Razmnožavanje ancistrusa

ImagePrvo nešto općenito- ancistrus je vrlo korisna i zanimljiva riba, korisna zato što spada u algare, tj. jede alge (koje su noćna mora svakog akvarista), a zanimljiva ponajprije zbog izgleda . Nastanjuju južnu Ameriku, točnije rijeku Amazonu i njene pritoke. Ancistrusa ima nekoliko vrsta, a latinsko ime kod nas najzastupljenije vrste jest Ancistrus Dolichopterus. Ancistrusi su ikrašice što znači da liježu jaja. Kod ancistrusa je zanimljivo što se samo mužjak brine o potomstvu, dok ženku u to vrijeme tjera i postaje agresivan prema njoj (nasilje u obitelji ?). Mužjak se razlikuje od ženke po tome što je veći i ima mesnate izrasline na glavi- poput rogova, dok je ženka manja i nema izaslina. Preporučljivo ih je držati u vodi temperature oko 25 celzijusa, neutralnim Ph (7.0), te u srednje tvrdoj vodi (oko 10).

Prije nego počnem pisati o njihovom razmnožavanju, želim napomenuti da je ta vrsta miroljubljive i blage naravi. Kada imate par riba, nabavite si i neki manji akvarij od 40-tak litara sa grijačem i filterom (koji može biti spužvasti ili neki manji npr. AquaClear mini). Akvarij nije potrebno dekorativno uređivati ali je potrebno imati neko tamno mjesto. Uzgajivači koriste glinenu teglu za cvijeće (naravno prokuhanu i ispranu više puta) sa napravljenom rupom na dnu kako bi ribe mogle ući i položiti ikru (glineni jer potone na dno, dok plastični pluta prema površini), ali u nedostatku tegle možete i sami napraviti nekakvu špilju ili staviti neku cijev (nikako ne željeznu ili neku drugu koja oksidira u vodi) ili ljusku kokosovog oraha sa rupom za ulaz.

Image

Kada ste sve to napravili pričekajte jedan dan da se voda malo stabilizira (dobro je stavljati vodu iz glavnog akvarija). Drugi dan je vrijeme kada bi ancistruse trebali staviti u akvarij, koji je preporučljivo držati na tamnom mjestu jer se ribe osjećaju sigurnije i udobnije, a i njihov se mrijest odvija po noći. Nakon svega toga ženka će poceti proizvoditi jajašca, te će morati puno uložiti u sebe, pa je dobra i raznovrsna ishrana jako bitna.Za to će vrijeme mužjak biti u tegli i pomalo je čistiti. Mrijest se obično dogodi nakon 5-6 dana. Kada uočimo da ženka koja je prije dan, dva bila debela, a sada ima uvučen trbuh (mršava je ) i izvan tegle (za svaki slučaj pogledajte u teglu da li ima ikre ), tada je vrijeme da ženku premjestimo nazad u glavni akvarij, jer mužjak postaje agresivan prema njoj, a onda ženka može (ne nužno ali ponekad, točnije rjeđe) pojesti ikru. Inkubacija ikre traje ovisno o temperaturi. Kada se mali izlegu o njima se skrbi i brine mužjak, mali ancistrusi nakon što se izlegu na sebi nose vrećice sa žumanjkom (male narančaste) i ne hrane se dok ih ne potroše. Jako su mali i prozirni sa ponekom crnom točkicom na sebi. Kada počnu jesti dobro ih je jedno vrijeme hraniti artemijom (tako da se ugasi svjetlo, pa artemija padne na dno) ili sa tabletiranom hranom koja u sebi sadrži spirulina alge. Mužjak za vrijeme inkubacije ikre u tegli maše (ventilira) perajama kako bi napravio protok vode, te tako osigurao da ikra ne propadne od pljesni ili ostalih nametnika koji napadaju ikru. Meni su se izmrjestili u zajedničkom akvariju sa biljem i kokosovim orahom u kojeg su bacili ikru a ostalo je sve bilo isto, samo što malce nisam hranio sa artemijom, već su si sami pronalazili jelo.

Image

ImageZadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.