Platydoras costatus

Hrvatsko ime: Režeći som, Platidoras  (engleski nazivi : Humbug, Talking Catfish, Raphael catfish)
Porodica: Doradidae
Porijeklo: Južna Amerika
Veličina: 16-20 cm
Preporučene vrijednosti vode: pH 6 - 7,5 , GH 2 – 20 , temp 23º - 30º
Najmanja preporučena veličina akvarija: 120L

Linnaeus 1758

Razlika među spolovima je nepoznata. Mrijest u akvarijskim uvjetima je službeno nepoznat iako sam u par navrata čitao o uspješnim mrijestovima potpomognutim injekcijama hipofize.
Izrazito noćna riba koju nećete često viđati preko dana.  Voli tamniju i malo mekšu vodu iako to nije obavezno. U prirodi se hrani puževima i larvama insekata, a u zatočeništvu će prihvatiti gotovo svaku hranu. Apetit prema puževima u akvariju nisam imao prilike vidjeti jer puževa nemam. Iako u literaturi glasi za potpuno bezopasnu ribu, ne preporučam Platydorasa držati sa vrlo malim ribama, ja sam to iskustvo platio malenim otocinclusima i kozicama. Vrlo je teritorijalan prema pripadnicima svoje vrste. Pokazao mi se kao idealan za držanje sa diskusima, jer podnosi dosta visoke temperature i izlazi po ostatke goveđeg srca koji padnu na dno. Akvarij je potrebno aranžirati tako da ima dovoljno skrovišta (idealno nekakvih cjevastih), a također treba naglasiti da će se bolje osjećati u gusto zasađenim akvarijima.

Jedna od zanimljivosti je mogućnost ove ribe da pomicanjem kostiju proizvodi „režeći“ zvuk koji služi kao upozorenje mogućim predatorima. Odatle i nadimak „Talking catfish“.

Preporuča se vrlo oprezno hvatanje ove ribe, najbolje improviziranim zamkama, npr. nekakvim bocama ili cijevima  jer ih je teško vaditi iz mrežice zbog bodlji koje se protežu cijelom dužinom tijela na oba boka, a kojima nas može ozlijediti pri pokušaju „otpetljavanja“. Životni vijek od skoro 10 godina.

Fotografije: Neno Marić

Zadnje na forumu

  • Odg: Počeci u akvaristici - savjeti i smjernice... Pomoć... :)
    16 Rujan 2021
    @dante

    Pa da sam posebno dobro prošao sa akvarijumom i nisam... Ostao sam bez 4 ota i...
  • Odg: Što se sluša?
    15 Rujan 2021