porodice Callichthydae) . Način mrijesta s kojim ću vas upoznati univerzalan je za skoro sve vrste corydorasa. Paleatusi nastanjuju područje Argentine i Urugvaja te žive u vodama neutralne vrijednosti (7 pH) , tvrdoće vode oko 10°dH, a narastu poprilično veliki za razliku od drugih vrsta Corydorasa i ta brojka nerijetko zna biti veća od 9cm (ženke su malo veće i deblje od mužjaka), odgovara im temperatura od 20 do 25°C, ali za mrijest se preporučuje malo niža, ali o tome kasnije. Važno je napomenuti da su to ribe jata i nikako ih nemojte kupovati u paru ili pojedinačno- kada ih već kupujete, kupite jato od 5 ili više riba kako bi bili razigraniji i veseliji te se bolje osjećali u svome novom domu. Corydorasi su vrlo miroljubive naravi tako da se mogu držati sa svim vrstama istog temperamenta, a najviše vole zasađene akvarije sa pjeskovitom podlogom.

Corydorasi su ribe koje žive na dnu i hrane se svime što se tamo nalazi (iako im se prehr ana ne bi smjela zasnivati samo na tome, najbolje im odgovara tabletir ana hr ana , hr ana u granulama te živa i smrznuta hr ana ). Corydorasi dišu i atmosferski kisik i to na način da ga gutaju, a kisik kasnije prerađuju stražnje crijevo koje obiluje krvnim žilicama (tako dolazi do direktne izmjene kisika u krvotoku) , stoga se nemojte uplašiti kada vidite da vaše ribice vertikalno jure prema površini vode. Ova im prilagodba omogućuje život u vodama koje su vrlo oskudne kisikom iako to u akvariju ne mora biti nužan pokazatelj niske razine kisika već samo nagonska radnja. Važno je napomenuti da nemaju ljuske, već imaju po dva reda kožnih koštanih pločica s obje strane tijela koji obavijaju gotovo cijelu ribu i zato su jako osjetljivi na sol i lijekove tako prilikom njihove uporabe treba biti pažljiv . Corydoras Paleatus je zaista riba za početnika i ako se mislite baviti uzgojem corydorasa tada bi vam bilo najbolje da prvo steknete osnovno znanja baš na toj ribi. Najbolji pokazatelj zdravlja i dobre kondicije vaše ribe je sjaj.

Evo kratak povijesni pregled znanstvene klasifikacije ove ribe

Callichthys Paleatus, Jenyns, 1842. Corydoras marmoratus, Steindachner, 1879.Corydoras maculatus, Steindachner, 1879.Corydoras punctatus var. argentina , Steindachner, 1879. Corydoras microcephalus, Regan, 1912.

1880-je prvi put uvezena u Francusku a prvi ju je otkrio Charles Darwin.

A sada nešto o mrijestu

Za mrijest je najbolje imati poseban akvarij(30L) sa filterom (može i spužvasti) i grijačem jer u zajedničkom akvariju ikra i malci neće preživjeti. Kada se pripremi takav akvarij (najbolje bez podloge radi lakšeg održavanja) , tada na red dolaze ribe. Uzgajivači Coryidoras vrsta najčešće koriste trio, odnosno omjer 2:1 (dva mužjaka na jednu ženku )tako da bih ja to preporučio i vama. Corydorasi se inače mrijeste dolaskom sezonskih kiša ali prije toga vlada sušno razdoblje, te da biste imali kvalitetan mrijest trebali bi emitirati takve uvjete u akvariju. Mužjaka ćete prepoznati po tome što je manji i vitkiji od ženke sa produženom leđnom perajom dok je ženka veća, deblja (to se najbolje primijeti kada se gleda odozgo jer ima okrugliji trbuh) i ana lne peraje su joj lepezastog oblika (to joj pomaže za vrijeme mrijesta kada pomoću njih lijepi ikru). Broj jaja koje ženka položi može iznositi i do 300 komada.

Opis mrijesta .

1.dan.

Stavljate ribe u pripremljeni akvarij, još ništa ne radite nego ih samo pustite da se malo klimatiziraju i priviknu na novu okolinu….već tada ih je preporučljivo hraniti što raznovrsnijom hranom (grindal crvi, pahuljice, hr ana u granulama, mesnata hr ana ..)

2.dan .

Trebate isisati 1/3 vode (sušno razdoblje),treba im malo smanjiti prehranu jer je to trenutak kada i u prirodi imaju manje hrane za jesti.

3.dan.

Treba isisati još 1/3 vode tako da u akvariju ostane 1/3…


4.dan

Isisanu vodu nadomjestit novom hladnijom (18C) i isključiti grijač. To je trenutak kada im treba pojačati prehranu (ostatak hrane koja se ne pojede u 10 minuta treba pokupiti crijevom sa dna jer to kvari kvalitetu vode). Nemojte im ostaviti prejako svijetlo jer onda možda neće doći do mrijesta, najbolje da akvarij bude u polu mraku.

Kada ženka počne ići gore-dolje po akvariju i čistiti supstrat na koji misli baciti ikru, a mužjaci plivaju za njom to je znak da će uskoro doći do mrijesta. Mrijest se odvija u takozvanoj T-formaciji, odnosno mužjak kada sustigne ženku stane ispred nje te to izgleda kao slovo T i počne drhtati tijelom. Ako ženka prihvati njegov «ples» tada počinje mrijest .Ženka počne ispuštati ikru i drži ju svojim lepezastim ana lnim perajama dok ne dođe do supstrata na koji misli položiti ikru, odmah iza nje dolazi mužjak koji ju oplođuje, te ta igra traje nekih 30 minuta(ponekad i više zavisi od količine ikre) i ikra bude pobac ana po cijelom akvariju. Nakon toga roditelje treba odvojiti a uključiti grijač. Inkubacija ikre traje zavisno od temperature vode (tj. što je voda toplija to je brži razvoj ikre) -otprilike traje tri d ana . Nakon što mlađ apsorbira sav žumanjak može ih se premjestiti u akvarij manjih dimenzija i hraniti ih tek izleglom artemijom a kasnije joj treba ponuditi i ostalu sitniju hranu.

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.