Razmnožavanje Archocentrus Nigrofasciatuma

Image

Nigrofasciatume sam uspio razmnožiti u zajedničkom akvariju, ali ih tamo nisam mogao dugo ostaviti. Ostanak u zajedničkom akvariju bio bi poguban za mlade, a isto tako i za većinu ostalih riba.
Nigrofasciatumi su jako pažljivi i brižni roditelji. Oboje roditelja čuvaju mlade. Kod opasnosti mlade uzimaju u usta i nose ih na sigurno mjesto. Jedan od roditelja uvijek je uz mlade, npr. dok jedan jede drugi čuva mlade i tako se mijenjaju. Roditelji mladima usitnjuju hranu. Nekoliko sam puta dobio jako bolne ugize po ruci kada sam čistio akvarij u kojem su bili mladi s roditeljima,zato ne preporučujem da čistite akvarij dok su roditelji u blizini ili bar da ne gurate ruke unutra i ne izazivate roditelje jer i bez toga imaju previše brige s mladima.

 

Sada nekoliko riječi o tome kako sam ih razmnožio:

Prvo, morao sam ih upariti, tj. pustiti nekliko mužjaka i nekoliko ženkica da si pronađu svoje parove. Kada su se uparili, ribice iste vrste sam izvadio iz akvarija i ostavio sam samo taj jedan par i ostale ciklide drugih vrsta. Tada su nigrofasciatumi počeli s ljubavnim plesovima i traženjem mjesta za polaganje ikre. Nakon pronalaženja mjesta počelo je kopanje gnijezda i mriješćenje.


Nakon otprilike 5-6 dana od polaganja jajašaca, oko mužjaka sam vidio neki crni roj, kao da je taj dio vode zamućen. Približio sam se staklu i imao što za vidjeti, mužjaka i oko njega cijelo jato mladih nigrofasciatuma.
Bili su veliki oko 1-2 mm. U tom sam ih akvariju ostavio dva dana da se roditelji priviknu na njih, ali to su za roditelje bila dva jako teška dana, zato što niti jednu drugu ribu nisu pustili dalje od pola akvarija.

No nakon ta dva dana njihov novi akvarij je bio potpuno uređen i spreman. Premještanje mladih sam riješio tako da sam ih sa gumenim crijevom koje mi služi za čiščenje jednostavno usisao(pritom dobio nekoliko ugriza) te prebacio u novi akvarij zajedno s roditeljima. Mlade sam hranio s kupovnom hranom za mlađ, koja se može nabaviti u skoro svim pet-marketima i sličnim dućanima. Roditelje sam od mladih maknuo nakon mjesec dana zato jer su počeli biti pomalo agresivni prema mladima.
Kada su mladi porasli , izbrojao sam ih uz pomoć kolege i supruge -bilo je 237 komada.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.