Panaque sp. L203

Sinonimi: Titanic pleco (panaque), volkswagen pleco, LDA65
Stanište: Rijeka Ucayali - Peru, Južna amerika
Veličina: 45 cm, u divljini i do 100 cm
Preporučene vrijednosti vode: temperatura 22-28 °C, pH 6.5-7.2, meka voda
Najmanja preporučena veličina akvarija: 250 litaraRazred: Actinopterygii
Red: Siluriformes
Porodica: Loricariidae
Rod: Panaque

Prehrana

Panaque sp. se uglavnom hrani biljkama i to pogotovo drvetom, kojega u akvariju mora biti u dovoljnim količinama. Ne samo da će ova riba crpiti određene elemente i hranjiva iz organskog sloja koji se vremenom stvori na drvu, nego će zapravo jesti i samo drvo. A kako drvo nije baš bogato hranjivim tvarima, riba će ga jesti u velikim količinama i istovremeno stvarati i velike količine otpada, zbog čega nam je prijeko potreban jak filtracijski sustav. Iako može preživjeti samo od drva, trebamo im osigurati i ostale vrste biljne hrane. Sami će strugati alge sa stakla, a mi im možemo ponuditi povrće (grašak, krastavac, zelena salata, tikvice, mrkva, paprika itd.) i sipurulina alge, koje rado prihvaća u obliku listića ili tableta namjenjenima za ishranu riba sa dna. Vrlo rado će uzeti i mesnu hranu npr. repovi škampi, komadi ribljeg mesa, ali hrana životinjskog porijekla bi im se trebala davati vrlo rijetko jer ta vrsta hrane može uzrokovati probavne probleme kad riba bude starija. Probavni sustav im nije građen za obradu velikih količina bjelančevinama bogate hrane.

Opis

Izgled tijela je karakterističan za ribe iz obitelji Loricariidae, velika glava i oči. Usta se nalaze s donje strane glave. Prednji dio tijela je širi i sužava se prema repu. Na vrhovima repne peraje se nalaze dva nitasta produžetka. Ribe iz roda panaque se prepoznaju po tome što imaju zube u obliku "žlice", znači široke pri vrhu a uske na početku, dok ostali Loricariidae-i imaju zube iste širine, od vrha do kraja.
Boje je smeđe sa tamnosmeđim do crnim nepravilnim linijama. Zavisno od raspoloženja, riba može mijenjati tu boju od tamnije do svijetlije. Ta boja prevladava cijelim tijelom sve do repne peraje, koja je u mlađih primjeraka bijele boje sa smeđim rubovima.

Komentar

Prirodno stanište ove ribe su rijeke sa srednje jakim i jakim strujama, sa stjenovitim i pjeskovitim dnima. Takvo nešto bi im trebali imitirati i u akvariju. Zahtjevaju veliki, prostrani akvarij sa prigušenim svjetlom i dosta mjesta za skrivanje načinjenih od drva i kamenja. Kao i ostale ribe iz roda Panaque, najbolje se osjeća u mekanoj, blago kiseloj do neutralnoj vodi (pH 6.5-7.2), bogatoj kisikom i sa dobrim protokom. Vrlo dobra filtracija je obavezna jer je to riba koja proizvodi puno otpada zbog svoje veličine i načina prehrane.
Može biti blago teritorijalna i agresivna prema svojoj vrsti i sličnim ribama. Inače je mirna i pogodna za akvarije sa ribama koje su podložne stresu (npr. diskusi). Više mlađih primjeraka se ispočetka može držati u manjem akvariju, ali će ga vrlo brzo prerasti i svaka će tražiti svoj dio teritorija. Po dolasku u akvarij ova će riba većinu vremena provoditi skrivena i puno aktivnija će biti noću, ali vremenom će se osloboditi straha i sve više će izlaziti i danju.

Napomena

Često se u trgovinama ova riba može naći pod drugim imenom (LDA65), ali pretpostavlja se da se radi o istoj vrsti, samo odraslim primjercima. U prirodi se nalaze u istim dijelovima rijeke i dijele dosta zajedničkih osobina koje su rijetko viđene kod drugih riba iz roda Panaque.

alt

alt

alt

alt

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.