Razmnožavanje mbuna

ImageMbune su ciklidi iz afričkog jezera Malawi. Uz utake predstavljaju najbrojniju skupinu ciklida u jezeru. Za sve ciklide jezera Malawi specifično je razmnožavanje po principu materinskog usnog legla.

Kako oformiti matični zajednicu?

Najprije da objasnim pojam matične zajednice. To bi bila zajednica koju formiraju mužjak i nekoliko ženki, jer mbune su poligame. Kako je mužjak mbune obično dosta agresivan, nije poželjno da on svoju agresiju ispoljava na samo jednoj ženki. Zbog toga se uvijek treba držati 3-5 ženki uz jednog mužjaka. Kako se mužjaci mbuna obično ne podnose, treba izbjegavati držanje više mužjaka u istom akvariju. Treba također napomenuti da puno skrovišta potiče njihovu agresiju, jer tako stvaraju svoje teritorije.

Zajednica se formira tako da se od jednom kupuju svi primjerci pojedine vrste, u paketu, pri čemu se gleda da budu ujednačene veličine. To su obično mlade ribe, a kod nekih se spolovi još ne mogu prepoznati. Zato je poželjno kupiti nešto više riba. Na primjer, ako želimo imati mužjaka i četiri ženke, kupit ćemo osam riba, računajući na moguće gubitke. Mlade ribe hrane se umjereno i ujednačeno, pri čemu se polako formira svojevrsna hijerarhija unutar zajednice. Kada je ona formirana i ribice su postigle spolnu zrelost, dolazi polako vrijeme razmnožavanja.

Image
Ženka melanochromis auratus i mladi nibochromis fuscotaeniatus


  
Uvjeti bitni za razmnožavanje

Ako imamo matičnu zajednicu ispunili smo neophodan uvjet za reprodukciju. Preostaje nam ispuniti uvjete u kojima ćemo ribice potaknuti na reprodukciju. Kao prvo moramo odabrati adekvatan akvarij. Ovisno o vrsti mbune biramo akvarij veličine od 150 l. pa na više. Postoje vrste mbuna koje su dosta sićušne, kao npr. pseudotropheus demasoni i labidochromis caeruleus. Njima će takvi akvariji biti dovoljno veliki. Poželjno je držati bar dvije vrste mbuna u takvom akvariju, a pravila kod držanja ovih riba ipak se nešto razlikuju od uobičajenih. Malawi mbune moguće je, naime držati i u jednom većem broju, ako se pretpostavi da je omjer mužjaka i ženki uvijek 1:3-5. Ukoliko držimo veće mbune, kao što su labeotropheus fuelleborni ili labeotropheus trewavasae, akvarij ne bi smio biti manji od 250 litara. Podloga bi trebala biti pješčana, od finog pijeska, a na njega stavljamo kamenje različitih oblika, pazeći da stvorimo dosta zaklona i spilja. Kamenje bi trebalo biti tamnijih boja, a rasvjeta u akvariju umjerena. Bilje nije nužno, ali ako već, tada robusnije. Filtar treba biti jak, zračna pumpica je obavezna, a na površini trebaju stvarati jake turbulencije. To će ribicama omogućiti dosta kisika, a u protivnom će ribice biti neaktivne i na dnu akvarija. Hrana mbuna pred razmnožavanje treba biti raznovrsna. Posebno je važno da je ona biljnog porijekla. Sve mbune su algojedi, tj. hrane se isključivo algama i sitnim organizmima koji na tim algama žive. Kako su izuzetno proždrljivi, rado će jesti i meso i proteinsku hranu, ali nju treba izbjegavati zbog mogućih bolesti i probavnih problema. Hrane se 2-4 puta dnevno, ali vrlo skromno, tako da hranu ne zadržavaju u gubici. Na taj način ribice će reagirati na svaki vaš pokret. Voda treba biti izraziti tvrda, temperatura između 25 i 28 o C, naglašene bistroće.

Image
Kamenje treba pružati zaklon ribama
 


Parenje

U gore navedenim uvjetima ribice će vrlo brzo pokazati reprodukcijski nagon. Moguće je da će najprije ženke među sobom započeti ples koji nalikuje igri. Ribice će se vrtjeti u krug. Kada budu spolno zrele, ženke će polako prilaziti mužjaku, a on će raditi pokrete slične drhtanju, te energično kružiti oko ženke. To će se ponavljati neko vrijeme, što će stimulirati ženku, te će ona uskoro izbaciti ikru, koju će pokupiti u gubicu. Nakon toga ples će se nastaviti, samo što će ovaj put ona pokupiti i spermu koja će oploditi jajašca. Ženka naime, po nekim teorijama, želi pokupiti jajašca s mužjakova analnog peraja, te na taj način oplođuje jaja u gubici. Nakon toga počinje proces razvitka jajašaca u gubici. Tada je ženku dobro odvojiti u zasebni akvarij. Ženka jaja nosi nekih 18 - 31 dan, ovisno o vrsti i okolnostima kojima je izložena (stres, temperatura, itd.…). Za to vrijeme ženka obično ne jede, iako sam u nekoliko navrata vidio kako ona kupi hranu i premješta je u gubici, kako ne bi progutala jaja, ali to je vrlo rijetko. Obično se povuče u neku spilju i tu ostane do onog dana kad pušta mlade iz gubice, te se rijetko odlučuje na plivanje.

 

Podizanje podmlatka

Mlade se ribice polako probijaju u slobodu, kada osjete prazan želudac. Ženka otvara gubicu i oni oprezno izlaze. Majka ih pomno prati i na svaku opasnost ponovo kupi i traži zaklon. Svaki komadić hrane mrvi kako bi mlade ribice dobile svoj dio. Kako dani prolaze ribice su sve češće izvan majčine gubice. Kroz nekoliko dana oni toliko narastu da ih ženka više ne može pokupiti u gubicu, te oni spavaju vani. Nakon sedam dana ženka mlade počinje gurati, te ih potiče na odlazak. Mlade se ribice na početku odupiru, ali uskoro odlazi svaka svojim putem, a ženka ubrzano jede, kako bi što prije bila spremna za novu oplodnju. Obično to biva već tri tjedna nakon napuštanja mladih. Ne smijemo forsirati ženku, kako bi ostala zdrava i ne premršava.

Mlade ribice jako brzo rastu, te ih se treba hraniti 3-4 puta dnevno biljnom hranom, listićima ili tableticama.

Image
Mladi melanochromis auratusi stari 9 dana

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.